De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
De middernachtzon is in sommige delen van de wereld te zien, maar Noorwegen is een van de beste plekken om de middernachtzon te zien. In de zomerperiode, in de maanden mei tot en met juli kan je ongeveer 76 dagen genieten van de middernachtzon in Noord-Noorwegen. Dit houdt in dat 24 uur per dag de zon schijnt.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid.
Je kunt de middernachtzon overal in IJsland zien. De middernachtzon ontstaat omdat de aardas in de zomer naar de zon toe draait.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
De middernachtzon maakt onderdeel uit van het dagelijks leven van de inwoners van het uiterste noorden van Zweden. De extra uren dag- en zonlicht zorgen ervoor dat tuinen en parken volop groeien en bloeien in deze tijd van het jaar. De avonden duren lang en lenen zich goed om lekker lang buiten te blijven.
In Lapland is dit verschi als dag en nacht. Letterlijk, want van eind mei t/m halverwege augustus is het hier 24 uur licht terwijl je je in de decembermaand in de donkerte waant. Laten we dit fenomeen kort verklaren: in precies één jaar draait de aarde een baan om de zon heen.
Is het nooit licht, of juist altijd donker in Lapland? Nee hoor, dat is een misverstand. Tussen november en januari komt de zon nauwelijks boven de horizon uit (en in het uiterste noorden zelfs helemaal niet), maar de zon is er wel degelijk. Het licht dat de zon veroorzaakt is zichtbaar en weerkaatst in de sneeuw.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Deze plekken zijn allemaal te vinden in de nabijheid van de poolcirkel: het zijn de meest noordelijke delen van Canada, Groenland, Finland, Noorwegen, Zweden, Rusland, Alaska, IJsland en Antarctica. Zo'n bestemming bezoeken wanneer 't altijd donker (óf juist altijd licht) is maakt een trip ontzettend bijzonder.
Zweden ligt een stuk noordelijker dan België en Nederland dus ja, de dagen zijn in de wintermaanden een stuk korter. Rond 21 maart en 21 september is het zowat overal in Europa ongeveer even lang licht.
In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België. Het wordt zodoende in landen dichter bij de evenaar 's avonds na zonsondergang veel sneller donker.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
In IJsland zijn er slechts een paar dagen in IJsland wanneer de echt 24 uur zichtbaar is, maar de overige dagen in de zomer blijft de zon nooit lang weg. De zon reist gewoon langs de horizon en creëert een verlengde zonsondergang, die uiteindelijk naadloos vervaagt tot zonsopgang.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
In de winter komt op sommige plaatsen de zon niet boven de horizon. De mensen leven er van half oktober tot half februari in het donker. Het is dan poolnacht. In de zomer gaat de zon een aantal weken niet onder.
Wist je dat de zon in het Noorden van Zweden in de zomer enkele weken niet ondergaat? Van april tot augustus wordt het 's nachts nooit helemaal donker. In de wintermaanden heb je het omgekeerde fenomeen. Tijdens de poolnacht krijg je de zon boven de poolcirkel enkele weken niet te zien.
De koudste maand in Lapland is statistisch gezien februari. Maar in tegenstelling tot januari, als de zon grote delen van de dag niet boven de horizon uitkomt, zorgt de laagstaande zon in februari voor de nodige warmte.
Lapland is een uitgestrekt gebied over vier landen, namelijk: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een uiterst groot gebied in het noorden van Europa, dichtbij het poolgebied. Lapland bedekt een groot gedeelte van Noorwegen, het noorden van Zweden en een klein gedeelte van Finland.
Winter in Lapland
De winterperiode in Lapland loopt van december tot maart en kan extreem koud zijn. De gemiddelde dagtemperatuur ligt dan tussen de -10oC en -5oC. Vaak zijn de avonden en nachten nog iets kouder. Heel af en toe daalt het kwik tot maar liefst -40oC!
In het hoge noorden van Lapland vallen de eerste sneeuwvlokken vaak al in september.Vanaf november is het land bedekt onder een dikke laag sneeuw.De meeste sneeuw valt in december en januari. De bomen zijn dan bedekt met dikke lagen poeder en de takken hangen door het gewicht naar beneden.
Zonsopkomst & zonsondergang Lapland
Zo gaat de zon eind juni niet onder in Lapland en is het 24 uur per dag licht. Je kunt dan optimaal genieten van je verblijf en het aangename weer. In de wintermaanden is het juist andersom: eind december is de zon vrijwel niet zichtbaar en is het zo'n 21 uur per dag donker.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
Het klimaat gekend in dit land is een zeeklimaat. De zonuren liggen gemiddeld hoger dan in Nederland. Dit komt door het feit dat het overdag langer licht is.