Er zijn geen regels waarin staat waar je het condoom moet weggooien, maar er zijn wel regels waarin staat beschreven waar je het condoom niet mag weggooien. Dat is namelijk het toilet. Het is heel belangrijk dat je het condoom niet wegspoelt door het toilet. Dit zorgt er namelijk voor dat het hele riool verstopt raakt.
Als condooms over de datum zijn kun je deze beter niet meer gebruiken omdat de betrouwbaarheid van het condoom dan minder wordt. Op de vraag "Kunnen condooms over de datum gaan?" is dus een duidelijk antwoord te geven: Ja! Latex condooms hebben een houdbaarheid van vijf jaar na productiedatum.
Condooms bewaar je het beste op een koele donkere plaats, zoals een kastje naast je bed of je portemonnee. Condooms kunnen niet tegen extreme kou en grote hitte. Stop ze dus niet in de koelkast en houd ze uit de zon. Stop een condoom ook niet bij je sleutels.
Er is niets mis met altijd een condoom op zak te hebben. Bewaar een condoom beter niet in je portefeuille of broekzak, omdat het hierdoor beschadigd kan geraken. Loop er ook best niet te lang mee rond. Een condoom heeft immers een vervaldatum, die vermeld staat op elke individuele verpakking.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Waarom is er zoveel prijsverschil tussen condooms? Mijn mening (Richard Spooren, oprichter en eigenaar Condoom-Anoniem, sinds 2004) is dat het prijsverschil in condooms vooral met marketing te maken heeft. Reclame dus.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Als het condoom gescheurd is tijdens vaginale seks, en je geen aanvullende anticonceptie gebruikt, bestaat de kans dat je zwanger wordt. Om dit te voorkomen kun je de morning after pil gebruiken. Deze morning after pil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist.
De meeste condooms zijn 1 tot 5 jaar houdbaar, maar de levensduur van het condoom is eigenlijk afhankelijk van het materiaal van het condoom. De houdbaarheid van latex condooms kan bijvoorbeeld oplopen tot 5 jaar, wat weer afhangt van het veilig bewaren van condooms.
Volgens Soa Aids Nederland heeft 40 procent van de jongeren tussen de 14 en 35 jaar wel eens onbeschermd seks. En volgens het rapport Seksuele Gezondheid Nederland uit 2017 blijkt dat 42 procent van de mannen en 55 procent van de vrouwen onbeschermd seks had bij de laatste one night stand.
Hoe veilig is het condoom? Als je een condoom goed gebruikt, beschermt het goed tegen zwangerschap en soa's. De kans op een soa of zwanger worden is dan klein. Van de 1000 paren die het mannencondoom op de juiste manier gebruiken, worden per jaar 10 tot 50 vrouwen toch zwanger.
Door onveilige seks kun je zwanger raken en/of een soa krijgen. Onveilige seks is seks zonder dat je een voorbehoedmiddel gebruikt. Of seks met een voorbehoedmiddel dat niet goed werkt. Bekende voorbehoedmiddelen zijn: condoom, de pil, spiraaltje, prikpil, minipil, hormoonstaafje, hormoonring of hormoonpleister.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
In 1492 brachten de ontdekkers van Amerika de eerste SOA mee naar Europa: Syfillis. Een Italiaanse arts bedacht in 1560 hier een oplossing voor: De voorloper van het moderne condoom. Dit condoom was een soort linnen zakje, gevormd naar de penis, dat in medicinale kruiden en anorganische zouten gedrenkt werd.
Kan sperma door kleding heen dringen (of lakens en dergelijke)? Als de kleren helemaal onder het sperma zitten, dan zou er in theorie een kans zijn dat een zaadje in contact komt met de vagina. Maar waarschijnlijk is dat niet. Studies die op deze vraag een duidelijk antwoord kunnen geven, zijn er niet.
Zelf insemineren betekent zelf sperma inbrengen in de vagina zonder dat er sprake is van gemeenschap. Dit kan in de thuissituatie worden gedaan, omdat het zaad daarbij niet in de baarmoeder gebracht hoeft te worden. Hier treft u instructies aan hoe u dit het beste kunt uitvoeren.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Een condoom is een rubber hoesje dat je om de penis doet, vlak voor het vrijen (penetratie). Condooms zijn erg dun, daarom voel je er bijna niets van. Ze zijn er in veel soorten en maten, zo is er altijd een type condoom dat bij je past.
Condooms gaan bij juist gebruik zelden kapot, schattingen over scheurende condooms liggen tussen de 0,4-2% bij latex condooms en 0,6-6% bij condooms van andere materialen. Bij studies waar 1000 condooms worden getest, gaan er echter minder dan 10 stuk.
'Voor het zingen de kerk uit' is een uitdrukking die vaak gebruikt wordt voor coïtus interruptus. Dat is een voorbehoedmethode waarbij de penis voor de zaadlozing wordt teruggetrokken. Let op: deze methode is zeer onbetrouwbaar omdat het terugtrekken meestal te laat gebeurt.
Je kan de pil, het spiraaltje gratis halen bij je apotheker. Andere vormen van anticonceptie kan je verkrijgen met korting, je hebt wel een voorschrift van je dokter nodig. Op de jongerensite van Sensoa kan je alle informatie vinden over anticonceptie en veilig vrijen.
Een anticonceptiestaafje kost tussen de €120,00 en €140,00. Dit zijn de kosten voor het staafje en het plaatsen door de huisarts. Dit moet je in 1 keer betalen, maar je bent dan ook 3 jaar beschermd.
Stel je bent een meisje van 14 jaar en wilt aan de pil. Volgens de wet moeten je ouders daarvoor toestemming geven, maar jij wilt niet dat ze het te weten komen. Is de dokter verplicht hun iets te vertellen? Nee, dat hoeft niet.