Grond is geen zand, maar aarde waar planten in groeien. Zand ligt onder straatwerk of in de zandbak. Grond of aarde is een mix van zand, klei en organische stoffen die de plantgroei ondersteunen. In de tuinwereld zijn er inmiddels een groot aantal soorten tuinaarde ontwikkeld.
Grond bestaat uit een mengsel van drie soorten bodemdeeltjes: zand, leem en klei. De ideale tuingrond heeft van elke fractie ongeveer evenveel. In de praktijk is het meestal anders. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: ieder bodemtype heeft zijn voordelen of nadelen.
Zandgrond bestaat vooral uit korrelige deeltjes die rond en afgesleten kunnen zijn of ruwe randjes hebben (scherpzand). Er zit altijd veel lucht tussen de korrels. Zand is lichte grond en makkelijk bewerkbaar. Het nadeel is dat water er snel doorheen zakt.
Tuinaarde is vooral bedoeld om door de grond van uw tuin te mengen. Het materiaal is niet geschikt voor planten in bakken of potten, met name door de relatief hoge zuurgraad. Bovendien bevat tuinaarde te weinig poriën voor de wortels van potplanten.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Zowel tuinaarde onbemest als tuinaarde bemest lenen zich goed als tuingrond voor beplanting. De bemeste tuinaarde is echter voorzien van toegevoegde organische producten, zoals compost en champost (geen kunstmest). Hierdoor bevat deze tuingrond extra voedingswaarde waardoor beplanting een goede start krijgen.
Waar komt het vandaan? Teelaarde wordt gewonnen bij maaiveldverlagingen en ontgravingen. Het is daardoor ongemengde, pure tuinaarde. De zwarte, donkere kleur van de grond is dus de originele kleur.
In Nederland kennen we 4 grondsoorten. Namelijk: klei-, löss-, zand-, en veengrond. De grondsoort bepaald ook wat er op groeit. Op veen en kleigronden groeit gras goed.
De aardkorst is de buitenste harde laag van de Aarde. De aardkorst bestaat uit stollingsgesteenten zoals Basalt, metamorfe gesteenten en uit sedimentaire gesteenten. De bovenkant van de korst is het landoppervlak of de zeebodem. Er zijn twee soorten aardkorst.
Wat zijn de nadelen van zandgrond? Zandkorrels zijn grof en houden daardoor minder goed water en voedingsstoffenvast. Daarom moet je meer gieten, bemesten en bekalken. Zandgrond koelt ook sneller af en dus heb je meer last van nachtvorst.
Je kunt eenvoudig testen met welke grondsoort je te maken hebt. Doe hiervoor wat van jouw grond in een glas, vul aan met schoon leidingwater, schud dit even flink en laat het dan ongeveer tien minuten staan. Op basis van wat er in het glas gebeurt, kun je vaststellen met wat voor soort bodem je te maken hebt.
Verrijk de bodem met plantaardig materiaal
Bijvoorbeeld: compost, dood blad, grasmaaisel, grasplaggen, groenteresten, onkruid of snoeiafval. Het maakt niet uit wat het is, als het maar plantaardig is. Hoe meer hoe beter! Deze plantenresten worden door het bodemleven omgezet in humus.
Het ontstaan van een zand is een proces van miljoenen jaren. Zand ontstaat doordat rotsen slijten door wind, stromend water en ijs. Stukken gesteente vallen naar beneden en breken in stukjes. Na de winter komt het smeltwater van gletsjers en sneeuw van de berg naar beneden.
Zand bestaat korter dan andere delfstoffen zoals aardolie of aardgas, namelijk nog 'maar' 2 miljoen jaar. Elke zandkorrel is eigenlijk een steen die afgeschuurd en vermalen is. Zand, grind, maar ook klei zijn eigenlijk niks anders dan hele kleine stukjes steen. Op grote hoogte zijn de bergen bedekt met sneeuw.
Gewoonlijk is zandgrond lichtzuur en humus-arm met een pH onder de 6. Veengrond is humusrijk met een pH tussen 4 en 6. Bij klei zit je vaak boven de 6 tot wel 7,5 en hoger. Op het etiket van planten staat of er humusrijke zure grond nodig is.
Echte zandgrond bevat 0 tot 10 % afslibbare delen en is van zich zelf praktisch onvruchtbaar. De vruchtbaarheid van zandgronden wordt bepaald door de aanwezige humus. Door de humus houd de grond meer water en voedingsstoffen vast. Goede zandgrond is gemakkelijk te bewerken, laat goed water door en is snel warm.
Zandbodem wordt in Nederland het meest aangetroffen in het zuidelijke en het oostelijke deel van het land. Zandgrond ontstaat ook niet van het ene op het andere moment. Het bouwt zich door de jaren heen op, doordat het zand wordt aangevoerd door rivieren en het meegenomen wordt door de wind.
Zwart zand, ook wel tuinaarde of zwarte grond genoemd, is ongemengde grond dat vrij van puin is. Het wordt gebruikt voor ophoging en voor structuurverbetering.
Tenslotte wordt vaak de term bemeste tuinaarde gebruikt. Dit is een synoniem voor tuinaarde omdat de aanwezige voedingszouten uit de compost als bemesting wordt gezien.
De big bags zelf kosten ongeveer € 15,00 per stuk. Het vullen van de big bags kost tijd en tevens liggen de transportkosten hoger (langere laad en lostijd). De toeslag per big bag komt gemiddeld ongeveer op € 20,00. De big bag kan niet worden hergebruikt omdat de lussen na (veelvoudig) gebruik mogelijk kunnen scheuren.
Dankzij deze samenstelling houdt potgrond lucht en water beter vast. Hierdoor ontwikkelen planten zich goed. Daarnaast bevat potgrond meer voedingsstoffen voor een aantal maanden. Tuinaarde en potgrond hebben beide een andere samenstelling en zijn daardoor dus ook beide geschikt voor andere doeleinden.
Tuinaarde is prima geschikt om door de grond van uw tuin te mengen. Echter, het is niet geschikt om te gebruiken voor uw bakken en/of potten op uw terras. Tuinaarde bevat te weinig poriën die beschikbaar dienen te zijn voor de wortels van uw planten. Hiervoor hebben de potgrondfabrikanten potgrond ontwikkeld.
Je hebt voor een ophoging van een cm aarde 10 liter tuinaarde nodig per m². Voor drie cm zand heb je 30 liter zand nodig per m². Vaak wordt de inhoud van zakken zand en aarde aangegeven met “kuub”. Een kuub staat gelijk aan 1000 liter.