Controleer met waterpas of het apparaat waterpas afgesteld. Stel eventueel de voetjes opnieuw af. Controleer de ondergrond waar het apparaat op geplaatst is. Wanneer het apparaat op laminaat geplaatst is, kan men het beste een gedeelte uit het laminaat halen waar het apparaat is opgeplaatst.
Dit is soms op te lossen door er een dikke rubberen mat onder te leggen of door de wasmachine in een daarvoor bestemde lekbak te plaatsen. Controleer ook of de machine wel waterpas staat. Als dat niet het geval is, kun je vaak de pootjes draaien om het op te lossen.
Leg een waterpas op de wasmachine. Het maakt niet uit of je deze eerst van voren naar achteren of eerst van links naar rechts beweegt. Stel de wasmachine waterpas door de stelpoten in- of uit te draaien. Als de wasmachine waterpas staat, draai je de stelmoeren aan.
De wasmachine kan trillen of schudden tijdens het draaien als het wasgoed in de trommel ongelijkmatig verdeeld is. Vaak zijn absorberende items, zoals vloerkleden en dekens, de oorzaak.
Problemen met een wasmachine die trilt en wandelt, kunnen worden veroorzaakt door het oppervlak waarop deze is geïnstalleerd. Vooral houten vloeren zijn niet geschikt. In het ideale geval plaats je jouw wasmachine in een hoek van de ruimte op een hard oppervlak.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Je wasmachine waterpas zetten is belangrijk om schade aan je wasmachine te voorkomen. Als je wasmachine niet stabiel staat, kan de trommel namelijk uit balans raken. Het gevolg hiervan is een lopende wasmachine, en dat is niet alleen lastig, je wasmachine of de leidingen kunnen er ook stuk door gaan.
Achter de wasmachine plaats u een geluidsabsorberende plaat Acusticab van minimaal 25 mm dikte van tenminste zo groot als de wasmachine zelf. Dit vermindert de reflecties van machinegeluid vanachter de wasmachine. Let altijd op voldoende ruimte voor ventilatie tussen het absorptiemateriaal en de wasmachine.
Hoe lang gaat een wasmachine mee? De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Trillingsdempers verminderen vervelende trillingen in machines. Hiermee voorkom je beweging van de machine en geluidsoverlast.
De geluidsemissie bij wasmachines varieert van 67 dB – 77 dB. De stilste wasmachine met een geluidsemissie van nét 67 dB is de Haier HW80-B14636N.
De transportbouten worden vastgeschroefd, waardoor de wastrommel niet meer kan draaien en heen en weer geschud kan worden. Kan dit wel, dan is er kans dat de trommel en dus je wasmachine flink beschadigd. Het toepassen van transportbouten bij het vervoeren van je (nieuwe) wasmachine is dus sterk aan te raden.
Geschikte vloeren voor wasmachines
Als je de keuze hebt, kun je de wasmachine het beste op een egale vloer van beton, steen of matte tegels plaatsen. Op deze ondergrond staat de wasmachine het stevigst en blijft hij goed op zijn plek staan. Hierdoor minimaliseer je geluid en trillingen.
De lagers zitten aan de achterkant van de wasmachine. Veiligheid voorop – haal de stekker uit het stopcontact en draai de kraan dicht. Draai de schroeven los en haal de bovenkant eraf. Draai de schroeven van het bedieningspaneel los en haal voorzichtig alle stekkers eraf.
De transportbouten aan de achterkant van de wasmachine zorgen ervoor dat de trommel tijdens het transport op zijn plaats wordt gehouden. Draai de bouten met een moersleutel los en verwijder ze. Bewaar de bouten. Gebruik ze weer als je de machine op een later tijdstip gaat vervoeren.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Wasmachine - Hoog piepend geluid
Een hoog piepend geluid komt waarschijnlijk door een versleten aandrijfriem. De aandrijfriem kan gaan slippen en een piepend geluid veroorzaken. Een hoog hard geluid komt waarschijnlijk door een probleem met de lagers.
Voordat je begint moet de wasmachine uit staan. Houd 3 seconden tegelijkertijd de knoppen 'Temperatuur' en 'Uitgestelde Start' ingedrukt en zet de wasmachine aan. Als je stap 1 juist hebt uitgevoerd verschijnt er nu 'clb' in het display. Druk nu op de startknop en de wasmachine begint met kalibreren.
Onderaan de wasmachine bevindt zich een deksel en hieronder zit de pomp van de wasmachine. Plaats een kom voor dit deksel en leg er voor de zekerheid wat handdoeken omheen. Via deze afvoer kun je het resterende water uit je wasmachine laten lopen. Rechts van deze afvoer bevindt zich meestal de filter.
Kleine en grote ladingen: 8 kilogram
Naast kleine wasjes stop je soms ook een grotere lading wasgoed in de trommel. Dan heb je minimaal 8 kilogram vulgewicht nodig. Dit is geschikt wanneer je bijvoorbeeld het beddengoed wast van 2 of 3 personen. Handig om te weten is dat alle wasmachines een beladingssensor hebben.
In principe kun je in een 8 kg wasmachine net een tweepersoons dekbed kwijt, maar als het een wat dikker of groter dekbed betreft, kun je beter voor een wat grotere wasmachine kiezen. Ook als je het wasgoed liever wat langer opspaart in plaats van regelmatig een klein wasje te draaien, is een grotere wasmachine handig.