De huidige Gazastrook is een product van de wapenstilstandsakkoorden van 1949 tussen Egypte en Israël; de grens is onderdeel van wat bekend staat als de Groene Lijn. Egypte bezette de strook van 1949 tot 1967, met een onderbreking van vier maanden Israëlische bezetting tijdens de Suezcrisis van 1956.
Gaza is een kleine strook land, grenzend aan Israël, Egypte en de Middellandse Zee. Het gebied is slechts twee keer zo groot als Texel, maar er wonen ruim 2 miljoen mensen. Daarmee is het één van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld.
Palestina ofwel Staat Palestina is een staat in Azië, in het Midden-Oosten, in de Levant. Het bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (samen de 'Palestijnse gebieden'). De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte en heeft een kust aan de Middellandse Zee.
Ismail Haniya was de lijsttrekker van Hamas, Mahmoud Zahar is de leider van Hamas in de Gazastrook.
Andere opties waren Palestina of Zion. Uiteindelijk werd toch de Bijbelse naam Israël gekozen. Sommige mensen vinden dat het gebied waar Israël ligt eigenlijk Palestina heet. Ook wordt Israël door joden en christenen soms het Beloofde Land of het Heilige Land genoemd.
Op dit moment is de humanitaire situatie in het zuiden van Gaza erbarmelijk en onveilig. Intensieve bombardementen en gevechten hebben meer dan 1,8 miljoen mensen ontheemd. Dit is ongeveer 80 procent van de totale bevolking van de Strook.
Hamas, Gazastrook en Westelijke Jordaanoever
De Gazastrook: een gebied in het Midden-Oosten dat grenst aan Israël, Egypte en de Middellandse Zee. Samen met de Westelijke Jordaanoever maakt het deel uit van de Palestijnse gebieden.
De kleurcode van het reisadvies van de Westelijke Jordaanoever (behalve Oost-Jeruzalem) en Gaza is rood. Reis niet naar de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar Oost-Jeruzalem.
De gevestigde Palestijnse autoriteiten zitten niet in de Gazastrook maar op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen hebben daar een eigen regering, die wordt geleid door de Fatah-beweging. Met als president Mahmoud Abbas.
In de Gazastrook wonen zo'n twee miljoen Palestijnen. Dat is vrij veel, als je je bedenkt dat het stukje land maar zo groot is als ongeveer twee keer Texel. Israël veroverde het gebied in 1967. Sinds 2005 is het Israëlische leger hier weg, maar het gebied is nog steeds afgesloten.
Bij het einde van het Britse mandaat in 1948 brak een oorlog uit. Bij de wapenstilstand van 1949 was Palestina verdeeld tussen de nieuw gestichte staat Israël, Transjordanië en Egypte. In 1994 kwam er Palestijns zelfbestuur, tegenwoordig bekend onder de naam Staat Palestina.
De Gazastrook is ongeveer 40 kilometer lang en (op sommige plaatsen) zowat 10 kilometer breed -ruim twee keer het Brussels Gewest- en er wonen meer dan twee miljoen Palestijnen. Israël heeft een strikte controle op de toegang van goederen en mensen.
In de smalle Strook van Gaza wonen ongeveer twee miljoen mensen, van wie 75% als vluchteling is geregistreerd. Ruim zeventig jaar na hun vlucht woont nog steeds de helft van de bevolking in vluchtelingenkampen. De bevolkingsdichtheid is er extreem hoog (zie tabel).
Dus besloot ik eens te onderzoeken met welk stedelijk gebied Gaza kan worden vergeleken. De Gazastrook (365 km2) is in totaliteit 1.6 keer Amsterdam (219.3 km2). Amsterdam heeft 873.338 inwoners (2021).
In de oudheid werd Palestina bewoond door Semitische volkeren, waarvan de eerste van Kanaänitische oorsprong waren. Volgens de overlevering kwam Abraham, de gemeenschappelijke stamvader van joden en Arabieren, uit Ur naar Kanaän.
Palestina wordt officieel erkend door ruim 130 landen, waaronder enkele EU-lidstaten. Israël, maar ook Nederland en België, erkennen Palestina niet.
Het gebied dat we nu Israël noemen, valt onder Brits bestuur, heet Palestina, en wordt voornamelijk bewoond door Arabieren. Rond 1900 komt de emigratie van zionistische Joden naar de regio op gang, mede door het antisemitisme in Europa. Dat Joden naar het huidige Israël trekken, is niet toevallig. Hun roots liggen er.
Tijdens een oorlog in 1967 bezetten Israëlische soldaten daarom de Gazastrook. Hulp nodigPas rond 2005 vertrokken de Israëlische militairen uit Gaza, maar zij bewaken nog steeds de grenzen. Daarom kan er bijna niemand of niets in of uit.
56 jaar bezetting
Maar om het niet een al te lang stuk te maken kijken we nu naar de gebeurtenissen vanaf de bezetting van Palestijns gebied in 1967. De bezetting van Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door de Israëlische regering is namelijk al 56 jaar gaande.
In de geschiedenis, beginnend bij de tiende eeuw voor Christus, is het Jodendom in het gebied dat we nu Israël noemen eeuwenlang de grootste godsdienst. Rond die tijd komt het koninkrijk Israël op, samen met het koninkrijk Judea.
Hoewel de term tegenwoordig vooral gebruikt wordt om de Palestijnse gebieden aan te duiden, omvatte de term Palestina vroeger een gebied dat bestaat uit het huidige Israël, de Palestijnse gebieden en delen van Jordanië, Syrië en Libanon.
Onder leiding van Mozes ging het volk dat afstamde van Jakob, de Israëlieten, weg uit Egypte, terug naar Kanaän. Mozes stierf onderweg, en onder leiding van Jozua werd Kanaän weer heroverd door de Israëlieten. Het gebied heette nu weer Palestina. Dit gedeelte heet de Exodus.