Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Zacht van smaak en van nature goed te verhitten. PURE OLIVE OIL heeft een rookpunt van 225℃ en PRIME OLIVE OIL van 190℃. Hierdoor kunnen ze zowel koud als warm gebruikt worden, zonder smaak-en kwaliteit verlies.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten. Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Het goede nieuws is dat de beste kwaliteit olijfolie, verse Extra Virgin, zeker twee jaar goed blijft, wat meer is dan welke andere plantaardige olie dan ook, als gevolg van het hoge gehalte aan anti-oxidanten.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Het verhaal dat je olijfolie beter niet kunt verhitten doet al jaren de ronde, maar in principe is het een fabeltje. Tot 207 graden Celsius kan het namelijk prima en is het zelfs gezond(er). Je kunt zelfs prima frituren met (extra vierge) olijfolie!
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
De gewone olijfolie is zuiverder en daardoor beter geschikt voor warme bereiding. Omdat deze olijfolie voor het belangrijkste deel bestaat uit geraffineerde olie, verandert de olie niet van kwaliteit en smaak bij verhitting. Deze olijfolie kan beter tegen verhitting dan harde vetten.
olijfolie brood dippen
De smaak van extra vergine olijfolie komt pas goed tot zijn recht als je hem proeft met een stukje brood. Hier kan je wat zeezout bij gebruiken maar dit is niet altijd nodig, want soms gaat dan de smaak van de olijfolie verloren.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
Olijfolie. Olijfolie van topkwaliteit bevat nog meer oliezuur dan raapzaadolie en is daarom een zeer goed middel tegen verhoogde cholesterol. Dikwijls wordt aangeraden dat je zoveel mogelijk olijfolie moet gebruiken om je cholesterol te verlagen.
Het is namelijk goed voor je tanden, je darmen, je bloed en nog veel meer. Het is zelfs zo dat mensen vroeger hun mond een kwartiertje spoelden met olijfolie, om zo de mondbacteriën weg te werken. En het mag dan wel vet zijn, maar het zijn juist de gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.
Zowel extra vierge als vierge olijfolie smaken het best bij koude bereidingen: gebruik ze om je brood in de dippen of als smaakmaker bij salades, soepen, sauzen en pasta. Bij beide oliën raden we af om ermee te bakken en/of te braden: door de olie te verhitten, gaat de smaak verloren.
Olijfolie zit vol vitamine E en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, wat maakt dat het in de Schijf van Vijf staat. Doordat extra vergine olijfolie niet verhit is, zijn hierin meer voedingsstoffen behouden vergeleken met 'gewone' olijfolie.
De hoogste kwaliteit is de Extra Vierge of ook wel Extra Vergine of Extra Virgin genoemd. Dat Vierge, Vergine of Virgin staat voor 'Maagdelijk'. Er is letterlijk NIETS aan toegevoegd of uitgehaald.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe bak je de perfecte biefstuk
Laat je biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Als het te koud is, gaat het vlees smoren in plaats van bakken. Smeer de biefstuk in met een dun laagje olijfolie. Gebruik hiervoor 'Olijfolie Iedere Dag', deze kan namelijk lekker hoog verhit worden, zonder te verbranden.
Je kan een ei bakken met bijvoorbeeld zonnebloem, olijfolie, met bakboter of met een cooking spray. De bereidingswijze die je hanteert is bepalend in hoe calorierijk je gebakken ei wordt.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Olijfolie bewaren, dat doe je nooit in de koelkast, en al helemaal niet in de vriezer. De kwaliteit van de olie gaat bij kou snel achteruit, en de olijfolie zal op den duur veel smaak verliezen. Bewaren doe je dus bij kamertemperatuur, in een afgesloten fles, die donker bewaard moet worden.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.