Beitsen én impregneren kan, maar is een dubbele klus en raden wij niet aan. Met onze watergedragen beits is eerst impregneren namelijk onnodig.
Impregneermiddel heeft veel voordelen, zo is het een behandeling tegen onder andere schimmel, houtrot en insecten. Het werkt echter niet vochtregulerend en het werken van het hout is evenveel als onbehandeld hout. Door geïmpregneerd hout in 1 of 2 lagen beits te zetten, krijgt u het beste van twee werelden.
Door geïmpregneerd hout te beitsen wordt het beter beschermd tegen vocht en bovendien blijft uw tuinhek of schutting er langer mooi uitzien. Bovendien is beits minder dekkend dan verf, waardoor de houtnerf beter zichtbaar blijft. Bij geïmpregneerd hout beitsen blijft dus de natuurlijke uitstraling behouden.
Hout dat eerder is bewerkt met verf of dekkende lak, moet eerst goed opgeschuurd worden, voordat er een beitslaag kan worden aangebracht. Wanneer dit niet goed gebeurt, kan de beits niet intrekken in het hout, door de isolerende werking van de onderliggende lak. Andersom, lak over beits, is geen enkel probleem.
Wanneer je geïmpregneerd hout kleur wil geven, maar de houtstructuur zichtbaar wil houden, is een olie of beits de geknipte oplossing. Olie of beits dringt in je hout, voedt én beschermt het. Om te verzekeren dat de kleur niet vervaagt, dien je jaarlijks een nieuwe laag aan te brengen.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt.
Beits heeft namelijk een hechtlaag nodig. Een oude laag geeft onvoldoende hechting. Daarom moet de oude verf of beits zoveel mogelijk verwijderd worden en is er een ruw oppervlak nodig. De oplossing is schuren.
U kunt beits of verf afbranden met een haardroger en vervolgens er af schrapen met een driehoek-schraper. Het is belangrijk dat u voorzichtig schraapt, anders moet u alsnog op bepaalde plekken gaan schuren. Gebruik bij voorkeur een professionele schraper, dit maakt groot verschil ten opzichte van goedkopere varianten.
Ja, je kunt watergedragen verf over verf op terpentinebasis zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine verf laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water.
Houd er dan rekening mee dat er altijd twee lagen nodig zijn, zo kunt u een eerste laag aanbrengen en na het monteren van de planken een tweede laag. Voor het behandelen van geïmpregneerd hout gebruikt u het beste Drywood Woodstain VV.
Toch is het helemaal geen verkeerd idee om dit hout van extra bescherming te voorzien door middel van een beits. Dit helpt vooral tegen vergrijzing en voorziet het hout van een nog betere mate van bescherming. Het gemiddelde onderhoudsinterval voor geïmpregneerd en gebeitst hout is drie tot vier jaar.
Hout waterafstotend maken kan het beste met impregneermiddel. Hiervoor kan je Woodcon gebruiken. Dit beschermt niet alleen tegen vocht (het is zelfs waterafstotend), maar ook tegen vuil. Verder zorgt Woodcon ook niet voor rare geurtjes en is het milieuvriendelijk.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Beits aanbrengen zonder te schuren
De meest voorkomende verfsoort waarbij er nooit of nauwelijks geschuurd wordt is beits. Deze kan je in bijna alle gevallen direct aanbrengen zonder dat je hoeft te schuren. Beits is een open systeem dat het hout niet afsluit. Zo kan het ademenen waardoor het niet gaat bladderen.
1) De gevel impregneren is door de waterafstotende laag een oplossing voor en een bescherming tegen doorslaand vocht. Als gevolg hiervan wordt ook vorstschade in de buitenmuur vermeden; bij niet-geïmpregneerde gevels kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten, wat barsten en scheuren kan veroorzaken.
Verf bladdert af tijdens schilderen
De reden waarom verf afbladdert kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het te maken hebben met spanning in het verfsysteem dat je gebruikt, of met de ondergrond. De ondergrond kan bijvoorbeeld te nat zijn, te vochtig of te vet waardoor de verflaag die je opzet niet goed hecht.
De meeste beitsen gaan minstens 3 a 4 jaar mee.Er bestaan ook beitsen die soms tot na wel 8 of 9 jaar nog steeds goed zijn. Lees ook hiervoor altijd goed de verpakking en de productinformatie. U kunt zich natuurlijk ook altijd laten adviseren door experts.
Beits overschilderbaar
Dit is voor veel mensen belangrijk bij het beitsen en verven. Het is namelijk zo dat er vaak meerdere lagen aangebracht moeten worden. De volgende laag kan vaak na ongeveer 16 uur aangebracht worden. Bij sommige artikelen kan dit ook al veel sneller.
Vermijd zon
Ideaal is om te werken wanneer de zon weg is. Het restvocht in de poriën van het hout is dan verdampt.
Geïmpregneerd hout wordt waterafstotend
De hydrofobe werking zorgt dat het vochtgehalte in het hout niet stijgt. Daardoor gaat het hout dus langer mee gaat. Hierdoor helpt het de aangroei en vervuiling van mos, algen en andere organische materialen te voorkomen.
Na dat eerste jaar moet het hout altijd nog schoongemaakt worden. Wil je geïmpregneerd hout verven dat een jaar buiten heeft gestaan, dan zal het weer hier al invloed op hebben gehad. Dus moet het hout geschuurd worden. Dit geldt overigens voor ieder hout: door de toplaag op te ruwen kan de coating zich beter hechten.
Beschermen tegen vocht. De hoofdreden waarom mensen besluiten een object te impregneren is om dit te beschermen tegen vocht. Dit is dan ook het grootste voordeel. Zo kan een geïmpregneerde muur geen vocht doorlaten en zal daardoor gezonder blijven en minder schimmel vertonen.