Beendermeel is rijk aan fosfor en bevat bovendien een hoop andere voedingsstoffen die goed zijn voor het bodemleven, zoals calcium. Met beendermeel zullen wortelen zich sneller én dieper gaan ingraven in de grond. Hierdoor zijn ze beter in staat om voedingsstoffen op te nemen.
Beiden worden gemaakt van restproducten uit slachthuizen, maar de werking van beide stoffen verschilt. Beendermeel werkt langzamer en is bedoeld om hooguit éénmaal per jaar te strooien. Net als bloedmeel bevat beendermeel stikstof, maar het fosforgehalte van beendermeel is veel hoger.
Beendermeel, zuivere kwaliteitsvolle compost, goed oud verteerd mest (runder- en paardenmest) zijn uitstekend geschikt als voedingsbodem voor de rozen. Let op dat je deze messtoffen niet direct op de wortels geeft bij aanplant maar met de uitgegraven aarde mengt.
Het gebruik van beendermeel als meststof
Beendermeel is meel of poeder dat wordt verkregen door het fijnmalen van dierlijke botten. Vaak worden hiervoor beenderen van runderen gebruikt, waarvan het vet eerst door warmte of het gebruik van zuren wordt verwijderd, waarna ze gedroogd, geperst en vermalen worden.
Osmo Beendermeel is een natuurlijke bron van fosfor en verbetert de wortelvorming en de inworteling bij planten. Hierdoor is beendermeel meststof uitermate geschikt voor het gazon en siertuin, maar ook voor wortelgewassen (pastinaak, wortels, rode biet, radijzen, uien...) en buxus in pot.
We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Het mooie van bloedmeel is dat het een snelwerkende meststof is. Het wordt gelijk opgenomen in de bodem en bereikt dus snel de wortel. Het resultaat is binnen een week – en soms al na een paar dagen – zichtbaar in de tuin.
U kunt voor het bemesten van uw beukenhaag prima beukenmest gebruiken. Deze meststof is voorzien van alles wat uw beukenhaag nodig heeft. Zo zal het de heg aan niets ontbreken. Gebruik organische mest om de beuken gedurende een langere tijd van voeding te voorzien.
Bloedmeel vormt een belangrijke voedingsbron bij elke teelt. Naast stikstof is bloedmeel tevens rijk aan organische verbindingen. Dit komt zowel de opbrengst als de kwaliteit ten goede. Bloedmeel kent voornamelijk toepassing bij bladgewassen (sla), koolgewassen, tomaat en druiven.
Als je rozen in je tuin houdt, dan kun je deze kostbare bloemen een extra boost geven door een stukje bananenschil ongeveer tien centimeter onder de grond, naast de rozenstruik te plaatsen. Door de in de schil aanwezige stof kalium, maak je je rozen weerbaarder tegen schade door insecten en door ziekten.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Te koud om te planten of te snoeien? Dan kan u ook kalk aankopen in een tuincentrum om uit te strooien in uw tuin. Steenfruitbomen (kersen, pruimen, perzik, ...), zwarte moerbei, vijgen en druiven groeien meestal beter op een licht alkalische grond.
kalk strooien op aardappelland wordt afgeraden, aardappelen vertonen dan eerder schurftplekken op de schil. Dit is overigens niet gevaarlijk voor de consumptie.
Compost van puur plantaardig materiaal kan relatief arm aan stikstof zijn. We kunnen de kwaliteit wat verbeteren door er wat kunstmest of koemestkorrel door te mengen. Stalmest is een gecomposteerd mengsel van stro en koemest. Het is een ideale meststof voor de moestuin en bevat relatief veel stikstof.
Wel moet men bij de echte beukenhaag (Fagus sylvatica) en de rode beukenhaag (Fagus sylvatica 'Atropunicea') opletten dat de grond niet te langdurig nat is. Daar kunnen de planten niet tegen. Voor erg vochtige gronden is de haagbeuk (Carpinus betulus) veel beter geschikt.
Beukenhaag sterk terugsnoeien
Doe dat in het voorjaar, ook weer vóór de langste dag van het jaar. Op die manier zal de plant snel nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat uw beukenhaag mooi en vol is in de zomer. Na de snoeibeurt kunt u de beukenhaag bemesten, bijvoorbeeld met organische mestkorrels.
Er zijn ontelbaar veel redenen waarom een Beukenhaag dood kan gaan. Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is.
Een manier om klaver te bestrijden is door het gazon te bemesten met een stikstofrijke meststof, zoals Triferto N23 Gras. Na het bemesten zul je al gauw merken dat het gras weer snel begint te groeien. Door vervolgens het gazon kort af te maaien, zorg je ervoor dat klaver voorgoed teruggedrongen word.
In principe is éénmaal per jaar kieseriet strooien al voldoende voor een diepgroene tuin. Vaker dan éénmaal per jaar strooien heeft in principe geen meerwaarde, tenzij u kieseriet gebruikt voor het gras: hou voor de grasmat tweemaal per jaar aan (in maart en in september).
Bloedmeel kopen bij Graszaaddirect
Ben je op zoek naar een duurzame meststof met een langdurige en effectieve werking die je overal in de tuin kunt gebruiken? Gebruik bloedmeel en verbeter de kwaliteit van de bodem. Bloedmeel kopen doe je voordelig bij Graszaaddirect!
Theezakjes bevatten dus goede voedingsstoffen, waaronder tanine wat erg goed is voor de grond. Maar dit is niet alleen nuttig in de composthoop. Je kunt ze ook zo tussen je planten in de tuin of in huis planten. Zo trekken de voedingsstoffen in de grond en gaan de bloemen prachtig bloeien.
Een schaal van een gemiddeld ei weegt rond de 5 gram en daar zit dus snel een paar gram calcium in. Met een klein lepeltje ( ongeveer halve theelepel) gemalen eierschaal-poeder heb je al snel je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen. En meer dan de aanbevolen hoeveelheid kun je dus beter niet nemen.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.