Het judopak moet schoon, netjes en niet te groot of te klein zijn. Het pak zit precies goed, wanneer de mouwen, als men de armen strekt, op de pols hangen en de broekspijpen net boven de enkel hangen.
Jongens/mannen dragen onder een judogi enkel ondergoed.Meiden/vrouwen dragen er behalve ondergoed ook een wit t-shirt onder.
Over het algemeen geldt voor de lengte van een judoband: maat van het pak + 100 cm: Judopak maat 110 en 120 = judoband maat 220. Judopak maat 130 en 140 = judoband maat 240. Judopak maat 150 of 160 = judoband maat 260.
HET JUDOPAK
Het traditionele judopak is wit van kleur. Je kunt dan het makkelijkst zien of het vuil is en gewassen moet worden. Op de Europese wedstrijden zien we eveneens het blauwe judopak. Het doel van zo´n blauw pak is meer duidelijkheid voor de toeschouwers en de scheidsrechters, wie nu eigenlijk wie is.
Advies over het wassen van het judopak
Het judopak moet je de eerste paar wasbeurten koud wassen. Dit omdat het pak anders te veel gaat krimpen. Als je het al een paar keer gewassen hebt, kan je het judopak heter wassen, bij voorkeur op 30 graden.
Pakken krimpen na aanschaf gemiddeld 1 tot 2 centimeter. Wassen op 40 graden kan, maar allen als je het pak een aantal keren op 30 graden hebt gewassen. In de droger doen is taboe, hierdoor heb je niet alleen de kans dat je pak verder krimpt, maar hierdoor slijt je pak ook nog eens veel sneller dan normaal.
Setsugi wedstrijdpakken van Matsuru zijn speciaal ontworpen voor top judoka's en hebben een gewicht van 900 gram.
Judo is bij uitstek een geschikte sport voor kinderen, en een erg sterke basis. Naast lekker sporten (wat uiteraard gezond is) is judo veel en veel meer. Een kind zal zich zowel op motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel gebied gaan ontwikkelen.
Binnen de vereniging hebben we een aantal huis- en gedragsregels, die we actief toepassen. Bij judo mogen we duwen en trekken, daarbij pakken we elkaar alleen vast aan het judopak (judogi). Judo doe je op de mat (tatami) en nergens anders. Bij judo mag je nooit: pesten, schoppen, slaan, schelden, knijpen, etc.
Ze werken aan hun motorische en conditionele ontwikkeling, op een speelse manier lopen, springen, rollen terwijl ze aan hun fysiek werken. Ze leren assertief zijn en het is heel goed voor hun weerbaarheid. Ze worden er sterker van, zowel fysiek als qua zelfvertrouwen. Ze leren zich beter concentreren en doorzetten.
De judogi is in de kleur wit of blauw. De judoka die het eerst wordt opgeroepen draagt de witte judogi en staat altijd aan de rechterzijde van de hoofdscheidsrechter. Degene die als tweede wordt opgeroepen draagt de blauwe judogi.
De maten starten bij maat 200 (200 cm) en zijn per 20 cm maat verkrijgbaar tot en met maat 340. Volgens de officiële regels dienen de beide uiteinden van de judoband 20 cm lang te zijn. De vuistregel voor het bepalen van de juiste maat is bij benadering: eigen lengte + 100 cm = exacte maat.
Judopakken zijn gemaakt van 100% katoen of van een polycotton wat meestal bestaat uit 30% polyester en 70% katoen, dit kan per merk verschillen. 100% katoen: Wat is katoen? Katoen is een stof dat komt van de katoenplant.
Judo is een populaire sportkeuze voor kinderen. Niet alleen kunnen ze in deze sport lekker hun energie kwijt, ze leren bovendien belangrijke sociale vaardigheden en waarden tijdens de lessen. Een goede keuze voor je kinderen dus, ook volgens Manon Leeflang, moeder van de tweeling Stan en Jens.
Judo is stoeien met regels in een oosters jasje met respect voor elkaar en je omgeving. Deze regels, respect en discipline tijdens de les zijn belangrijk om te voorkomen dat stoeien doorslaat in agressie en de kinderen op een veilige manier hun energie kwijt kunnen.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen.
In het judo zien we relatief weinig overbelastingsletsels. De overbelastingsblessures die we wel regelmatig tegenkomen, zijn onderarmklachten, rugklachten en schouderklachten.
"Judo is een complexe sport. De enige manier waarop je echt beter wordt, is door veel te vechten. En als je dat alleen maar thuis doet met judoka's die jou door en door kennen, dan word je daar niet beter van. Hier kan je stappen maken, nieuwe technieken proberen, nieuwe technieken bekijken, je helpt elkaar eigenlijk."
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
Judo in het bijzonder ontwikkelt discipline, goede manieren, punctualiteit, kracht, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, taaiheid en zelfvertrouwen- allemaal karaktereigenschappen die essentieel zijn voor succes en gerespecteerd worden in de maatschappij.
Een uurtje boksen, karate of judo is niet alleen goed voor je conditie maar ook voor je figuur. Je verbrandt er zo'n 10 calorieën per kilogram mee.
Judo is een sport die voornamelijk koolhydraten gebruikt als energiebron en weinig beroep doet op vetverbranding. Je doet er dus goed aan, als je gewicht dit toelaat, de dagen voor de wedstrijden en de dag van de wedstrijd voldoende koolhydraten te eten. Koolhydraten vind je in brood, corn- flakes, pasta, rijst, enz.
De beginnende gordel voor nieuwe judoka's is de witte gordel, vervolgens klim je op naar de gele gordel, groene gordel, blauwe gordel, bruine gordel en zwarte gordel voor meester-judoka's. Na de zwarte kan je ook nog de rode gordel halen, dit is de hoogste graad.
“Judo is bij uitstek geschikt om vanaf erg jonge leeftijd te beoefenen. Het is geen doel om een goede judoka te worden, maar om vertrouwd te raken met anderen, met jezelf, met mogelijkheden van je lichaam en met het veilig vallen en stoeien. De motorische en mentale ontwikkelingen staan voorop“.