De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
Voor een lekkere moes of compote is de Goudreinette de perfecte keus. Maar je kan ook eens de Cox, Elstar, Jonagold, Braeburn of Wellant proberen. Die zorgen voor een iets zachtere smaak.
Ik vind appelmoes het lekkerst als hij gemaakt is van Elstars. Andere appels die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Goudrenet, Jonagold, Golden Delicious en de Fuji. Zure appels zoals de Granny Smith zijn wat minder geschikt maar je zou deze natuurlijk ook kunnen combineren met een wat zoetere appel.
In de koelkast zetten en binnen 2 weken opmaken. Ook geopende potten die nog niet leeg zijn in de koelkast bewaren en uiteraard: met een schone lepel moes er uit halen als de pot niet leeg gaat.
De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Verschil tussen appelmoes en appelcompote
Eigenlijk zegt het woord het al een beetje: appelmoes is echt een moes. Een zachte 'puree' zou je bijna kunnen stellen. In een compote zitten nog stukjes appel. Je kunt het fruit dus echt nog herkennen.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
Elstar – ideale handappel (vanaf oktober)
Elstar is door zijn formaat, schil en smaak een ideale handappel. Je eet hem gewoon uit 't vuistje, zo is hij op z'n best. Hij heeft een mooie geelrode kleur, het resultaat van een kruising tussen Golden Delicious en Ingrid Marie.
Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
Appelmoes invriezen is heel goed mogelijk, maar beter is het dan wel om geen of beduidend minder suiker te gebruiken in de zelfgemaakte appelmoes. Weliswaar kun je appelmoes invriezen als er suiker in de appelmoes zit, maar het invriezen, en dat komt door de suiker, zal veel langer duren.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
Goudreinet
Een zoetzure appel met zacht vruchtvlees en veel sap: een echte moesappel. Gebruik deze appel daarom bij uitstek voor het maken van appelmoes. Mocht je een zacht appelmengsel in je appeltaart willen, dan is de Goudreinet daar ook geschikt voor.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
Appelmoes wordt bereid door appels met kristalsuiker in weinig water in 10 tot 20 minuten volledig gaar te koken. Vervolgens wordt dit brouwsel door een passeerzeef geperst, of fijn gemalen. Van appelcompote wordt gesproken, wanneer de appels grof zijn gemalen. Appels kunnen geschild of ongeschild worden gekookt.
'Appelmoes waaraan geen suiker is toegevoegd staat weliswaar in de Schijf van Vijf', maar De Graaf zegt dat het beter is gewoon appels te eten: 'Je kan niet zomaar achter elkaar een pond appels opeten'. Appelmoes zit tussen hele appels en appelsap in.
Appelmoes of appelspijs is een kenmerkend Nederlands bijgerecht of dessert gemaakt van appels. Appelmoes wordt vaak in pot of blik aangeschaft, maar kan ook zelf gemakkelijk bereid worden.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
De Cox orange pippin appel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een zachtzure aromatische smaak.
Waarom wordt er appel toegevoegd aan rode kool? Behalve smaak, geeft appel de kool zijn karakteristieke rode kleur. Dat zit zo: wanneer je rode kool kookt in water, kleurt de kool blauw.