De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water. De 54-jarige man bleef maar liefst 24 minuten en 33 seconden onder water in een zwembad in de Kroatische stad Sisak. Hij deed dat onder toezicht van artsen, verslaggevers en supporters.
Je hebt het vast wel eens geprobeerd: zo lang mogelijk je adem inhouden onder water. De meeste mensen houden dat niet langer dan een minuut vol. Maar een man in Kroatië kan dat veel en veel langer. Hij hield 24 minuten en 33 seconden zijn adem in, een record!
De meeste mensen kunnen hun adem onder water niet langer dan een minuut inhouden. Dan krijgt je lichaam te weinig zuurstof en moet je ademen, anders raak je bewusteloos. Maar door te trainen kun je je adem steeds langer inhouden. Freedivers kunnen dat wel tien minuten lang.
De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen. Andere zeezoogdieren, zoals bijvoorbeeld de bultrug, de walrus of de zeekoe (foto onder), kunnen ook makkelijk 20 minuten zonder zuurstof. Tot nu toe was het niet duidelijk hoe deze zoogdieren dat deden.
7 Een gemiddeld persoon kan zonder training ongeveer anderhalve minuut zijn adem inhouden.
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
In de zeldzame gevallen dat een mens in de bek van een walvis terechtkomt, gaat dat bijna zeker per ongeluk. Walvissen eten namelijk geen mensen. Tandwalvissen, zoals potvissen, hebben tanden en eten onder meer inktvis en vis.
Diepst duikende zoogdier
De dolfijn van Cuvier is zoals gezegd de kampioen onder de duikers. Dat de dolfijnen van duiken houden, is bijna een understatement. De dieren brengen een groot deel van hun dag duikend door. Gemiddeld duiken ze zeven keer per dag naar een diepte van 1 tot twee kilometer onder het oppervlak.
Walvissen kunnen onder water niet ademhalen
Terwijl mensen door de neus en de mond ademen, hebben walvissen boven op hun kop een spuitgat – of zelfs twee, zoals bij baleinwalvissen. Dat is “een soort neusgat,” zegt Cunningham.
Klinkt jou dat bekend in de oren? Het is bij niet-duikers een hardnekkig misverstand; dat je tijdens het duiken zo min mogelijk adem moet halen. Maar duikers weten wel beter, namelijk dat het onderwater heel makkelijk is om adem te halen, soms zelfs makkelijker dan boven water!
Als je zuurstof inademt, komt er lucht in je longen, en via de longblaasjes wordt het zuurstof met het bloed uitgewisselt. Dus kort gezegd, we hebben geen enkel orgaan waarmee we zuurstof uit water kunnen halen. Wel als er zich luchtbellen (met zuurstof natuurlijk), in het water bevinden.
De Kroatische Budimir Buda Šobat heeft deze week een indrukwekkend wereldrecord neergezet voor het inhouden van zijn adem onder water. De 54-jarige man bleef maar liefst 24 minuten en 33 seconden onder water in een zwembad in de Kroatische stad Sisak. Hij deed dat onder toezicht van artsen, verslaggevers en supporters.
William Trubridge heeft een nieuw wereldrecord neergezet. De Nieuw-Zeelander dook zonder zuurstofflessen naar een absurde diepte van 122 meter. De waaghals hield daarvoor bijna 4,5e minuut zijn adem in. Trubridge is de enige die zo gek is om dit te blijven doen: al 15 keer eerder had hij het wereldrecord in handen.
Er doet een eenvoudige test de ronde die je elke ochtend zou kunnen doen om te zien of je besmet bent met het coronavirus: haal diep adem en houd het langer dan tien seconden vast. Als je dit met succes kan doen zonder ongemak of benauwdheid, zou het bewijzen dat je geen infectie hebt in je longen.
Mogelijk kunnen zij door een grotere milt tot uitzonderlijke dieptes van maar liefst 70 meter duiken zonder zuurstof, bericht het RadboudUMC. Van oudsher leven zij van de visvangst. Een groot deel van het volk brengt meer dan 60 procent van zijn werkdag onder water door.
Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
Het diepste punt is de Challengerdiepte: zo'n 10.925 meter. Die bevindt zich in de Marianentrog, een 2.500 km lange kloof in de zeebodem bij eilandengroep de Marianen.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Vis in het boek Jona 2
Jahwe zond een grote vis om Jona te verzwelgen. En Jona zat in de buik van de vis, drie dagen en drie nachten en hij bad tot God. Toen sprak Jahwe tot de vis en de vis spuwde Jona op het droge.
De enige vijand van de orka is de mens. Er werd lange tijd op orka's gejaagd omdat ze de vis van de visser opaten. Of omdat ze werden verkocht aan een dolfinarium. Tegenwoordig is het jagen op orka's verboden.
Er worden maar zelden meldingen gemaakt van walvissen die mensen aanvallen. Een enkele keer zijn ze agressief tegen hun verzorgers, en vroeger, toen walvissen nog gevangen werden met harpoenen die met de hand vanuit roeiboten gegooid werden, konden ze voor walvisvaarders wel gevaarlijk zijn.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Je kunt gelukkig ook je longspieren trainen. Zoals je ook je kuiten of hamstrings los (geïsoleerd van het lopen zelf) kunt trainen. De methode is bovendien uiterst simpel: tegen een weerstand in ademen versterkt je longspieren en zorgt ervoor dat je een veel groter volume aan lucht en dus zuurstof binnenkrijgt.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.