Wanneer je wil letten op de hoeveelheid zout, kun je het beste kiezen voor 'Consenza Rijstwafels zonder zout'. Wat betreft vezels zit je met 'Smaakt Speltwafels' goed en wanneer je graag aandacht wil besteden aan je eiwitinname is 'Leey Bio oerrwafels linzen-proteïne' een geschikte keuze.
Een rijstwafel past perfect in een koolhydraatarm dieet. Dit komt door het lage gehalte carbs in deze snack. In tegenstelling tot rijst, macaroni of brood past dit tussendoortje perfect in een dieet met weinig koolhydraten.
Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Ons advies is daarom om altijd voor de natuurlijke rijstwafels te kiezen. Deze rijstwafels zijn puur een combinatie van gepofte rijst en een klein beetje zeezout. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat je van een neutrale smaak geniet, waarbij je dus een minieme hoeveelheid koolhydraten binnenkrijgt.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën. Rijstwafels bevatten echter niet alleen minder calorieën, maar ook veel minder voedingsstoffen dan brood. Twee belangrijke verschillen zijn de hoeveelheid jodium en de hoeveelheid vezels.
Zwaar giftig. Het zwaar giftige arsenicum zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Langdurige blootstelling aan de stof kan leiden tot onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Een hele simpele broodvervanger is groente met een gekookt ei en een handje nootjes. Snijd een paprika in reepjes, wat plakjes komkommer, een paar worteltjes, prak een avocado met 2 eitjes door elkaar met wat zout en kruiden. Zo maar een paar ideetjes om een gezonde en vullende lunch te maken zonder brood.
Als je voor een gezonde variant van de maiswafel gaat kies je het beste een naturel wafel. Hierin zitten weinig tot geen suikers en ook amper vetten. Kies bij voorkeur voor een maiswafel waarin wel vezels zitten. Zeker als je een dieet volgt om af te vallen zijn vezels gezond voor je.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.
In Zweden heeft de National Food Agency (Livsmidelsverket) een uitgebreide studie gedaan waaruit bleek dat van alle rijstproducten rijstwafels het meeste arsenicum bevatten ( gemiddeld 152 µg/kg), daarna volgt zilvervliesrijst (177µg/kg) en het minste arsenicum zit in Basmati- en Jasmijnrijst.
Geef kinderen liever niet dagelijks een rijstwafel, zegt het Voedingscentrum. In rijstproducten kunnen namelijk kleine hoeveelheden arseen voorkomen. Rijstwafels en zilvervliesrijst passen in een gezond eetpatroon, zegt het Voedingscentrum maar adviseert kinderen niet iedere dag een rijstwafel te geven.
We kunnen dus niet concluderen dat rijst op zichzelf gezond of ongezond is, maar wel kunnen we zeggen dat het past in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Rijst bevat vooral koolhydraten. Verder bevat rijst eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals fosfor en kalium.
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Volgens het Voedingscentrum bevat een gezonde volkoren cracker minstens 6 gram vezels en maximaal 1 gram verzadigd vet per 100 gram product. Alleen de volkoren crackers van Wasa en de luchtige Oerrr Knappers vezelrijk volkoren spelt van Leev voldoen hier aan.