Vaderdag wordt meestal gevierd op de derde zondag van juni, hoewel sommige landen het op andere data vieren. Het idee van Vaderdag is ontstaan in de Verenigde Staten, waar het voor het eerst werd gevierd in 1910 in Spokane, Washington.
Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders, waarbij het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag in juni.
In 1948 leek het de herenmodezaken in Nederland handiger om Vaderdag te vieren op de derde zondag van juni. De tweede zondag in oktober zat naar hun idee wel erg dicht op Sinterklaas en Kerstmis. Juni was het handigst, daarmee werd de Nederlandse Vaderdag meteen gelijkgetrokken met de Amerikaanse.
Hoewel Vaderdag wereldwijd wordt gevierd, verschillen de data voor Vaderdag van land tot land. In veel katholieke landen, zoals Spanje, Italië en Portugal, wordt Vaderdag gevierd op Sint-Jozefdag, dat wil zeggen 19 maart, omdat deze dag is gewijd aan de pleegvader van Jezus.
Iedere derde zondag van juni vieren we Vaderdag. Dit jaar is deze dag voor alle vaders, opa's, schoonvaders en bonuspapa's op zondag 16 juni 2024.
De eerste Vaderdag aller tijden werd gehouden op 19 juni 1910. William Jackson Smart, Sonora's vader, stierf in 1919, dus hij heeft de eerste vieringen nog meegemaakt. De rest van haar leven bleef Sonora door het land reizen om aandacht te vragen voor haar idee.
Vaderdag valt dit jaar op 19 juni. We vieren de feestdag in Nederland altijd op de derde zondag in juni. De meeste landen vieren eens per jaar Vaderdag, al doet niet ieder land dat op dezelfde dag.
De officiële Vaderdag valt elk jaar op de tweede zondag van juni. In 2020 is dat op 14 juni. De traditie komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde Sonora Louise Smart Dodd haar vader eren, die hard had afgezien in zijn leven.
Van oorsprong was er dan ook alleen maar Moederdag, geïntroduceerd door ene Anna Jarvis. Sonora Smart Dodd uit Washonton was het daar niet helemaal mee eens en wilde graag ook een gelegenheid om haar vader de eer te geven die hem toekwam. Aldus geschiedde en de eerste Vaderdag, gevierd op 19 juni 1910, was een feit.
De oorsprong van de huidige moederdag ligt in Amerika. Daar werd in de Methodist Episcopal Church van Grafton, in West Virginia, op 12 mei 1907 voor het eerst moederdag gevierd. Het initiatief was genomen door Anna Jarvis (1864-1948), dochter van de plaatselijke methodistische predikant.
Moederdag wordt meestal gevierd op de tweede zondag in mei, maar de datum kan per land verschillen. Wereldwijd worden moeders vereerd op deze speciale dag. Dit doen we door bijvoorbeeld cadeaus en kaarten aan moeders te geven om onze waardering te tonen voor alles wat ze gedaan hebben.
Het idee voor Vaderdag ontstond in 1909 bij Sonora Smart Dodd, een vrouw uit Spokane in de staat Washington. Zij wilde haar vader, William Jackson Smart, eren voor het opvoeden van haar en haar vijf broers en zussen nadat haar moeder was overleden.
Moederdag is een feestdag die wordt gevierd ter ere van het moederschap en de invloed die moeders hebben op de samenleving. Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.
Waar komt de traditie van Vaderdag vandaan en op welke dag vieren we het in Europa. Elk jaar op de derde zondag van juni is het Vaderdag in onder andere Cyprus, Griekenland, Ierland, Nederland en Turkije. In België wordt deze dag jaarlijks gevierd op de tweede zondag van juni.
In 1913 schreef Frans Van Kuyck, een liberale schepen in Antwerpen, een pamflet 'De dag des moeders'.Daarin stelde hij voor om op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag te vieren.
In Nederland werd Vaderdag voor het eerst gevierd in 1937, dit gebeurde destijds nog in Oktober. Later is dit verplaatst naar de derde zondag van juni. Wat is de datum van Vaderdag 2024? Vaderdag valt elk jaar op de derde zondag van juni.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand geweest en nooit moeder geworden.
Vaderschap is liefde geven
Het belangrijkste is de liefde. De liefde van de vader is een vergelijkbaar met de liefde die God geeft. “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook” zegt de brief 1 Johannes (1 Joh 3).
De moederdag zoals wij die kennen is afkomstig uit Amerika. De dag werd voor het eerst landelijk gevierd op de tweede zondag van mei 1914. Initiatiefneemster was een lerares uit Philadelphia, Anna Jarvis (1864-1948), die na het overlijden van haar moeder besloot haar leven in dienst te stellen van de moederverering.
“Sommige kinderen hebben twee mama's, twee papa's, een alleenstaande ouder, pleeg- en plusouders of adoptieouders.We willen iedereen bedanken om te zorgen voor een warm nest.” Daarom beslist de school om voortaan 'Ouderdag' te vieren, tussen Moeder- en Vaderdag in.
De feestdag werd echter pas in 1972 officieel erkend door toenmalig president Richard Nixon. Maar, zoals Moederdag, doet Antwerpen het net iets anders. Net zoals in Spanje en Portugal - niet toevallig twee Rooms Katholieke landen - worden de vaders in Antwerpen op 19 maart gevierd, op de naamdag van Jozef Van Nazareth.
Zondag 20 juni staat vast al groot in uw agenda, Vaderdag. Dé feestdag voor alle vaders van Nederland. Vaderdag wordt in Nederland vanaf 1937 gevierd, de eerste jaren was dit in oktober.
Op 21 juni vieren humanisten Wereldhumanismedag. Het is een feestdag voor vrijzinnig humanisten over de hele wereld. Het is de langste dag van het jaar, of de dag van het licht.
Het midzomerfeest verwijst naar de zomerzonnewende op 21 juni en de voor-christelijke feestelijkheden die hiermee gepaard gaan in voornamelijk Noord-Europa. Oorspronkelijk werd dit feest gevierd op 24 juni, dus drie dagen na de feitelijke zonnewende.