Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol.
Stap 1: Leg het kledingstuk neer met de voorkant naar beneden. Stap 2: Vouw de linkerhelft van het kledingstuk naar het midden en herhaal dit ook met de rechterkant. Stap 3: Begin aan de bovenkant met oprollen en rol je kledingstuk naar wens zo strak mogelijk op.
Blouses en jurken van zijde, 100% katoen, satijn, fluweel en rayon kun je het beste aan een hanger ophangen.Ook nette broeken, blazers en jumpsuits moet je ophangen. Sweaters, hoodies en truien daarentegen, kun je juist wel beter opvouwen dan ophangen. Deze kledingstukken rekken namelijk uit als je ze ophangt.
In plaats van de trui opvouwen, kun je beter de trui ophangen! Dit kun je echter beter niet doen door een gewone kledinghanger door de hals van de trui te steken, want hierdoor verliest de trui vaak zijn vorm. Je moet juist gebruik maken van een kledinghanger met een horizontale lat in het midden.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken. Persoonlijke voorkeur speelt ook een rol.
Vouw je ondergoed in rechthoekige vormen en stapel ze netjes op elkaar. Het bewaren van je ondergoed uit het zicht kan je kledingkast er netter uit laten zien. Bewaar je ondergoed in lades, kisten of manden zodat het uit het zicht is en toch gemakkelijk toegankelijk.
De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Om te beginnen: haal al je kledingstukken uit de kast en verdeel ze in categorieën. Begin met de hangende kleding en ga verder met alle opgevouwen kleding. Probeer onderscheid te maken tussen wat je vaak draagt, wat je minder vaak draagt, wat je nooit draagt en wat je vaker wilt dragen. Kijk ook naar het seizoen.
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Voorkom gekreukelde kleding
Kies een wasprogramma met een laag toerental bijvoorbeeld 800 toeren om vouwen in het textiel te voorkomen. Na het drogen de kleding platleggen of direct opvouwen bespaart u een strijkbeurt.
Leg een plastic zak onderin je tas of koffer en leg je (opgerolde) kleding erbovenop.Vervolgens leg je nog een plastic zak erbovenop.En stapel zo verder per laag kleren. De gladde structuur van het plastic houdt je kleding op deze manier mooi strak en voorkomt grote kreukels.
Je overhemd oprollen
Pak een grote handdoek en leg het gestreken overhemd hierop. Sla de mouwen wel even naar binnen, anders kreuken ze alsnog. Rol vervolgens de handdoek samen met het overhemd voorzichtig op. Binnen enkele seconden ben je klaar en kun je het kreukvrij meenemen in je bagage.
Voordat je de gestreken kleding gaat opvouwen ga je een doos tissues halen.Deze leg je tijdens het vouwen tussen de kledinglagen in, zoals bij een ingepakt overhemd. Dit zorgt ervoor dat de stof kan schuiven waardoor er minder wrijving en dus kreukels ontstaan.
In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander vind je 173 kledingstukken, staat in een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam. Maar van die 173 kleren liggen gemiddeld 50 stuks al meer dan een jaar ongebruikt in de kast.
Om te bepalen hoeveel kleding je mee wil nemen, tel je het aantal dagen dat je weggaat en deel het door 3. Dat is het aantal sets dat je meeneemt. Hou rekening met de activiteiten, het weer en soort vakantie om de juiste sets te bepalen. Ga je 2 weken op vakantie, neem dan 4 complete sets en een beetje extra mee.
Bijvoorbeeld een poef of hocker met opbergruimte. Zet hem aan het voeteneind van je bed. Gebruik hem om je schoenen aan te trekken en om je kleding in op te bergen. Ook kun je een kleine poef naast je bed zetten en deze als nachtkastje en opbergplek gebruiken.
Het hoeft écht niet in één dag! Voordat je begint met het opruimen van jouw kledingkast is het belangrijk om te weten dat je echt niet je hele kast in één dag hoeft op te ruimen. Neem je tijd voor deze klus en verspreid alle taken over meerdere dagen als dit beter voor jou werkt.
Bewaar uw beha's bij voorkeur op een platte ondergrond, bijvoorbeeld in een kastlade.Leg ze zo dat ze elkaar omvatten, dit is vooral belangrijk als ze gewatteerde cups hebben. Op die manier steunen de beha's elkaar. Bovendien hebt u een duidelijk overzicht van uw beha's en raken ze niet in elkaar verward.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.