Zo zijn oranje wortels een goede bron van vitamine A en bètacaroteen (een precursor van vitamine A), krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.
Het draagt bij aan een goede spijsvertering. 2. Wanneer je dagelijks een portie wortels eet, heb je minder risico op hart- en vaatziekten. Een onderzoek van de Nederlandse Brian Buijsse - gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit – heeft dit aangetoond door de deelnemers van deze studie enkele jaren te volgen.
Met het eten van 100 gram rauwe wortels heb je al 11% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels binnen. Vezels zijn noodzakelijk voor een soepele spijsvertering. Ze helpen het risico te verminderen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook zit je sneller vol door het eten van vezels.
Tomaten bevatten veel vitamine C, kalium en lycopeen, een antioxidant met indrukwekkende ontstekingsremmende eigenschappen. Lycopeen kan bijzonder gunstig zijn voor het verminderen van pro-inflammatoire verbindingen.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A.Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Wortels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels.Die zijn belangrijk voor je darmen, een stabiele bloedsuikerspiegel en zouden je helpen op gewicht te blijven. Bovendien zijn ze belangrijk voor je stoelgang en kunnen ze constipatie voorkomen.
Nachtschadegroenten :
Sommige mensen zeggen dat ze pijn en ontsteking ervaren bij het eten van nachtschades. Nachtschades blijven glycoalkaloïden bevatten, waarvan in sommige onderzoeken is aangetoond dat ze ontstekingen veroorzaken.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Teveel kalium kan diarree veroorzaken, maar om aan zo'n gehalte te komen, moet je extreem veel wortels bijvoeren. De geleerden zijn het er niet helemaal over eens wat een veilige marge is voor het bijvoeren van wortels. Er wordt door voedingsdeskundigen gesproken over 5 tot wel 12 kilo per dag.
Wortels bevatten veel plantaardige stoffen die betrokken kunnen zijn bij verschillende gezondheidsprocessen, zoals het beheersen van de bloeddruk. Een onderzoek uit 2023 wees uit dat de kans op hoge bloeddruk met 10% afnam voor ongeveer elke 100 gram wortels (ongeveer 1 kopje geraspte rauwe wortels) die dagelijks werd gegeten (23).
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
in veel kant en klare producten zitten suiker, nitriet en ongezonde vetten. Deze kunnen de cholesterol verhogen en ontstekingen verergeren. Ook is het verstandig met omega 6-vetzuren te vermijden, deze zitten in zonnebloemolie, druivenpitolie, maisolie en margarine.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Sommige mensen met artritis zweren dat nachtschadegroenten — zoals tomaten, aardappelen, aubergines en pepers — hun artritis doen opvlammen. Hoewel er geen studies zijn die een verband tussen artritispijn en de meeste nachtschades ondersteunen, vormen tomaten mogelijk een uitzondering.
Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
5. Conclusies. Zelfgerapporteerde inname van rauwe wortelen bij een baseline van 2-4 wortels of meer per week (>32 g/dag) werd geassocieerd met een 17% afname van het risico op CRC , met een gemiddelde follow-up van meer dan 18 jaar, vergeleken met personen zonder inname van rauwe wortels, zelfs na uitgebreide modelaanpassingen.