Ratten zijn ondernemende dieren, die van spelen en klimmen houden. Koop daarom een kooi van ten minste 100 x 50 x 70 centimeter (breedte x diepte x hoogte) voor twee ratten. Natuurlijk geldt: hoe groter, hoe beter. Een hogere kooi met verdiepingen zodat de ratten kunnen klimmen en verkennen is ideaal.
Hoe groot de kooi moet zijn, is afhankelijk van hoeveel ratten je erin wilt houden en hoe je met de ratten omgaat. Als je op bijvoorbeeld op wikibooks.org kijkt, dan zul je zien dat hier voor twee of drie ratten een kooi van 80 x 50 x 80 centimeter (l x b x h) geadviseerd wordt.
Een kooi moet minimaal 60 cm. hoog zijn omdat een rat er gemakkelijk rechtop in moet kunnen staan en hoort te kunnen klimmen, maar nog liever een hoogte vanaf 70 cm. Een hogere kooi met meer verdiepingen is natuurlijk beter, aangezien ze dan meer bewegingsruimte hebben.
Ratten zijn van nature heel sociaal en vereenzamen snel zonder contact met soortgenoten. Huisvest daarom ratten minstens met twee, maar een groep van drie dieren is nog beter. Het is aangeraden voor een groep met alleen vrouwelijke of alleen mannelijke dieren te kiezen.
Als je een setje ratten neemt, is het aan te raden om een setje met hetzelfde geslacht te nemen, dus twee mannetjes of twee vrouwtjes. Een vrouwtje en een mannetje lijkt leuk, maar als het mannetje niet geholpen is heb je voor je het weet een gezinsuitbreiding.
Als huisdier zou u de rat daarom altijd met tenminste één, maar liefst enkele soortgenoten moeten huisvesten, anders krijgt het dier last van stress en kan hij afwijkend gedrag ontwikkelen. Zorg er wel voor dat de dieren voldoende ruimte hebben zodat ze elkaar ook uit de weg kunnen gaan.
Laat eerst de nieuwe rat(ten) er even rondsnuffelen, zet dan je eigen ratten erbij. Blijf zelf goed opletten. Het is handig om bijvoorbeeld een pollepel en een handdoek bij de hand te houden, die je kan gebruiken om vechtende ratten uit elkaar te duwen (want daar wil je echt je handen niet voor gebruiken…).
Normaal gesproken vallen ratten geen mensen aan. Ze blijven juist het liefst bij mensen uit de buurt. Dat klinkt tegenstrijdig, want ze leven graag dicht op de mens. Maar dat komt omdat er in panden genoeg voedsel en schuilplaatsen te vinden zijn.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Meestal worden de ratten actief enkele uren na zonsondergang. De ratten gaan enkele uren voor zonsopgang weer terug naar hun hol.
Kattenluik ideaal voor ratten
Ja, een kat is handig, maar dat kattenluik wat minder. Zorg ervoor dat het kattenluik niet constant open staat. Er zijn kattenluikjes die alleen opengaat voor de chip van jouw kat. Zo blijven ongenodigde gasten buiten de deur.
Door de kooi tenminste één keer per week schoon te maken, voorkom je sterke luchtjes van de urine van de ratten. Dit is erg belangrijk, want het is niet alleen voor jezelf en je bezoek vervelend als de kooi sterk ruikt; sterke ammoniakdampen van de urine zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid van je ratten.
Zaagsel/houtkrullen zijn absoluut niet geschikt voor tamme ratten! Veel gebruikte geschikte bodembedekkers zijn kartonsnippers (o.a. Greenmile, BedXcel, Ecobale, Finacard, ..), Corbo korrels, beukenhoutsnippers, hennepvezel (Aubiose, Hemperade), papierkorrels (Back2Nature, Yesterday's News).
Ratten houd je zindelijk door op een plek in de kooi te laten plassen en poepen. Creëer op een apart hoekje in de kooi een andere bodembedekking dan wat er in de rest van de kooi ligt. Kattenbakkorrels (geen zaagsel, hooi of stro, ze kunnen daar long problemen van krijgen) zijn een prima optie.
Leefomgeving van een rat
Ratten leven in het wild gewoon buiten. Tamme ratten stammen af van de wilde bruine rat die eigenlijk overal kan leven. Ratten leven in kleine groepen bij elkaar. Het liefst in een warme omgeving en vaak is dat bij mensen in de buurt.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Ratten hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Bruine ratten verplaatsen zich ook via (defecte) riolen, putjes en regenpijpen. Met een speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol kun je gaten in gevels en vloeren dichten.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Om ratten te verjagen, moeten er vaak speciale middelen aan te pas komen. Zo kan er ultrasoon geluid gebruikt worden. Dit geluid wordt op hoge toon uitgezonden en daar kunnen ratten niet tegen. Ook kunnen er bepaalde geuren ingezet worden.
Ratten zullen bijvoorbeeld niet snel mensen aanvallen. Het echte gevaar zit hem in het feit dat ze ernstige ziektes kunnen verspreiden. Bovendien kunnen ratten brandschade veroorzaken, vooral als ze besluiten om hun bijtkunsten op elektriciteitskabels en snoeren te vertonen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Kunnen ratten klimmen? Zowel bruine ratten als zwarte ratten kunnen goed klimmen. Zwarte ratten zijn er echter iets beter in, omdat ze van nature gewend zijn om in bomen te leven.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Een rat heeft gemiddeld zo'n 15 tot 25 gram voer per dag nodig, afhankelijk van de rat en het voer. Begin eens door te wegen hoeveel voer je nu geeft. Een andere maar zeer effectieve richtlijn is het volgende: geef voldoende voer voor zo'n 20 uur, dus 20 uur na het vullen van het voerbakje moet het allemaal op zijn.