Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Hoelang mag je vis bewaren? Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Ja hoor, als jij de volgende dag een restje van een ovenschotel wilt opwarmen, kan dat gerust, in de oven is de vis uiteindelijk goed doorgegaard. Maar ik zou het niet 3 dagen in de koelkast laten staan en dan opwarmen.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Kun je gerookte of gebakken vis invriezen? Je kunt (verse) gerookte of gebakken vis prima invriezen, zolang ze niet te lang op kamertemperatuur hebben gelegen. Wikkel de vis in plasticfolie en start het invriesproces zoals in het stappenplan staat aangegeven.
Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw/koolvis. Omdat het gezouten is, kan je het wel een jaar bewaren. Om diezelfde reden moet je de vis ook eerst 'uitkoken' voor je hem kan opeten.
Kabeljauw houdt van koud water en leeft bij voorkeur in zeewater dat rond 10°C is. Kabeljauwen zijn grote vissen. De kabeljauw kan tot anderhalve meter lang worden, maar meet gemiddeld 80 à 90 centimeter.
Niet alles is 100% geschikt om in te vriezen. Sommige producten drogen uit of veranderen van structuur. Dat zegt overigens niet dat je het niet meer kunt eten. Het appetijtelijke aanzicht van sommige producten kan soms achteruit gaan en de smaak ervan kan veranderen.
Het klinkt misschien gek, maar verse vis hoort niet te stinken. Natuurlijk ruik je altijd een visgeur. Echter deze hoort niet doordringend te zijn, maar licht en fris. Verse vis ruikt ziltig.
Gedroogde vis, zoals stokvis en bakkeljauw, gaat wel een jaar mee als je het op een droge, koude plek bewaart! Vis pekelen gebeurt niet meer op dezelfde manier als vroeger: de originele gezouten vis was zo zout dat die bijna oneetbaar was, maar wel maandenland mee ging.
Wel trimethylamine-oxide dat vooral in zeevis voorkomt. Als de vis dood is, dan wordt door bacteriën het trimethylamine-oxide afgebroken tot trimethylamine. De vis krijgt daardoor de typerende vislucht. Hoe langer het afbraakproces duurt, hoe meer trimethylamine er ontstaat en des te sterker de vis ruikt.
Hoe lang moet de kabeljauw bakken
Dat hangt af van verschillende factoren af: bak je filets of moten en bak je met of zonder bloem. Een kabeljauwmoot bak je meestal zo'n 8 minuten in de pan. Kabeljauwfilets zijn vaak rond de 4 tot 6 minuten gaar.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.
Vis kan koud of warm gerookt worden.
Vis kan ook rauw worden gegeten, zoals in sushi. Het is dan wel belangrijk dat hij goed vers is. Bij hele vis is het belangrijk de ingewanden te verwijderen. Meestal kun je de vis ook laten schoonmaken door de verkoper.