Google is de standaardzoekmachine in browser Safari op de Mac. Zoekt u standaard liever via Bing of via het privacyvriendelijke DuckDuckGo? Dat kan ook!
Zoekmachine op iOS veranderen
Google is de standaard zoekmachine op iOS. Alle zoekopdrachten via Safari, Apples eigen browser, worden uitgevoerd door de concurrent.
Bij het zoeken op het internet geeft je ook informatie over jezelf aan de zoekmachine door. Als je bijvoorbeeld "Golden Retriever" in het slimme zoekveld typt, weet de zoekmachine dat je meer wilt weten over het hondenras Golden Retriever, zelfs als je niet op de Return-toets drukt om de zoekactie te starten.
Snel en Stabiel. Naast veiliger is Safari ook een stuk sneller en stabieler dan Google Chrome. Chrome voor Mac is berucht om het opslurpen van batterijcapaciteit en werkgeheugen.
Zoekmachine aanpassen op iPhone of iPad
Ga naar 'Instellingen' op het home-scherm van je iPhone of iPad. Scroll naar onder tot je 'Safari' ziet en tik erop. Kies in het menu vervolgens voor 'Zoekmachine' en maak je keuze.
Sinds iOS 15, iPadOS 15 en Safari 15 voor macOS is de manier van surfen in Safari gewijzigd. Apple introduceert namelijk een nieuwe tabbladbalk, zowel op de iPhone, iPad als Mac.
Als u ervoor kiest om Safari te gebruiken, bent u in veilige handen zolang u een Apple-apparaat gebruikt. Maar Safari werkt alleen op Apple-apparaten, terwijl Firefox op Windows, macOS, iOS, Android en Linux werkt.
Safari en Chrome zijn beide Webkit gebaseerde browsers. Safari is beter, sneller, verbruikt minder resources (geheugen en CPU). Verschillende sites worden ontworpen voor Chrome, en daarom geven die het advies om Chrome te gebruiken.
Hoewel Safari een zeer veilige webbrowser is kun je met één simpele muisklik nog wat extra veiligheid activeren. Safari opent direct na het dowloaden, bestanden die worden aangemerkt als 'Veilige bestanden'. De kwalificatie 'Veilige bestanden' heeft alleen betrekking op het type bestand en niet op de inhoud ervan.
Als u de privémodus gebruikt, worden uw surfgegevens niet bewaard en worden de websites die u bezoekt, niet gedeeld met uw andere apparaten. Safari houdt geen bezochte pagina's bij, en ook geen zoekgeschiedenis of gegevens voor automatisch invullen.
Wanneer je in de adresbalk van Safari een zoekopdracht tikt krijg je vrijwel onmiddellijk suggesties te zien. Dit zijn voorstellen van de gebruikte zoekmachine of die van Safari zelf. In combinatie met Siri is het mogelijk om deze Safari-suggesties te krijgen, deze vind je direct bovenaan de voorstellen terug.
Wil je de privémodus uitschakelen? Klik dan rechts boven in Safari op het icoon met twee vierkantjes. Klik dan eerst op 'Privé' en daarna op 'Gereed'. Je hebt nu de privémodus uitgeschakeld.
De zoekmachine Google biedt nog steeds de beste zoekresultaten. De kwaliteit die geboden wordt is hoog, de zoekmachine is heel snel en Google gebruikt de meest geavanceerde algoritmes om ervoor te zorgen dat er accurate resultaten worden vertoond.
Ga naar 'Instellingen' en scrol omlaag totdat u de browser-app of de e-mailapp vindt. Tik op de app en tik vervolgens op 'Standaard browserapp' of 'Standaard Mail-app'. Selecteer een browser- of e-mailapp om deze als standaard in te stellen.
Een zoekmachine instellen
Tik in Instellingen op 'Safari' > 'Zoekmachine'.
Een veilige browser is een webbrowser met extra veiligheidsmaatregelen om onbevoegde toegang door derden te voorkomen terwijl u aan het surfen bent. Deze browsers hebben een witte lijst met geautoriseerde programma's en activiteiten en voorkomen dat ongeoorloofde functies worden uitgevoerd.
Chrome is het internetprogramma van Google. Het is wereldwijd de meest gebruikte browser en staat bekend als de snelste.
Selecteer de knop Start en typ standaard-apps. Selecteer Standaard-apps in de lijst met zoekresultaten. Selecteer onder Webbrowser de browser die momenteel wordt vermeld en selecteer vervolgens Microsoft Edge of een andere browser.
Wanneer je wel bezorgd bent over veiligheid en privacy, kan je het beste kiezen voor Tor, Firefox en Brave. Maar Tor is vrij lastig te gebruiken. Hierdoor blijven Brave en Firefox over. Je keuze hangt vooral af van of je voor Chromium wilt gaan, of een alternatief.
Je kunt de browser zelf vernieuwen door naar Chrome, Edge of Opera te gaan. Daar kun je direct klikken op 'downloaden'. Als er een oude versie van de browser aanwezig is hoef je die niet eerst te verwijderen. Dit gebeurt automatisch.
Chrome noemt het 'incognitovenster', Edge 'InPrivate-venster', Firefox en Safari 'privévenster'. Het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde. Wie zo'n venster start laat geen sporen na op het apparaat.
Over het nieuwe Safari heeft Apple duidelijk goed nagedacht. Met de vernieuwde adresbalk (Apple noemt deze de tabbalk) heb je de belangrijkste knoppen onder je duim zitten, zodat je de mobiele browser beter met één hand kunt bedienen. Dit zijn de belangrijkste Safari-functies van iOS 15.
Safari tabbladbalk vernieuwd
In het midden een adresbalk met daarnaast knoppen en eronder de geopende tabbladen. Deze weergave neemt extra veel ruimte in beslag, omdat er veel ruimte onbenut wordt. Dit heeft Apple vanaf iOS 15, iPadOS 15 en Safari 15 (onderdeel van o.a. macOS Monterey) aangepast.
Problemen in Safari kunnen ook ontstaan wanneer je cookies laat blokkeren. Sommige functies van een website werken dan niet, zoals het inloggen op een website. Controleer bij 'Instellingen>Safari' of je de optie 'Blokkeer alle cookies' op grijs hebt staan.