Kroeshaar is dicht ineengekruld hoofdhaar. De haren hebben veel heel kleine krulletjes, die zich 'opstapelen' zodat het een dichte massa is. Het haar is typerend voor veel zwarte mensen met een Afrikaanse achtergrond. Specifieke kapsels zijn het afrokapsel, dreadlocks, vlechten en bantuknopen.
Natuurlijk kroeshaar is in ieder geval haar wat niet chemisch behandeld is. Het is een haartype dat zich kenmerkt door heel veel kleine krulletjes. Doordat het haar zo fijn krult valt het haar niet naar beneden zoals bij glad haar wel het geval is. Het haar groeit meestal omhoog en valt dus minder snel omlaag.
Afrohaar staat ook wel bekend als kroeshaar en is een haartype dat zich kenmerkt door een grote hoeveelheid kleine krulletjes. Door deze kleine krullen groeit het haar meestal omhoog en valt het minder snel omlaag. De textuur van het haar kan allerlei verschillende vormen aannemen.
Als je haar schoon is, kam je het met een grove kam, beginnend vanaf de haarpunten. Deze methode werkt het beste voor kroeshaar of natuurlijk krullend haar. Dit werkt niet op vlechten of relaxed haar. Borstel je haar met een Denman-borstel terwijl het nog nat is om de natuurlijke krul te verbeteren.
Om kroeshaar te stijlen moet goed gekeken worden naar de hitte van een styling tool. Als een stijltang of een föhn te warm staan, kan het zijn dat er gespleten haarpunten ontstaan of het haar breekt. Naast het gebruik van stylingtools zijn er ook serums of lotions voor kroeshaar te stijlen.
De krultang is wellicht de meest voor de handliggende tool om krullen in je haar te maken. De tangen zijn in verschillende diameters verkrijgbaar, en des te groter de diameter, des te groter de krul. Was je haar, droog het en breng een heat protecting spray aan. Verdeel je haar daarna in lokken.
Te vaak wassen, is funest voor kroeshaar! Wij raden aan je haar maximaal twee keer per week te wassen. Als je het haar te vaak wast, was je het sebum (talg) eruit. Sebum heb je je juist nodig.
Om te voorkomen dat jouw Afro haar breekt, is het belangrijk om jouw kroeshaar tijdens het slapen te beschermen. Dit kun je doen door: op een zijden of satijnen kussensloop te slapen. Je kunt ook een zijden sjaal of een satijnen slaapmuts gebruiken.
Kroeshaar houdt van vocht
Dit is onjuist. Omdat vet vuil aantrekt zal je haar er dof uitzien als je er veel vet in doet. Het is veel beter om je haar een beetje vochtig te maken met water en/of een conditioner, en er daarna olie in aan te brengen om het vocht vast te houden.
Bijna net als hoe je een kam door het haar haalt. Om een volle afro te krijgen heb je zoveel mogelijk losse individuele haarstrengen nodig. Haal daarom ook de strengetjes die bij elkaar zijn bv van een vlecht of twistout uit elkaar. Gebruik daarvoor gebruik je vingers; duim en wijsvinger.
Nadat je je haar hebt gewassen, moet je er iets in doen om klitten te voorkomen en je haar te hydrateren. Een simpele wash & go is niet voor haartype 4c weggelegd. Na het wassen, maak je je haar handdoek droog. Doe er daarna een leave-in conditioner in.
Water is je beste vriend! Je kan je haren natuurlijk wel elke dag nat maken, en vergeet dan niet om een goede conditioner te gebruiken. Het gebruik van conditioner is heel belangrijk voor kroeshaar, dat behoudt de veerkracht en het maakt je haren ook veel zachter!
Maak je haar een beetje nat, met eventueel een verstevigingsproduct. Draai een kleine lok haar, waarbij je deze uiteindelijk vastzet met een schuifspeldje in een soort spiraal. Je kunt hier 's nachts mee slapen en zelf bepalen hoe groot de krullen worden door je haar te verdelen in dikke of dunnere lokken.
Kies bijvoorbeeld voor castor, jojoba of olijfolie.
Wat er dan gebeurt is dat de olie een barrière om de haarschaft vormt waardoor het vocht niet ontsnapt. Om te zorgen dat de olie en water blijven zitten, gebruik je een crème.
Scrunchen. Scrunchen is met je handen in je haar van onder naar boven scheppen en dan voorzichtig in je krullen knijpen. Dit helpt bij het difussen om de definitie van je krullen nog beter te laten vormen. Ook helpt het als je een leave in in de haren hebt en het er beter in wilt laten trekken/werken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Houd je haar gehydrateerd.
Omdat kroeshaar zo sterk krult duurt het langer voordat de talg van je haarwortels op je haarpunten terechtkomt. Dat betekent dat je altijd het droogste en meest beschadigde deel van je haar moet behandelen, namelijk je haarpunten. Gebruik altijd conditioner wanneer je je haar wast.
' Maar hoe kom je erachter of je natuurlijk krullen hebt? Daar is volgens de krullenkapper een simpel trucje voor. Kneed je vochtige of handdoek droge haar omhoog met je handen. Als je haar dan de vorm van krullen of slag aanneemt, weet je dat ook jij natuurlijke krullen hebt.
"Er is een bepaalde marge, en binnen die marge kan je haar gaan krullen. Dit gebeurt in de vroege jeugd bij baby's of in de puberteit. Bij vrouwen op oudere leeftijd komt het door hormoonveranderingen."
Door het gebruik van de pil, zwangerschap of overgang, kan de textuur van je krullen veranderen. Sommige mensen raken hun krullen kwijt naarmate ze ouder worden. Ook dit komt door de hormonen. De krullen worden steeds losser, en kunnen op een gegeven moment helemaal verdwijnen.