Dit houdt in dat de wijnen ongeveer 4,5 jaar na de oogst op de markt komen. Dit jaar is de oogst 2008 op de markt gekomen. De Brunello wijnen zijn lang houdbaar. In het algemeen kan worden gesteld dat deze gemakkelijk 20 tot 25 jaar kunnen worden bewaard.
De regio Brunello di Montalcino ligt in Toscane en heeft sinds 1982 de DOCG status, het hoogste haalbare kwaliteitskeurmerk in Italië. Daarnaast heeft u geluk bij aankoop van een wijn van de oogstjaren Brunello de Montalcino van 2013 , 2015 en 2016 behoren tot de beste van de laatste 10 jaren.
De Brunello di Montalcino is een wijn met een stevige body met de smaak van kersen, zwarte bessen, anijs, hazelnoot en leer. Hij heeft een heel fruitige geur waar je ook goed de bloemige geur van viooltjes in herkent. Het alcoholpercentage is minimaal 12,5 procent.
De wijnoogst in Frankrijk zal dit jaar een stuk lager uitvallen dan vorig jaar, verwacht het Franse ministerie van landbouw. Sterker nog: sinds 1945 is er nog niet zo weinig wijn geproduceerd in het land.
Oogstjaar 2017 - Barolo - Vier Sterren
De Barolo's uit het oogstjaar 2017 zijn rond februari 2021 op de markt gekomen. Het oogstjaar 2017 kan worden gewaardeerd als een Vier Sterren Oogstjaar.
Wat eten we bij Brunello
Brunello wijn past uitstekend bij rood vlees, wild en geroosterd vlees.
De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello. Als er geen Toscaanse kaas voorhanden is dan is een oude Hollandse kaas een prima alternatief.
Eind 2021 koos Wine Spectator unaniem de rode wijn Castillo Ygay Gran Reserva Especial als "Beste wijn ter wereld" en sindsdien is het aanpoten voor het Rioja wijnhuis Marqués de Murrieta.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shirazwijnen zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
1 - brunello is een blauw druivenras, kloon van de sangiovesedruif uit Toscane. Ook: sangiovese grosso 2 - IT; Brunello di Montalcino, DOCG wijn sinds 1980. Droog, krachtig en prijzig.
Napoleon had een voorkeur voor Chambertin van vijf à zes jaar oud. Alle flessen werden gemaakt in Sèvres en waren voorzien van een letter 'N' met een kroontje erboven.
De Brunello wijn is een rode wijn die de status heeft van een DOCG wijn. De Brunello di Montalcino wordt geproduceerd in de gemeente Montalcino, Italië. Naast de DOCG Brunello di Montalcino produceren de bekende wijnhuizen vaak ook een goedkopere variant. Deze goedkopere variant heet de Rosso di Montalcino.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
Het is verstandig om je Barolo wijn voordat je hem drinkt even te decanteren.Dit doet je door de win in een decanteerkaraf te schenken, en een uur tot een paar uur te laten staan. Door de decanteren geef je de wijn lucht, waardoor de aroma's los komen.
Lokale gerechten die goed bij Barolo passen
Risotto met porcini (eekhoorntjesbrood). Geroosterd ganzenvlees. Gevogelte: kies gevogelte met een wildsmaak, bijvoorbeeld fazant, wilde eend of duif.
Naast complete gerechten kunnen ook brood (zei daar iemand focaccia?), geroosterde groenten en olijfolie niet ontbreken op een Italiaans buffet. Zorg ook voor voldoende drankjes, zoals Italiaanse wijn (Chianti, Barolo, Amarone en Prosecco) en ijskoude limoncello.
1. Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru. De Domaine de la Romanée-Conti Grand Cru is op dit moment met een gemiddelde prijs van €12.876,- per fles de nummer 1 in deze lijst met duurste wijnen ter wereld.
De 's werelds duurste wijn is een rode wijn van Chateau Lafite-Rothschild uit Pauillac, Frankrijk. Een verzameling van 300 flessen werd onlangs verkocht op een veiling voor $ 540.000. Deze zeldzame wijn is een favoriet van veel rijke mensen.
De lambrusco wordt tegenwoordig vooral per hectoliter verkocht, voor steeds lagere prijzen en met een steeds lagere kwaliteit. Daarom is deze wijn eigenlijk alleen nog te vinden tussen de advocaat, goedkope likeur, wijn in kartonnen verpakking en andere dranken met een slechte naam. '
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren.Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Waarom is een Barolo wijn “duur”? Omdat het erg kostbaar is een Barolo te produceren. Dat begint al met het feit dat Barolo pas in het 4de jaar na de oogst op de markt gebracht mag worden. Dit betekent dat de wijnboer dus ook deze volledige periode de wijn moet huisvesten.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.