Als je in het buitenland bent, kun je je WhatsApp-account nog steeds gebruiken via mobiele data of wifi. Als je op reis een lokale simkaart gebruikt, kun je WhatsApp nog gewoon gebruiken met je eigen nummer.
Als je op reis bent en WhatsApp blijkt niet te werken, dan is daar een oplossing voor. Met een VPN-verbinding laat je namelijk je internetverbinding lopen via een ander land. Ben je op vakantie in Egypte bijvoorbeeld, dan maak je simpelweg verbinding met een VPN-server in Nederland.
Verenigde Staten
West-Europa en Latijns-Amerika zijn echte Whatsapp-bolwerken. Opvallend genoeg is de VS, geboortegrond van de app, dat nog niet. Geen enkele berichtenapp heeft in dat land een echt sterke positie weten te verwerven; sms wordt nog steeds veel gebruikt.
WhatsApp is gratis2 en biedt een eenvoudige, veilige en betrouwbare manier om berichten uit te wisselen en te bellen, en is beschikbaar op telefoons over de hele wereld. Inderdaad, de naam WhatsApp is een woordspeling op de uitspraak What's Up. Datakosten zijn mogelijk van toepassing.
WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Mobiel bellen en internetten in buitenland (roaming)
Dit heet roaming. Doet u dit in een land buiten de Europese Unie (EU)? Dan stuurt de buitenlandse aanbieder de kosten voor deze dienst door naar uw eigen aanbieder. Uw eigen aanbieder berekent vervolgens deze kosten door aan u.
Je moet dus vaak de roamingskosten betalen in het buitenland, maar houd er rekening mee dat deze kosten al snel hoog kunnen oplopen. Is er WiFi in de buurt en kun je hiermee verbinding maken? Dan is het geen probleem en kun je gewoon gratis WhatsApp gebruiken in het buitenland.
Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving. Het maakt dus niet uit bij welke provider je zit; je belt en internet gewoon vanuit je normale bundel.
Met Viber kun je bellen, chatten en videoberichten versturen via je smartphone, tablet en computer. De computersoftware is pas te gebruiken nadat je de app op een smartphone of tablet hebt geïnstalleerd. Met Viber kun je gratis bellen met andere gebruikers van deze dienst.
Voorlopig blijft WhatsApp beschikbaar in Rusland, ook al is de app van Facebook-eigenaar Meta. In augustus 2021 telde de berichtendienst 77 miljoen gebruikers in Rusland. Dat aantal ligt waarschijnlijk hoger sinds de ban van Instagram en Facebook, schrijft Protocol.
Met WhatsApp kunt u snel, eenvoudig en veilig gratis* berichten versturen en bellen op telefoons over de hele wereld.
Videobellen met Whatsapp
Ga naar een Whatsappgesprek met de persoon die je wilt videobellen en dan zie je rechtsboven twee icoontjes staan. Een camera en een telefoonhoorn. Als je op de telefoonhoorn klikt, dan bel je direct met je contactpersoon. WhatsApp-bellen is gratis.
Als je zeker weet dat je telefoon is verbonden met het internet, zijn er mogelijk een aantal andere redenen waarom WhatsApp-berichten niet worden verzonden of ontvangen: Je telefoon moet opnieuw opgestart of uit- en aangezet worden. De contactpersoon naar wie je een bericht wilt sturen heeft je nummer geblokkeerd.
Android. Ga naar Instellingen en vervolgens, onder het kopje Draadloos en netwerk, naar Meer en vervolgens Mobiele netwerken. Hier kunt u mobiel internet (gegevenstoegang) in het geheel uitzetten of alleen voor het buitenland (gegevensroaming).
Roaming uitzetten zorgt ervoor dat u controle krijgt over uw dataverbruik. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk over uw bundel heen gaat. Het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.
Eigenlijk net zoals met bijna alle landen buiten de EU. Als je handmatig netwerken zoekt kun je dus met de Zwitserse netwerken verbinden. Dat er in Zwitserland geen roam like home is komt omdat Zwitserland geen lid is van de EU. Wel is een travel en surf bundel beschikbaar voor zone 1.
Sinds juli 2017 zijn de roamingkosten binnen Europa afgeschaft. Dit betekent dat je binnen alle EU-landen voor hetzelfde tarief kunt internetten, bellen of smsen als binnen Nederland. Vanuit je eigen bundel, zonder extra kosten.
Dus email, Berichten, WhatsApp, FaceTime, Skype, Viber: allemaal gratis. Als er geen wifi of internet is dan kan je datzelfde ook over 3G of 4G doen, maar dat is meestal verschrikkelijk duur (behalve tekstberichten). In het voorbeeld van Suriname (een van de duurste regio's voor Nederlanders) kost het 5 euro per Mb.
Op 30 juni 2015 bereikten het Europees Parlement en de Raad uiteindelijk een compromis: vanaf 15 juni 2017 kost bellen, sms'en en internetten in andere EU-landen evenveel als in eigen land. Telecomaanbieders mogen geen extra kosten meer in rekening brengen aan mensen uit een ander EU-land.
Fair Use Policy
In een ander EU-land mag je 30GB gebruiken. Tele2 heeft een alles-onbeperkt-abonnement. Maar in het buitenland mag je 24GB per maand gebruiken. KPN 'Unlimited data' heeft een limiet van 25GB in de EU.
Ons advies: Tegenwoordig is mobiel bellen een stuk goedkoper dan met een vaste telefoon. Toch kan een huistelefoon wel degelijk heel nuttig zijn zoals je gelezen hebt.