In Nederland in elk geval al in de jaren 1830 (daarover straks meer), eerder dan in de Verenigde Staten die pas na 1850 de zomervakantie introduceerden. Maar waarom kwam de zomervakantie er eigenlijk? Ten eerste vonden negentiende-eeuwse onderwijskundige opiniemakers een lange vakantie in de zomer een goed idee.
De zomervakantie (de grote vakantie) bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw. De vakantie is onder andere ontstaan door de hitte en de wens voor meer vrije tijd. Veel mensen vonden een lange vakantie een goede oplossing om kinderen en leraren tijd te geven om uit te rusten van het schooljaar.
Er is geen sluitende verklaring te vinden over waarom de zomervakantie zes weken duurt. Vaak wordt Nederlands agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in vroegere tijden minstens zes weken nodig hebben gehad om te werken op het land.
Vier weken duurde de zomervakantie op de lagere scholen. En die vier weken vielen in augustus. In oude kinderboeken is dat nog te lezen. De kinderen hadden langer vakantie dan hun ouders: de meeste arbeiders hadden in de jaren dertig twee weken vakantie: een week in de zomer en de rest snipperdagen.
De vakantiespreiding in basisonderwijs en het voortgezet onderwijs is ingesteld om te voorkomen dat alle leerlingen tegelijk op vakantie gaan. Door de spreiding van de schoolvakanties wordt de verkeersdrukte gespreid en raken recreatieparken en campings minder overbelast.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
De meivakantie of tulpvakantie is een schoolvakantie in Nederland.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
De gemiddeldes
Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Geen verplichte schoolvakanties voor mbo en hoger onderwijs
In het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs zijn er geen verplichte data voor de schoolvakanties. Ook zijn er geen adviesdata. Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten mogen hun vakantiedata zelf bepalen.
Het kabinet bekijkt of de kerstvakantie dit jaar één week langer moet en de zomervakantie van volgend jaar één week korter. Zo wil het voorkomen dat leerlingen bij een nieuwe opleving van het coronavirus te veel lessen missen.
De zomervakantie begint in Duitsland eind juni of halverwege de maand juli en duurt vaak zo'n 6 weken.
Daarnaast had de gegoede burgerij haar buitenhuizen waar men gedurende langere periodes naartoe ging. Lange zomervakanties zijn een wereldwijd verschijnsel – de duur in verschillende landen loopt uiteen van 6 tot 14 weken. In sommige warme landen is er een nog altijd een relevante reden: omdat het gewoonweg te heet is.
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie.
Werknemers in Finland, Frankrijk, Spanje en Brazilië nemen wereldwijd de meeste vakantiedagen op. In die landen krijgt iedereen 30 vakantiedagen per jaar, en die nemen ze ook allemaal op. Zuid-Koreanen hebben 15 vakantiedagen en nemen er maar 8 op.
In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).
de kerstvakantie (2 weken) de krokusvakantie (1 week) de paasvakantie (2 weken) de zomervakantie (van 1 juli tot en met 31 augustus).
Tussen 1900 en 1940 werd er al herfstvakantie gehouden. Dit werd destijds aardappelvakantie genoemd. In het najaar kregen de kinderen landbouwverlof van school. Het verlof werd gebruikt om de kinderen aardappelen te laten rapen op het land van hun vader of van een landbouwer in de omgeving.
Kinderen gingen 's-ochtends van 9:00-12:00 naar school, en 's-middags 13:45 tot 15:45. Ook op zaterdagochtend werd er les gegeven, en kinderen uit de klassen 6, 7 en 8 kregen maandag- en donderdagmiddag handwerken van 15:45 tot 16:15. In totaal kregen ze 26 uur les per week.
Vanaf omstreeks 1850 begon de vakantie zoals we die tegenwoordig kennen vorm te krijgen. Halverwege de negentiende eeuw werd de (zomer)vakantie namelijk ingevoerd. Er werd lang gedacht dat de opkomst van de vakantie te maken had met het feit dat veel kinderen moesten helpen bij de oogst.