Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken. Heel af en toe wordt een teef iets feller na sterilisatie. Dit is een risico bij toch al erg felle honden. Er lijkt een iets grotere kans te zijn op het krijgen van bepaalde vormen van kanker, vooral bij castreren op heel jonge leeftijd.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Sterilisatie kan leiden tot een (beperkte) gedragsverandering. Doordat de hormoonspiegel verandert, kan een teefje rustiger worden of juist feller (mogelijk zelfs iets agressief). Teven die gesteriliseerd zijn hebben vaak een grotere eetlust dan voorheen en hebben een langzamere stofwisseling.
Er zijn veel positieve aspecten aan het steriliseren van jouw puppy, zowel voor haar gezondheid en welzijn als voor je thuisomgeving. De kans dat mannelijke honden je tuin markeren wanneer jouw vrouwelijke puppy loops is, vermindert aanzienlijk.
Gesteriliseerde honden worden soms wat levendiger.Maar wat ook een nadeel van sterilisatie bij honden kan zijn, is dat hun vachtstructuur veranderd. Bij honden met een halflange en glanzende vacht bijvoorbeeld valt op dat de vacht meer gaat krullen en wat doffer wordt.
Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de teef trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan ze fors overgewicht ontwikkelen. Het is daarom zeer belangrijk om na de sterilisatie de voeding aan te passen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal dieet.
De kosten van een traditionele sterilisatie van je hond inclusief narcose zijn gemiddeld ongeveer 300 tot 450 euro, hetgeen afhangt van de grootte van je hond. Wanneer je je hond laat steriliseren via een laparoscopische operatie is de prijs hoger.
Veel vrouwen kiezen voor een sterilisatie omdat zij denken dat dit de meest zekere methode is om geen kinderen (meer) te krijgen. Toch geeft een sterilisatie geen 100 procent garantie om nooit (meer) zwanger te worden, hoewel de kans op zwangerschap klein is.
Iedere man die zeker weet dat hij geen kinderen (meer) wil, kan zich laten steriliseren. Het maakt daarbij niet uit hoe oud u bent. En ook niet of u kinderen hebt. Sommige artsen vinden echter dat jonge mannen zonder kinderen zich beter niet kunnen laten steriliseren.
Na een sterilisatie kan de teef geen pups meer krijgen en blijft de loopsheid weg. Qua karakter verandert er meestal weinig.Hooguit kan ze wat aanhankelijker of juist wat feller worden. Omdat de energiebalans verandert, moet je extra goed letten op het voorkomen van overgewicht bij je hond.
Verandering van het karakter. In het algemeen wordt de teef niet rustiger na de sterilisatie, tenzij ze na de operatie overgewicht ontwikkelt. Bij sommige teven die voor de sterilisatie al fel en enigszins agressief zijn kan dit na de sterilisatie erger worden.
Indien u zeker weet dat u geen nestje van uw hond wilt is sterilisatie op jonge leeftijd de beste keus. Het allerbeste is sterilisatie vóór de eerste loopsheid dus op 6-9 maanden leeftijd of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid. Het zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Uw hond heeft tijdens de operatie een sterke pijnstiller gekregen, dit is een morfine-achtig middel.Dit brengt met zich mee dat dit voor hallucinaties kan zorgen. Sommige dieren uiten dit door gejank of piepen. Het is niet normaal als uw hond juist steeds slomer wordt.
Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil.
De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog regelmatig zaadcellen vrij omdat er in de zaadblaasjes en de prostaat nog zaadcellen zitten. Na ongeveer drie maanden en tenminste 30 zaadlozingen wordt je sperma onderzocht om na te gaan of de ingreep is geslaagd en de man daadwerkelijk onvruchtbaar is.
Spontaan herstel sterilisatie man
Toch is spontaan herstel na sterilisatie van de man wél mogelijk, al is deze kans extreem klein. Bij spontaan herstel na sterilisatie groeien de zaadleiders weer aan elkaar. Dit wordt ook wel rekanalisatie genoemd.
Gedurende ongeveer twee weken mag u niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Als de wond het toelaat, kunt u na enkele dagen weer geslachtsgemeenschap hebben. Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar.
Het kan tot twee dagen duren voordat uw hond geheel hersteld is van de narcose. Tijdens deze periode, en de wondherstelperiode, is het verstandig om uw hond aan de lijn uit te laten i.v.m. een minder goede coördinatie. Uw hond kan, eenmaal thuis, verder haar 'roes' uitslapen.
De nazorg thuis
Het is belangrijk dat hij een warme plek heeft waar hij rustig bij kan komen. Ga in het begin regelmatig kort en aangelijnd met uw hond naar buiten zodat hij zijn behoeftes kan doen. Maak de eerste dagen geen lange wandelingen. Geef in principe geen voer de avond na de ingreep.
Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van uw hond trager en heeft de hond een andere energiebalans.Hierdoor loopt uw hond de kans om in gewicht te stijgen. Dit probleem kan goed voorkomen worden door uw hond zo'n 30% minder voeding te geven dan voor de sterilisatie.
De daadwerkelijke sterilisatie (dus eigenlijk een castratie) is een operatie van ongeveer 20 minuten. In de buikwand wordt een sneetje gemaakt van 3-5 cm (afhankelijk van de grootte van de hond). Via dit gaatje worden de eierstokken verwijderd uit de buik. Ook wordt de baarmoeder goed gecontroleerd.
Door de narcose kan de lichaamstemperatuur dalen. Dieren kunnen na het wakker worden onrustig zijn, piepen, rillen, jammeren, wankelen of met de kop zwaaien. Soms lijkt het net of een dier pijn heeft. Wij zorgen tijdens en na operaties dat uw dier goede pijnstilling krijgt.