Speculaaspasta of speculoospasta is een smeerbaar broodbeleg op basis van respectievelijk speculaas of speculoos. Het idee voor speculaaspasta wordt algemeen toegekend aan Oma Wapsie, schuilnaam van de Nederlandse Rita, die het recept in 2002 op haar website plaatste.
“Spéculos” is een Belgisch gebak, dat vermeldt de Larousse Gastronomique in 1934.
Ingrediënten: Original speculoos 58% (TARWEbloem, suiker, plantaardige oliën (palm*, raap), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), SOJAbloem, zout, kaneel), raapolie, suiker, emulgator (lecithinen (SOJA)), voedingszuur (citroenzuur). *Palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'. Sommige Belgische fabrikanten noemen hun producten bewust 'speculoos' om aan te geven dat er geen speculaas- of koekkruiden in zitten.
De pasta van Scheppers kwam voorjaar 2008 op de markt als Lotus Speculoospasta. Voor Lotus werd dit een commercieel succesvol product. Lotus kocht in 2009 het octrooi van De Maeyer op.
Volgens de rechter was een recept op de Nederlandse receptensite Oma Wapsie om speculoospasta te maken al beschikbaar lang voor Lotus het octrooi in handen kreeg. Speculoospasta is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het succesproduct van het beursgenoteerde Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Er zitten 116 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) speculaaspasta. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaaspasta'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hét verschil zijn de smaakmakers die gebruikt worden. In speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Lotus Bakeries is een Belgisch bedrijf dat in 1932 werd opgericht door Jan Boone Sr. Het is een familiebedrijf dat gegroeid is tot een internationale groep die actief is in zowel de categorie van koekjes en gebak als in de categorie van natuurlijke tussendoortjes.
De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries schrapt vanaf volgend jaar de naam "speculoos". Het bedrijf wil van zijn koekje een wereldmerk maken en kiest daarom voor "Biscoff", de merknaam waaronder Lotus Speculoos in zowat alle landen al verkocht wordt.
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Speculaas is meestal plat in de vorm van een voorstelling en is vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
Lotus-eigenaar Proton (Maleisië) werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Eerder was het merk eigendom van General Motors (1986 – 1993) en Romano Artiolli (1993 – 1996), naar wiens kleindochter Elisa de Elise is genoemd.
Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries. De naam Lotus Bakeries doet onmiddellijk aan speculoos denken. Dat is ook de specialiteit van het in 1932 opgerichte bedrijf Lotus van de gebroeders Boone. Corona is gegroeid uit de banketbakkerij van Marcel Stevens en startte in 1937 met de productie van gebak op industriële schaal.
“In tegenstelling tot sommige andere gefortuneerde zakenfamilies zijn ze geen kasteelbewoners.” Karel Boone woont op de Zeedijk in Knokke, Matthieu in Lembeke, Jan jr. in Deurle en het koppel Jan Vander Stichele – Caroline Boone in Sint-Martens-Latem. Er wordt wel verstandig gehuwd.
Lotus Biscoff is een verrassend knapperig speculoos koekje. Met een handvol natuurlijke ingrediënten vormt het gekaramelliseerde koekje een unieke smaak die wereldwijd geliefd is. - De unieke smaak van het koekje vormt een perfect duo met jouw kopje koffie.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Speculaasjes, per 200 gram verpakt € 4,70
1 speculaasje weegt circa 12 gram.