Zitkussens op maat maken wij bij voorkeur van koudschuim. Koudschuim is een goede kwaliteit polyurethaanschuim met een onregelmatige en open celstructuur voor een langdurig goed zitcomfort. De juiste benaming is echter HR schuim ( high resilience ) wat betekent, schuim met een hoge veerkracht.
Koudschuim. Koudschuim is wat veerkrachtiger en biedt daarom meer comfort dan polyether. Door de lange levensduur is koudschuim geschikter voor kussens die intensief gebruikt worden. De koudschuim HR 45 medium is de meest verkochte koudschuim voor zitkussens.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
Een zitkussen is zo goed als altijd gevuld met traagschuim. De vulling moet een beetje meegeven om de vorm van de benen, billen en stuitbeen op te vangen. Daarnaast moet het voldoende steun bieden en de zithouding stabiliseren. Traagschuim is hiervoor de beste oplossing.
Hoe en waar gebruik je een stuitkussen
Verwijder alle andere kussens en plaats het stuitkussen direct op de stoel. Het beste kan je gaan zitten op een stoel met stevig zitvlak en een goede, stevige, rugleuning.
Een stuitkussen is een wigkussen met stuituitsparing. Deze uitsparing aan de achterkant van het zitkussen zorgt voor minder druk bij het stuitje tijdens het zitten. Een stuitkussen of. De lichte helling van stuitkussens helpen je om een goede en natuurlijke houding aan te nemen tijdens het zitten.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Kies dan voor koudschuim. Dit materiaal heeft een lange levensduur en veel veerkracht. Een ander bijkomend voordeel van koudschuim is dat het vlamvertragend is. Voor de echte luxepaarden onder ons is er pantera, ook wel comfortschuim genoemd.
De zitvlakken opvullen
Begin met het bepalen waar de bank precies is ingezakt en haal daar de hoes van de zitkussens. Vaak zie je dan een laag schuimrubber en tussenvulling. Vervang het schuimrubber of breng een nieuw laagje aan over het bestaande kussen. Zorg dat de boel goed vastgeplakt wordt, ook de randen.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Het verschil tussen polyether en koudschuim
Het verschil tussen beide zit vooral in de draagkracht. Bij polyether wordt die draagkracht bepaald door het soortelijk gewicht: hoe zwaarder het polyether is, hoe duurzamer. Bij koudschuim wordt de draagkracht dan weer bepaald door de veerkracht.
De koudschuim HR 45 medium wordt voornamelijk als rugkussen voor buitenbanken gebruikt met een dikte van 6 tot 10 cm. De levensduur van het koudschuim als zitkussen voor een bank ligt bij intensief tot dagelijks gebruik, afhankelijk van de dikte, tussen de 6 en 10 jaar.
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
De minimale dikte voor een goed zitcomfort is 4 centimeter; hiervoor zijn de Polyether Sg40 en Koudschuim Ultra Fresh SG 55 geschikt omdat deze voldoende stevigheid hebben voor voldoende ondersteuning. Bij diktes vanaf 5 a 6 centimeter zijn de drie bovengenoemde kwaliteiten geschikt.
Quick dry foam is een sneldrogende kussenvulling die vooral wordt gebruikt voor tuinmeubilair. Zoals de naam al aangeeft, heeft het materiaal vochtregulerende eigenschappen. Door de samenstelling van quick dry foam kan het niet rotten en zal er geen schimmel ontstaan.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Levensduur van polyether en koudschuim
Zou u een koudschuim gekocht hebben met een SG van 35 dan zou dit tussen de zes en tien jaar mee gaan afhankelijk van de ondervering. Koudschuim heeft een open en onregelmatige celstructuur waardoor het materiaal, beter ventileert, veerkrachtiger is en vooral veel langer mee gaat.
Nog veerkrachtiger dan koudschuim zijn kussens van lastilux. Wanneer je in een bank of fauteuil met dit materiaal gaat zitten, vormt het schuim zich volledig naar de contouren van je lichaam. Hierdoor biedt het optimaal zitcomfort. Bovendien ventileert het schuim zeer goed en is het materiaal erg duurzaam.
Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume.
Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof.
De levensduur van een bank, tafel of kast is ook zeer afhankelijk van het onderhoud dat je eraan pleegt. Doorgaans ligt de levensduur van meubels tussen de 5 en 20 jaar.
Wat kunt u zelf doen bij stuitpijn? U kunt een speciaal kussen aanschaffen waarbij tijdens het zitten geen druk op de stuit staat. Tevens is het belangrijk u te laten adviseren over uw zithouding door een fysiotherapeut of (ortho)manueel therapeut.
Bij Orthocor kunt u verschillende kussens vinden. Speciaal voor stuitklachten zijn er kussens met een uitsparing aan de achterzijde van het kussen of zitringen met een uitsparing in het midden. Ook de materialen verschillen. Zo zijn er kussens van koudschuim, traagschuim en met lucht gevuld.