Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in je zwembad zonnecollector hangt af van allerhande factoren. In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Je zwembad verwarmen met zonnepanelen is niet lastig. Zwembad zonnepanelen plaats je op het dak, tegen een verticale muur of op een stellage. Vervolgens verbind je jouw zonnecollectoren met de zwembadpomp. De pomp zorgt ervoor dat het water door de zwembad zonnepanelen wordt gepompt.
Dit kan uiteraard, maar is helemaal af te raden. Het is natuurlijk mogelijk het water van je zwembad op te warmen met zonnepanelen. Je kan dit vergelijken met een elektrische boiler welke water verwarmt dat vervolgens in het zwembad gepompt wordt.
Onze meest favoriete en goedkope manier om een zwembad te verwarmen is met zonne-energie. We hebben hiervoor verschillende producten, zoals onze solarmatten. Deze matten leg je in de tuin en het water van de pomp gaat hier doorheen. De zon warmt het water in de buizen op en dit komt dan verwarmd terug.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
Op het gebied van zwembadverwarming is een warmtepomp de beste methode: energiezuinig en met het hoogste rendement. Een warmtepomp warmt het water op en houdt het daarna op een constante temperatuur (als de filterpomp aanstaat). Zo is het water altijd lekker warm wanneer jij een duik wilt nemen.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Om het verbruik van de jacuzzi jaarlijks te dekken, zijn dus drie zonnepanelen nodig. Let op: met drie zonnepanelen dek je dus alleen het verbruik van de jacuzzi. Wil je ook het verbruik van je huis dekken met zonnepanelen? Dan raden we aan meer zonnepanelen te nemen.
Bij een buitentemperatuur van 20 °C doet een warmtepomp van 15 kW er 5 tot 6 uur over om een bad van 70 m³ met 1 °C op te warmen. Als de warmtepomp continu draait, betekent dat dus een temperatuursverhoging van 4 °C per dag.
Terwijl het zwembadwater door de mat stroomt warmt de zon het water op. Eenvoudig én milieuvriendelijk! De Solar Mat is geschikt voor zwembaden tot 30.000 liter en warmt het zwembad (afhankelijk van de weersomstandigheden) 3 à 5 graden op.
De bol kan zwembaden tot 7.000 liter verwarmen Voor deze verwarming heeft u een pomp nodig met een capaciteit van minimaal 2000 liter/uur. Per dag uw zwembad tot maximaal 3 graden warmer. Heeft u een groter zwembad? Door 2 bollen te gebruiken verdubbelt u de verwarmingscapaciteit.
Om optimaal te profiteren van de solar bol dient u maximaal 1 bol per 7.000 liter water te gebruiken. Heeft u een groter zwembad, dan is dit ook geen probleem. U kunt ook meerdere bollen op elkaar aan sluiten om grotere zwembaden te verwarmen.
Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag voor het onderhoud van je zwembad op een bedrag tussen de 1100 tot 1500 euro. Op maandbasis komt dit tussen de 90 tot 125 euro uit. Hiervoor geniet je het jaar rond van een perfect onderhouden zwembad.
Voorbeeld: U heeft 50m3 zwembad welke 200 dagen per jaar wordt gebruikt bij een water temperatuur van 28 graden. Dan heeft u een warmtevraag van ongeveer 23.200kWh. Wanneer u een full inverter warmtepomp toepast kost u dit ongeveer € 775,00 euro per jaar.
"Een zwembad is op zichzelf staand lastig rendabel te krijgen. Daar heeft het bijvoorbeeld een voordelig huurcontract voor nodig, ofwel een subsidie", zegt algemeen directeur Edzard Enschedé van Sportfondsen B.V. Dat bedrijf exploiteert zo'n driehonderd sportaccommodaties, waaronder veel zwembaden.
De ideale temperatuur voor je buitenzwembad
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
Hoe het zonnepaneel werkt
Met behulp van uw zwembadpomp wordt er water door de zonnecollectoren gepompt. Het water wordt verwarmd door de zon als het in de donkere en warmte vasthoudende mat zit. Het verwarmde water stroom terug uw zwembad in en is 3 - 5 graden warmer dan het water in uw zwembad.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
Je kunt de matten ophangen op de een of andere manier, als je maar zorgt dat ze op een zonnige plek hangen. Er stroomt water door de matten dat opgewarmd wordt door de zon, dus het hoeft buiten niet heel warm te zijn.
Je hebt een zwembadpomp nodig die minimaal 4m³ per uur pompt. Maximaal mag de pomp 10m³ per uur leveren. Als je deze solarmat op een dak installeert (eventueel met meerdere) dan dient je zwembadpomp voldoende krachtig te zijn om het water rond te kunnen pompen.