Het kledingadvies voor suppen is afhankelijk van het weer. Bij warm weer is bedekkende kleding die snel droogt, een zonnebril en voldoende zonnebrandcrème aan te raden. Denk daarbij aan boardshorts of een legging en een rashguard of t-shirt. Suppen kan ook prima bij frisse temperaturen, als je je maar goed kleedt.
Met name in het voorjaar is de watertemperatuur in Nederland nog erg laag, daarom is goede kleding een must. Gebruik van een neopreen wetsuit en bijpassende warme kleding is dus een vereiste om comfortabel en veilig het water op te gaan. Voor persoonlijk advies kun je langskomen in onze winkel.
Iedereen kan suppen, het enige dat je nodig hebt zijn een SUP board, een SUP peddel, een leash en eventueel een zwemvest. De prijs van je SUP board hangt af van je doel met het board. De eerste keuze die je dient te maken, is of je voor een opblaasbaar board of een hardboard gaat.
Suppen is niet moeilijk om te leren, maar het is wel slim om de eerste keer een les te nemen. Dan wordt er goed gekeken naar je houding en kan de instructeur je tips geven om beter vooruit te komen.
Suppen is gezond voor je lichaam
Hierdoor verbetert je houding en core stability (buik, heupen en rug). Je traint constant je schouders, armen, hamstrings, bil- en bovenbeenspieren. Suppen is een lage impact activiteit die valt onder zowel cardio- als krachttraining.
Suppen is zwaar, tenminste, als je het doet zoals het moet. Als je de voorwaartse slag goed uitvoert, dan is suppen een hele goede core training. Alle spieren worden aan het werk gezet, van je benen tot aan je buik-, rug-, schouder- en armspieren.
Is suppen gezond? Ja, suppen is SUPer gezond!Je gebruikt bijna alle spieren in je lichaam: niet alleen je armspieren, maar ook je core, je rug én je benen.
Je legt het sup board op het water en kruipt er vervolgens op handen en knieën op. Schuif naar het midden en ga daar rechtop zitten, op de knieën. Leun iets achterover en je hebt de juiste positie om te gaat beginnen. Leer de basistechnieken voor het versnellen, afremmen en draaien.
Het voelt misschien onnatuurlijk aan, maar u houdt de peddel met de hoek van het peddelblad van u af in plaats van naar u toe. De ene hand plaatst u op de handgreep aan de bovenkant, de andere aan de onderkant van de peddel. Als u de peddel boven uw hoofd houdt, moeten uw ellebogen een hoek van 90 graden maken.
De makkelijkste manier om op de SUP te klimmen is vanaf de waterkant. Het liefst een lage waterkant die bijna gelijk ligt met het water. Je gaat op je knieën langs de kant zitten en zet voorzichtig een knie op de SUP.Net voorbij het midden.
Een SUP opblazen gaat zeer makkelijk als je een elektrische pomp hebt. Met een e-pomp duurt het langer, maar je kunt in de tussentijd wel alvast wat voorbereiden als dat nodig is. Afhankelijk van welke e-pomp je hebt en wat voor soort (en maat) SUP je moet opblazen, duurt het tussen de 10 en 15 minuten.
Opblaasbaar SUP board vervoeren
Zo draag je het opgevouwen in je tas op je rug. Dit is het minst belastbaar en meest handig. Alle benodigde spullen kunnen in de tas. Je kan het board vanaf je fiets of auto zo achterop je rug meenemen naar het water.
Zo zijn er gemakkelijke (neopreen) zwemvesten met 50N drijfvermogen. Dit zijn zogenaamde zwemvesten ofwel drijfhulpen. Deze vesten houden je boven water en zorgen ook dat je een hogere waterpositie hebt wat dan weer ideaal is als je op je sup moet klimmen.
Bij suppen sta je op een soort surfplank. Het grote verschil met een surfplank is echter dat een sup board een stuk stabieler is, waardoor je er makkelijker op kan staan.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger.
We hebben zowel slootjes, grachten, rivieren, meren, plassen en natuurlijk de zee. In principe mag je overal suppen, behalve op plekken waar dit nadrukkelijk verboden is.
In principe mag je in bijna alle plaatsen op het water suppen in Nederland. Dit mag dus zowel op grachten, de zee, rivieren en vijvers. Er zijn echter ook een aantal gebieden waar je niet mag suppen. Daarom is het altijd aan te raden om vooraf informatie op te zoeken over de plek waar je wilt gaan suppen.
Suppen is een sport die iedereen kan leren
Suppen is een hele toegankelijk watersport. Je hebt alleen maar een SUP board en peddel nodig om te leren suppen. Met de juiste instructies kan je zo het water op.
Het is daarom ook mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Gemiddeld kun je met surf suppen 500 tot 600 calorieën per uur verbranden.
Wil je een goed sup board kopen dan beginnen de prijzen bij ongeveer 200-300 euro en de prijzen kunnen oplopen tot ruim 1000 euro. Maar goede sup boards hoeven dus echt niet duur te zijn!
Volgens experts staat een uur intensief suppen zelfs gelijk aan ongeveer 19 kilometer hardlopen. Daarnaast valt suppen zowel onder cardio- als krachtport, waarmee je op meerdere fronten zoden aan de dijk zet voor je lichaam.
Doordat een 2 persoons SUP )ook wel een tandem SUP genoemd) een hoger draagvermogen heeft kun je er met 2 personen op suppen. Ook zijn de boards groter en hebben ze een andere vorm dan gebruikelijk.
Alle de SUP Boards worden als een compleet pakket geleverd, inclusief SUP leash, draagtas, hogedrukpomp en peddel. Een SUP zitje moet echter apart worden aangeschaft, alleen bij de Bluefin Cruise is deze inbegrepen in het pakket.
De watersport suppen groeit enorm!
Even weer fris en fruitig worden en tijdens het sup pen kun je natuurlijk ook genieten van de mooie natuur. Tevens is supboarding ook nog eens super gezond en zelfs gezonder dan een training op de sportschool ! Je gebruikt ook zo goed als al je spieren en zo verlies je veel calorieën!