Bijwerkingen betreffen meestal lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische klachten geven. De meeste bijwerkingen verdwijnen na de behandeling, echter sommige bijwerkingen kunnen langer duren of zelfs chronisch worden.
Indien u voor het eerst een medicijn krijgt voorgeschreven, dan zal de apotheek met u de meest voorkomende bijwerkingen bespreken. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen binnen twee weken. Indien dit niet het geval is of als de bijwerkingen niet acceptabel zijn, dan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw arts.
Denkt u dat u een bijwerking heeft van een medicijn? Bespreek dit dan met uw apotheker of uw arts en meld dit bij het Bijwerkingencentrum Lareb. Andere ervaringen met medicijnen kunt u melden bij Meldpuntmedicijnen.nl. Bijvoorbeeld dat de verzekering uw medicijn niet vergoedt.
Bijwerkingen van het stoppen
Bij 5% zijn de klachten zelfs ernstig. Het begint vaak binnen enkele weken na het stoppen en kan meer dan een jaar aanhouden. Deze klachten kunnen soms met pijnstilling (bijvoorbeeld paracetamol) bestreden worden en in ernstige gevallen met prednison.
vrijwel alle geneesmiddelen kunnen bijwerkingen hebben. Gelukkig komen bijwerkingen niet altijd voor, al worden ze in de bijsluiter omschreven. Soms zijn bijwerkingen onvermijdelijk. Het middel is dan niet erger dan de kwaal.
Op basis van het ontstaan, zijn vier soorten bijwerkingen te onderscheiden: type A, B, C en D.
Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van het medicijn ontstaan. Of er ontstaan bijwerkingen omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om altijd jouw bijwerking te melden.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een ontregelde spijsvertering (bijvoorbeeld misselijkheid, braken, diarree, constipatie), hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Bijwerkingen van geneesmiddelen verminderen de levenskwaliteit van de patiënt.
Antidepressiva geven direct na de start meestal wel bijwerkingen. Bijwerkingen kunnen na enkele weken weer verdwijnen.
Het is ook erg belangrijk welke geneesmiddelen je wel of niet tegelijkertijd mag gebruiken. Niet alle geneesmiddelen kunnen goed samen gebruikt worden. Wanneer dit dan toch gedaan wordt, kunnen er bepaalde bijwerkingen optreden.Deze bijwerkingen zijn ook wel bekend als wisselwerkingen of interacties.
Bijwerkingen zijn ongewenste of onbedoelde effecten die optreden bij een medische behandeling. De bijwerkingen van een geneesmiddel behoren duidelijk vermeld te staan in de bijsluiter die bij een geneesmiddel wordt verstrekt.
Bij ouderen worden doorgaans meer bijwerkingen gezien. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat ouderen gevoeliger zijn voor bijwerkingen van geneesmiddelen, maar ook door het gelijktijdig gebruik van meerdere geneesmiddelen (polyfarmacie). Ook interacties van geneesmiddelen spelen een rol.
De ontdekking, ontwikkeling en op de markt brengen van een nieuw geneesmiddel neemt jaren in beslag. Gemiddeld duurt het twaalf tot veertien jaar vooraleer een molecule een verkoopbaar medicijn wordt.
Antistollingsmiddelen, immunosuppressiva, slaapmiddelen of antidepressiva – gaan niet goed samen met bepaalde (kruiden)supplementen. Per medicijn staat vermeld waar het precies om gaat, waarom dat zo is en wat kan worden gedaan. Sint-janskruid heeft een interactie met veel medicijnen.
Het melden van vermoede bijwerkingen is belangrijk omdat deze soms pas in de praktijk worden ontdekt, doordat het geneesmiddel of vaccin door veel mensen gebruikt wordt, ook door mensen met comorbiditeit. Ook treden sommige bijwerkingen pas na langdurig gebruik op.
Mogelijke bijwerkingen zijn spierpijn, moe zijn, het hart klopt sneller en minder zin in eten. Door sommige plaspillen (thiazide) verbrandt u sneller door de zon.
Metoprololsuccinaat Sandoz retard kan bijwerkingen veroorzaken zoals vermoeidheid, duizeligheid of stoornissen in het zien, waardoor uw reactievermogen nadelig wordt beïnvloed. U dient hiermee rekening te houden als u aan het verkeer gaat deelnemen of machines gaat bedienen.
Krijgt u een heftige reactie op een medicijn, bijvoorbeeld jeuk, galbulten of benauwdheid?Dan bent u misschien overgevoelig voor dit medicijn. Overleg met uw arts wat u het beste kunt doen. En meld uw overgevoeligheid bij uw apotheker, zodat deze hier rekening mee kan houden.
Neem je medicatie bij voorkeur op een vast tijdstip doorheen de dag. Hou rekening met je dagritme. Bijvoorbeeld: voor iedere maaltijd, voor je gaat slapen, … Als je meerdere pillen per dag neemt, is het aangeraden om de inname gelijkmatig over de dag te verdelen.
Naast wisselwerking tussen medicijnen kan ook voeding een rol spelen in het optreden van bijwerkingen. Neem bijvoorbeeld melk of grapefruitsap. Calcium in melk bindt zich met bepaalde stoffen in medicijnen waardoor een bepaalde verbinding ontstaat die het lichaam niet op kan nemen.
Bijwerkingen en interacties
Bijwerkingen zijn andere, meestal ongewenste, effecten van medische ingrepen, die naast het beoogde effect kunnen optreden. Bovendien kunnen er interacties (wisselwerkingen) zijn met andere behandelingsopties.
Wat is gewenning aan medicatie? Wanneer je langdurig bepaalde medicijnen gebruikt, bestaat de kans dat je er afhankelijk van wordt. Je lichaam went aan het medicijn en je hebt een steeds hogere dosis nodig om hetzelfde effect te ervaren. Deze gewenning wordt ook wel tolerantie genoemd.
De Zorgverzekeringswet (Zvw) bepaalt welke medicijnen voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.
Medicijnen kunnen door bijwerkingen of verkeerd gebruik schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen door verkeerd gebruik ziek worden en in het ergste geval zelfs overlijden. De Rijksoverheid bewaakt de toelating, kwaliteit, werkzaamheid en risico's van geneesmiddelen en veilig gebruik.