Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die schadelijk is voor de gezondheid. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet. Barbecueën op gas of elektriciteit is gezonder en geeft minder overlast.
Houtskoolbarbecue: spelen met vuur
Barbecueën op kolen zorgt dan ook voor een betere smaak, maar op gas proef je meer het vlees. Een nadeel aan een houtskoolbarbecue is het opwarmen en het op peil krijgen van de temperatuur. Het duurt minimaal 30 minuten in tegenstelling tot 5 minuten bij een gasbarbecue.
Barbecueën staat voor zomers genieten, maar heeft helaas ook een keerzijde. Tijdens het barbecueën ontstaan schadelijke stoffen, namelijk fijn stof, maar ook PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), die kankerverwekkend zijn.
De voordelen van een gas BBQ
Dankzij het deksel van je gas BBQ bewaar je maximale controle. Wind of koude kunnen niet aan je bereidingen. De temperatuur kan je ook makkelijk verlagen of verhogen dankzij de regelknoppen. Dit type BBQ zal echter nooit zo warm kunnen worden als een houtskool BBQ.
As van verbrand hout is vaak goed voor de tuin. Het materiaal vormt namelijk een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Goed nieuws voor de tuinliefhebber, want veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knopontwikkeling en bloei door te maken.
Maar, grillen mag niet overal. Zo geldt sinds 1 maart 2017 een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Jammer, maar dat betekent uitwijken naar bijvoorbeeld het Amsterdamse Bos waar het wel is toegestaan zolang je maar ver genoeg van de bosrand olie op het vuur gooit.
As heeft dezelfde werking als kalk: je gazon wordt er minder zuur van. Mos houdt juist van zure grond. As werkt wel veel sneller tegen mos dan kalk, na twee weken kun je al verkleuringen zien in het mos. Je kunt de as gedurende de hele winter uitstrooien.
Gezonder grillen: een goede gasbarbecue voert het vet uit het vlees af. Bij een houtskoolbarbecue valt het vet in het vuur, verbrandt en er kunnen ongezonde stoffen in het vlees terecht komen. Goedkoper in gebruik: gasflessen zijn in aanschaf misschien duurder dan een zak houtskool maar ze gaan erg lang mee.
We hebben dit jaar weer een uitgebreide test gedaan met de beste gasbarbecues, en de gas bbq van Boretti is als winnaar uit de test gekomen. Onder andere doordat deze bbq alles kan. Hij is stijlvol, makkelijk te verplaatsen of mee te nemen op vakantie, en bovenal ontzettend efficiënt als barbecue!
Het aantal personen waarvoor je barbecuet, bepaalt welke maat gasbarbecue je nodig hebt. Gril je bijvoorbeeld vaker voor grote groepen, kies dan voor een gas bbq met een groot kookoppervlak. Vergeet geen rekening te houden met hoeveel vlees je tegelijk wilt grillen en de grootte van je te bereiden producten.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
Heeft de barbecue in de winter buiten gestaan zonder hoes? Dan heb je een grote kans dat er roestplekken op de buitenkant of het rooster zitten. Roest beschadigt het materiaal en verzwakt de constructie van de BBQ. Dit levert gevaarlijke situaties op.
Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen.
Vind je het belangrijk om overal te kunnen barbecueën dan is een elektrische barbecue iets voor jou, omdat je hem vrijwel overal kunt aansluiten. Ben je er meer voor om toch de gezellige barbecue sfeer te hebben, maar gezonder te barbecueën en snel aan de slag te kunnen dan kun je beter kiezen voor een gas barbecue.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Een gasbarbecue met lavastenen ontwikkelt ook de populaire barbecue-aroma's van een houtskoolbarbecue. Het vermindert ook de vorming van schadelijke stoffen.
Je zet de hoofdbranders in de barbecue op volle toeren aan, sluit de deksel en zorgt voor de juiste grilltemperatuur. Het hele grillrooster ligt boven het vuur waardoor er 1 grote warmtezone ontstaat. Vervolgens is het een kwestie van je gerechten direct boven het vuur op de grill leggen en de barbecue doet zijn werk.
Voor een gasbarbecue is dat bijvoorbeeld 600 gram per uur. Vervolgens kijk je naar de inhoud (bijv. fles propaan P10 = 10,5 kg). Voor een viertal personen verbruik je zo'n 30 tot 70 gram per uur.
Weber gasbarbecue
Wil je gemak om aan het eind van de dag even snel de barbecue aan te steken zonder gedoe met houtskool of briketten? Dan ga je voor een Spirit of Genesis II gasbarbecue. Neem in ieder geval een uitvoering met minstens 3 of 4 afzonderlijke aanstuurbare branders en een zijbrander.
Prijs gasbarbecue kopen
Kleinere buitenkeukens met 2 hoofdbranders vind je al vanaf 100 euro. Vanaf ongeveer 350 euro kies je voor 4 of meer hoofdbranders en heb je een grote buitenkeuken.
De Weber barbecues zijn ontworpen in een specifieke fabriek in Chicago, waar ze in optimale omstandigheden worden vervaardigd om tegen alles bestand te zijn. Dit maakt de barbecues enorm duurzaam. Doordacht ontwerp en van optimale kwaliteit.
Verwarm uw gasbarbecue altijd minstens 10 minuten voor (max 5 min als de kap naar beneden is), met alle branders op HI. In bijna alle gevallen hoeft het eten maar één keer te worden omgedraaid. Houd het deksel naar beneden. Indirect koken gaat vaak sneller en vermindert de kans op steekvlammen.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.