Echte vrienden zijn te vertrouwen, je kunt alles bij ze kwijt zonder bang te hoeven zijn of je te veel details geeft en waar die terecht komen. Daardoor voel je je ook zo vrij bij hen. En als ze eens ergens mee zitten zullen ze naar je toekomen en het er met je over hebben, zonder erover te praten met anderen.
Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Wat zijn verwachtingen van een relatie? Je verwacht dat je partner jou accepteert zoals je bent, want je wilt jezelf kunnen zijn. Je verwacht dat je je gevoelens kunt delen over wat je meemaakt en dat je partner hier aandacht voor heeft een tijd voor neemt.
genieten van elkaars gezelschap; vertrouwen in elkaar; positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee vrienden; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.
Bij een goede vriendin zal er zijn, wat je ook doormaakt en welke problemen je ook hebt. Ze zal naar je luisteren en met je meedenken. Ze zal je adviseren zo goed als ze kan en zal er zijn om je te laten uithuilen. Sommige fouten moet je zelf maken om uiteindelijk de goede weg te kiezen.
Wikipedia omschrijft vriendschap als “de relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt”. Een vrij vage, algemene definitie, waaruit goed blijkt hoe ongrijpbaar het begrip vriendschap eigenlijk is.
Ze maken weinig oogcontact. Het zegt veel als goede vrienden je niet in de ogen kunnen kijken. De ene kijkt uiteraard al wat meer en dieper in de ogen dan de ander maar bijna geen oogcontact maken, duidt op een slechte intieme relatie. Hou ook eens in het oog hoe vaak je vrienden op hun gsm kijken in jou bijzijn.
Bij een eenzijdige vriendschap horen eenzijdige gesprekken. Dat houdt in: er wordt totaal niet naar jou geluisterd of naar jouw leven gevraagd. Het enige wat er van jou verwacht wordt is dat je luistert en advies geeft. Zodra je begint over jezelf merk je dat er niet eens geluisterd wordt.
Symbolen voor vriendschap zijn onder andere de Lapis Lazuli edelsteen, gele roos en Claddagh ring. Een geschenk met een van deze symbolen is geschikt als geschenk, bijvoorbeeld een sieraad dat je dagelijks kunt dragen. Of een beeldje om neer te zetten als decoratie.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Vertrouwen is het belangrijkste in een relatie, als je jouw vriend/vriendin niet of moeilijk kan vertrouwen zit er niet zoveel potentieel in, vertrouwen is de basis voor een goede succesvolle relatie. Daarnaast is respect ook belangrijk, je moet elkaars keuzes, interesses, voorkeuren accepteren.
lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn. samenhorigheid: een bondgenootschap of 'wij' gevoel hebben. zelfstandigheid: jezelf blijven, een positieve identiteit en zelfbeeld hebben los van je partner.
Je voelt je op je gemak
Je bent écht jezelf bij je beste vriend of vriendin en je voelt op je gemak. Het gaat verder dan oppervlakkige verhalen over je werk of vakantie, ook je dromen, wensen en zorgen kan je bij hem of haar kwijt. Als je het vraagt, vertrouw je erop dat je beste vriend dit voor zich houdt.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
Echte vrienden houden zich aan hun woord.
Als je vriend of vriendin nooit lijkt te doen wat hij of zij beloofd heeft, je altijd weer laat zitten, of de plannen die jullie gemaakt hebben vergeet, dan heb je te maken met een vriend die zijn beloften niet nakomt en dan heb je dus geen echte vriend.
2. Spreek je uit. Als je het idee hebt dat een break gemeenschappelijk is en zij er ook over nadenkt, kun je wat directer zijn. Zeg iets in de trant van: 'Ik waardeer onze vriendschap, dus laten we even een break nemen en afkoelen zodat we nu niks zeggen of doen wat we niet meer te boven komen.
“Een ongezonde vriendschap herken je wanneer je van hem of haar niet met andere mensen om mag gaan. Maar ook wanneer ze je beledigen of je emoties en belangrijke gesprekken wegwuiven. Heb je het idee dat je niet over je problemen kan praten met ze, maar dat je wel altijd naar hun problemen luistert?
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
Ze is altijd negatief
Is jouw vriendin zo'n klager, die nergens het positieve in ziet kan dat te maken hebben met haar jaloerse neigingen. Lopen jullie bijvoorbeeld samen een ruimte binnen en heb jij meteen leuk oogcontact? Dan zal zij klagen dat er geen leuke mensen zijn en aandringen om zo snel mogelijk weg te gaan.
'De gemiddelde vriendschap duurt ongeveer vijf tot zeven jaar'
"Relaties zonder seks kunnen even gezond zijn als relaties met seks. Het hangt er van af of je als partners op dezelfde golflengte zit. Als je allebei geen nood hebt aan die vorm van intimiteit, is dat perfect. Maar het grote probleem is natuurlijk dat de verlangens van twee mensen zelden gelijk lopen.
Als een man je leuk vindt zal hij met je flirten en je zal tekenen zien dat interesse heeft om meer dan vrienden te zijn. misschien appt hij je wel steeds of doen jullie vaak dingen met zijn tweeën. Jullie hebben waarschijnlijk intens oogcontact en hij is overal te zien op je social media.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel relaties beginnen bij een goede vriendschap. Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.