Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af. Ook hard en langdurig klemmen kan leiden tot afsterven van tandzenuwen.
Een scherpe doorsnijding van de zenuw is vaak goed te herstellen in tegenstelling tot een minder scherpe verwondingen. Bijvoorbeeld bij letsels met cirkelzagen of frezen waar de zenuw over een groot gedeelte wordt beschadigd.
Een wortelkanaalbehandeling duurt al snel 2 tot 2,5 uur. Hoelang dit precies is, hangt af van het aantal wortels en wortelkanalen dat we moeten behandelen. En of de behandeling wordt gedaan door een student of een staflid. Studenten hebben voor deze behandeling vaak veel tijd nodig en gebruiken meerdere sessies.
Als een tand of kies ontstoken is dan zal de tandzenuw afsterven. Dit doet in de meeste gevallen veel pijn.
Pijn: Sommige mensen ervaren pijn in en rond de tand of kies.Dit kan variëren van lichte gevoeligheid tot intense pijn.Slechte adem of een slechte smaak in de mond: Het kan een infectie of een abces veroorzaken, wat kan leiden tot een onaangename smaak in de mond of een slechte adem.
Een zenuwontsteking is meestal in 1 tot 2 jaar hersteld.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Na een wortelkanaalbehandeling kan er ook drukpijn optreden. Dit is het gevolg van het feit dat de tandarts tijdens de behandeling de tandzenuw heeft verwijderd en de wortelkanalen heeft schoongemaakt en gevuld. Hierdoor kan er tijdelijk wat druk ontstaan in de tand of in de omliggende weefsels.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
Herstel. Het herstel van de zenuw kan afhankelijk van de plek van beschadiging maanden tot anderhalf jaar duren. Sommige patiënten voelen tijdens het herstel elektrische prikkels in de baan van de zenuw. Dit voelt soms prettig, omdat dit het gevoel geeft dat er iets gebeurt.
De napijn ontstaat als het gevolg van het verwijderen van de zenuw en de irritatie van de omliggende weefsels. Vier tot zeven dagen is geen uitzondering. Gedurende deze periode zult u het ongemak met pijnstillers moeten onderdrukken. Als de pijn langer aanhoudt dient u contact met u tandarts op te nemen.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine. Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen. Baclofen is een spierverslapper.
Na een wortelkanaalbehandeling verdwijnen klachten als pijn en zwelling vrij snel. Maar dat betekent niet dat de ontsteking ook meteen genezen is. Als de ontsteking al in het bot zat dan duurt het vaak wel een half jaar tot enkele jaren voor de ontsteking echt weg is.
Voor een wortelkanaalbehandeling is het meestal niet nodig om antibiotica te nemen. Een uitzondering op deze regel geldt als u een defect aan een hartklep heeft, een kunsthartklep of als uw specialist u heeft geadviseerd een antibioticumkuur te gebruiken.
De wortelkanaalbehandeling is in veel gevallen dé behandeling om van kiespijn af te komen. Jammer genoeg komt het soms voor dat juist ná de kanaalbehandeling klachten ontstaan. We spreken dan van napijn. Die is meestal goed te verklaren en vaak goed te behandelen.
Het alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de tand of kies. Aangezien het beter is om uw eigen gebit te behouden, raden wij u aan om een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.
Nadeel van deze behandeling is dat je gedurende 2-3 dagen napijn ervaart. Dit kun je goed onderdrukken met paracetamol. Soms kunnen instrumenten tijdens de behandeling afbreken, hierdoor kan er later een abces ontstaan. Ook kan het dat de ontsteking later terugkomt of dat de tand of kies beschadigd raakt.
Bij een wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd wordt het binnenste levende deel van een tand of kies (pulpa) verwijderd. Vervolgens worden de wortelkanalen ruimer gevijld, gedesinfecteerd en weer opgevuld. Meestal is er een verdoving nodig voor deze behandeling.
Na het afsluiten van de wortelkanaalbehandeling kan soms wat napijn ontstaan. Dit verdwijnt vanzelf na enkele dagen tot een week. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken.
Dagelijkse bezigheden weer oppakken na wortelkanaalbehandeling. Wellicht vraag je jezelf af wanneer je weer mag werken na een wortelkanaalbehandeling. Je mag alles meteen weer doen, al kan het zijn dat pijn nog wat ongemak zal veroorzaken. Je hoeft dus niet te wachten met werken na een wortelkanaalbehandeling.
Direct na de behandeling
Ibuprofen is het middel van eerste keus. Wanneer u dit niet mag gebruiken, overlegt u dan hierover met uw apotheker. De behandelde tand of kies kan nog een dag of vier gevoelig tot zeer pijnlijk zijn.
Door een kleine prikkel kan de pijn flink verergeren. Denk bijvoorbeeld aan het zachtjes aanraken van de huid. Soms wordt de plek ook zonder aanraken veel gevoeliger. Als de pijn lang aanhoudt, kan het gebied van de pijn zich uitbreiden.
Er kan medicatie worden ingezet tegen de pijn. De anesthesioloog kan een injectie geven waardoor de zenuw verdoofd wordt of een ontsteking wordt verholpen. Tijdens een operatie kan een beknelling worden verholpen. Een arts kan met elektrische prikkels zorgen dat de spieren ontspannen en de pijn tijdelijk vermindert.
Na de endodontische behandeling kan er eventueel wat napijn optreden, dit voornamelijk wanneer men reeds pijn had voor de behandeling. De napijn kan enkele dagen aanhouden en is met een gewone pijnstiller te bestrijden.