Witte pigmentvlekken zijn witte vlekken op je huid. Ze kunnen ontstaan doordat je huid verbrand is, maar het kan een ook een permanente aandoening zijn, zoals vitiligo. Je kunt ze dus al vanaf je geboorte hebben, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
Hoewel witte vlekken eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Vitiligo niet besmettelijk
In de wetenschap is het nog niet duidelijk hoe het kan dat de huid pigmentcellen verliest. Er bestaan verschillende theorieën. Er wordt gedacht aan een auto-immuunziekte of een erfelijkheidsgen. Vitiligo is niet besmettelijk of gevaarlijk, maar kan je sociaal behoorlijk belemmeren.
Wat is vitiligo? Vitiligo is een aandoening waarbij melkwitte vlekken op de huid ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid kapot gaan. Vitiligo komt best vaak voor. Ongeveer 0,5 tot 2% van de wereldbevolking heeft de aandoening.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Om de witte vlekken aan te pakken verwijzen wij je naar de huisarts of dermatoloog. Vaak worden er crèmes voorgeschreven om de oorzaak van de witte vlekken te bestrijden. Wordt het veroorzaakt door bijvoorbeeld Vitiligo, dan is behandeling wat lastiger. Donkere vlekken daarentegen kunnen we wel goed behandelen met IPL.
Bij mensen die aanleg hebben voor vitiligo, kunnen bepaalde factoren de ziekte uitlokken. Ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand, huidschade en emotionele stress zou vitiligo kunnen triggeren of verergeren.
Bij vitiligo kunt u last hebben van: Witte vlekken met een donkere rand eromheen. Die rand is donkerder dan uw eigen huidskleur. Vlekken op uw gezicht, handen, voeten, geslachtsdelen, anus en littekens.
[1] De vaakst genoemde medicaties die hyperpigmentatie induceren zijn antimalariamedicatie, amiodarone, cytostatica, tetracycline(analogen) en psychofarmaca.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
De meest voorkomende plaatsen waar de witte vlekken komen, zijn: gezicht (rondom mond, neus, ogen) handen en voeten. oksels.
Gewoonlijk breidt de vitiligo zich met de jaren uit of blijft het hetzelfde. In sommige gevallen kan spontane verbetering optreden. Wat kunt u zelf nog doen? Met huidkleurige make-up ziet u de vitiligo minder goed.
Witte pigmentvlekken zijn witte vlekken op je huid. Ze kunnen ontstaan doordat je huid verbrand is, maar het kan een ook een permanente aandoening zijn, zoals vitiligo. Je kunt ze dus al vanaf je geboorte hebben, maar ze kunnen ook op latere leeftijd ontstaan.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Hoe ziet een pigmentvlek eruit? Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid. Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd. Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.
Om pigmentvlekken te verminderen kun je ze behandelen met een serum of spotcorrector. Die bevatten werkstoffen die de productie van melanine afremmen, zoals vitamine C en glucosamine. Na een aantal weken wordt je huid weer gelijkmatig van teint.
Bij vitiligo worden pigmentcellen door het lichaam aangevallen en kapot gemaakt. We weten niet precies wat de oorzaak van vitiligo is. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid, operaties, sommige ziektes, zonnebrand en stress invloed hebben.
Kan je met vitiligo in de zon? Ja, je kunt met vitiligo gewoon de zon in. Maar het is wel belangrijk om je huid goed te beschermen. Vitiligovlekken verbranden namelijk snel in de zon door het ontbreken van pigment.
Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar meestal voor de leeftijd van 30 jaar. Het komt vaker voor in dezelfde familie en in families waarbij andere auto-immuunziekten voorkomen (schildklierziekten en suikerziekte).
Bij de huidziekte vitiligo breekt je lichaam de pigmentcellen in je huid en haar af. Vitiligo is een auto-immuunziekte: Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij je afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen cellen. Je lichaam kan die cellen niet onderscheiden van vreemd materiaal.
De donkere plekken veranderen soms van structuur en plaats, en blijven vaak niet stabiel maar blijven meestal wel beperkt tot een bepaald gedeelte van de huid en breiden zich vaak niet verder uit.