EIWITTEN STIJF KLOPPEN, HOE WERKT DAT? Door eiwitten op te kloppen ontstaan er luchtbellen in het eiwit, waardoor het volume flink toeneemt. Na het toevoegen van suiker worden de luchtbellen omhuld (en daarmee vastgehouden) door een laagje suiker waardoor er een stevig schuim ontstaat dat niet zomaar instort.
Je kunt eiwit opkloppen met de hand, maar om eerlijk te zijn gebruik ik altijd een mixer. Dat is wel zo makkelijk en het kost je veel minder energie. Doe de eiwitten met een snufje zout in een kom en begin met kloppen. Als het mengsel schuimig begint te worden kun je lepel voor lepel de suiker toevoegen.
Doe de eidooiers in een grote mengkom en voeg er de suiker aan toe. Klop het mengsel met een mixer tot een luchtige crèmekleurige massa die ongeveer verdubbeld is in volume. Het kloppen duurt best lang, soms wel 10 minuten.
Klop het eiwit met een staafmixer of een foodprocessor 1 minuut op middelhoge snelheid. Verhoog de snelheid zodra het wit schuimig wordt en in volume toeneemt. Ga door met kloppen tot het mengsel helemaal wit is en er aan het eind van de garde pieken ontstaan.
Kloppen is een kooktechniek waarbij producten met elkaar vermengd worden zonder dat er lucht in wordt gebracht. Opkloppen is een kooktechniek waarbij er wel lucht in geklopt moet worden, om het product luchtiger te maken.
Het kloppen van de eiwitten
Doe dit met een garde of een staafmixer en zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Klop de eiwitten totdat ze niet meer doorzichtig zijn en stijve pieken geven. Een goede graadmeter is altijd om te testen of je de kom kunt omkeren zonder dat de inhoud eruit valt.
Hoe krachtiger het eiwit wordt geklopt, des te beter de belletjes worden verdeeld en des te steviger het schuim wordt. Zelfs zo stevig dat je een kom met stijfgeslagen eiwit op zijn kop kunt houden zonder dat er iets uitvloeit. Als er vet of eigeel in het eiwit zit, zal het niet goed stijf worden bij het kloppen.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Kloppen. Eieren kun je zowel met een vork als een garde loskloppen. Let wel op dat je het mengsel bij het loskloppen met een garde niet 'overklopt'. Dit creëert een schuimige laag die niet gelijkmatig bakt met de rest van het mengsel.
EIWITTEN SCHEIDEN
Nadat alles vetvrij is gemaakt, ga je de eieren scheiden. Ook hier is het van belang dat er geen vet bij het eiwit terecht komt. Eigeel bevat (veel) vet en als er ook maar een heel klein beetje eigeel bij het eiwit komt, zal je het eiwit niet meer stijf kunnen kloppen.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Een ruban is een techniek waarmee ei-dooiers met suiker opgeklopt worden tot een gladde en witte schuimige massa. De kleur is niet geheel wit, maar eerder licht-geel.
Reacties. Als je schuim maakt, bijvoorbeeld van eiwitten, moet je stoppen als er stijve pieken ontstaan als de garde omhoog komt. Als je doorgaat nadat de pieken stijf zijn, verandert het schuim in vocht met vlokken eiwit.
Soufflé Luchtig gerecht uit de oven dat meestal bestaat uit eierdooiers en stijfgeklopt eiwit.
Bij een gemiddeld formaat duurt het ongeveer 2 uur voor de goed zijn. De meringues voelen dan droog aan en als je hem oppakt laat hij gemakkelijk los van het vel bakpapier. Dat is het belangrijkst om op te letten. Je weet pas echt zeker of ze naar wens zijn als je ze proeft en de binnenkant ziet.
Oetker is Klop-Fix. Het zorgt ervoor dat de slagroom stevig blijft. Klop-Fix geeft je taarten een mooiere aanblik en verhindert dat je taartbodem te snel doorweekt raakt. Klop-Fix wordt tijdens het kloppen bij de slagroom gevoegd.
Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis? Mix dan eerst een beetje mascarpone romig en voeg daar de slagroom en suiker aan toe.
Als de slagroom stijf is en er staan pieken rechtop wanneer je de garde of mixer eruit haalt, dan is die klaar. Helemaal zeker weten dat de textuur perfect is? Houd de garde dan op de kop. Druipt de slagroom er heel langzaam af, dan is die precies goed!
Maak je kom goed schoon, neem een sponsje met een beetje afwasmiddel en maak de kom helemaal schoon. Spoel goed na met zeer heet water. Droog niet af maar ze de kom op de kop weg. In een handdoek kunnen vetdeeltjes zitten.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier. Van eiwit kun je bijvoorbeeld sorbetijs maken.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– De pavlova is er te snel uitgehaald (nog niet helemaal afgekoeld). – De oventemperatuur is niet gelijkmatig. – Te kort in de oven geweest. – De oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant.
– Ontvet de schaal en je mixer en garde met citroensap. Dit doe je door een citroen doormidden te snijden en het snijvlak door bijvoorbeeld de schaal te wrijven. Dit ontvetten is belangrijk, want in een vette schaal zullen je eiwitten nooit stijf worden.
Ei is een van de weinige producten dat hard wordt bij verhitting. Dat komt omdat eiwit boven de 42 graden gaat stollen. Onze cellen bestaan ook voor een groot deel uit eiwit. Wanneer een mens hele hoge koorts krijgt, dus langdurig boven de 42 graden, dan kan hij sterven omdat het eiwit als het ware stolt.