Gebruik daarom opsommingstekens en respecteer de 7 x 7 regel. Dat betekent maximaal 7 regels per slide en maximaal 7 woorden per regel. Minder is nog beter… De tekst hoeft niet alles te vertellen, anders hoeft de toehoorder immers niet meer te luisteren.
Hou rekening met de 7x7 regel: gebruik niet meer dan zeven regels per slide en zeven woorden per regel. Gebruik parallelle verwoording of parallelle structuur in opeenvolgende regels in een slide. Beperk de hoeveelheid kleuren en animatie-effecten die je in de presentatie gebruikt.
Gebruik de 1-6-6 regel: één idee per slide, maximaal zes regels tekst of opsommingstekens, maximaal 6 woorden per regel.
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
Sommigen spreken van maximum 10 slides voor een presentatie van een 20-tal minuten, anderen raden je aan er nog minder te gebruiken. Een gouden regel is er niet, zorg er gewoon voor dat je publiek niet overdonderd wordt door de hoeveelheid aan slides. Reken ook niet in termen van het aantal seconden/slide.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
Niet te veel tekst
Een bekende vuistregel is de 6x6 regel. Dit wil zeggen dat je op een slide van je PowerPoint-presentatie best maximaal 6 bulletpoints plaatst met maximaal 6 woorden per bulletpoint.
PowerPoint openen op je laptop. Op 'bestand' klikken en vervolgens op 'nieuw'.Kies een thema en klik op 'PowerPoint maken'. Nu kan het echte werk beginnen!
Een script lettertype kan mooi zijn, maar denk je echt dat je jouw publiek er een plezier mee doet als ze de tekst bijna niet kunnen lezen? Kies bijvoorbeeld voor Segoe UI, Calibri, Arial of Helvetica. Deze schreefloze fonts zijn altijd een veilige en goede keuze.
Tijdens je presentatie moet je het publiek de tijd gunnen om naar je te luisteren, om je verhaal te begrijpen en het te laten bezinken. Die tijd en ruimte creëer je door te spelen met tempo, pauzes en door de nadruk te leggen op belangrijke elementen in je verhaal.
Een creatieve presentatie is visueel aantrekkelijk en verrast je luisteraars. Bij een creatieve presentatie is de visuele ondersteuning van groot belang. Je bouwt elementen zoals korte video's, animaties of verrassende afbeeldingen in je presentatie in. Creatieve presentaties hebben vaak weinig tekst op de dia's.
Zorg voor voldoende contrast bij powerpoint presentaties maken. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken.
Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is. Langere presentaties kunnen uiteraard wel, maar als je ze niet goed inricht, leveren ze niet meer op.
Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
Hoeveel woorden leest men gemiddeld in 3 á 4 minuten? Niet meer dan 400 tot maximaal 500 woorden. Een goede website tekst bestaat dus nooit uit meer dan 500 woorden!
Het enige dat je moet weten: ben je een snelle, gemiddelde of langzame spreker. Bij toespraken spreken we in Nederland zo'n 130 woorden per minuut.Een snelle spreker haalt 160 woorden per minuut bij presentaties. Wil je helemaal op safe spelen kies dan voor de langzame snelheid van 100 woorden per minuut.