Verhoogde risico's bij reizen naar Marokko In Marokko is er een verhoogd risico op mazelen, tuberculose (TBC) en rabiës (hondsdolheid). Lees onderaan deze pagina wat deze ziektes precies inhouden, wat de symptomen zijn en hoe u ze kunt voorkomen.
Er zijn drie vaccinaties die we aanbevelen als je naar Marokko reist, ongeacht je verblijfsduur, DTP (inenting tegen difterie, tetanus en polio), Hepatitis A , BMR (inenting tegen bof, mazelen en rodehond). Een BMR-vaccinatie is alleen nodig als je nooit mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad.
welke vaccinaties heb je nodig? Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko.
Marokko: 18 sterfgevallen door hondsdolheid in 2019 | Marokko Nieuws. Ongeveer 65.000 mensen worden jaarlijks gevaccineerd nadat ze zijn gebeten of gekrabd door dieren, vooral zwerfhonden en katten.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Marokko aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Marokko.
Hoewel inentingen voor Marokko niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties je nodig hebt, hangt af van het soort reis en het gebied dat je bezoekt.
Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Je krijgt rillingen, koorts, hoofdpijn en last van braken.Vervolgens treden ziekteverschijnselen op zoals hyperactiviteit, nekstijfheid, spierkrampen en verlamming. Patiënten met ziekteverschijnselen, overlijden in veel gevallen. Je kunt je laten inenten tegen hondsdolheid.
Rabiës is een dodelijke ziekte. In de internationale literatuur wordt bij hoge uitzondering melding gemaakt van patiënten met symptomen van rabiës die de ziekte overleefd hebben.
Als u denkt dat u rabiës heeft
Als u eenmaal klachten krijgt, kunt u niet meer behandeld worden. Daarom is het erg belangrijk om direct te handelen als u gebeten of gekrabd wordt door een dier. Maak de wond schoon met een borsteltje, water en zeep. Ontsmet daarna de wond met alcohol (70%) of jodium.
Reisvaccinaties. Check ruim voor vertrek op de website van GGD Reisvaccinaties welke vaccinaties u nodig heeft voor Marokko. U kunt (online) een vaccinatie-afspraak maken bij een GGD of bij een andere aanbieder van reisvaccinaties bij u in de buurt.
Neem jij medicijnen mee die door een arts of specialist zijn voorgeschreven? We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen). In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Over het algemeen is Marrakech een veilige stad voor vrouwen om te bezoeken. Net als bij elke andere stad moeten reizigers echter wel alert blijven en zich bewust zijn van hun omgeving. Een van de grootste zorgen voor vrouwelijke reizigers is de mogelijkheid van seksuele intimidatie en ongewenste aandacht.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof.
Een kind krijgt als het 9 jaar is dus in totaal twee vaccinaties, meestal in de bovenarmen. De vaccinatie wordt gegeven door de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) of een Centrum voor Jeugd en Gezin, dat verschilt per regio. Ouders ontvangen een brief met daarin het adres en tijdstip voor de vaccinatie.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico).
Besmetting gaat via het speeksel van een ziek dier. Dat betekent het volgende: U kunt besmet raken als een dier met rabiës u bijt of krabt. U kunt besmet raken als een dier met rabiës aan een wondje van u likt.
Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar. Als er problemen zijn met het ontvangen van de juiste behandeling, bel dan het alarmnummer van de reisverzekering.
Iemand met hondsdolheid wordt soms ook bang van water. Zonder medische behandeling leiden de slik- en ademhalingsproblemen die voorkomen bij rabiës tot de dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de twintig tot negentig dagen, stelt het RIVM.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren als het dier langer dan 3 maanden in Nederland blijft. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
De meeste mensen zijn 7 dagen na een vaccinatie tegen rabiës al voldoende beschermd.
Iedereen die niet ingeënt is, kan hepatitis A krijgen. In Nederland komt de ziekte weinig voor. Wanneer mensen ziek worden van hepatitis A zijn dit meestal mensen die op reis zijn geweest in een land waar hepatitis A veel voorkomt zoals Turkije, Marokko en tropische gebieden.
Voor welke landen wordt de hepatitis A vaccinatie geadviseerd? Hepatitis A komt in nog in veel landen voor. Met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië en bijv.Japan, Taiwan en Singapore wordt de hepatitis A vaccinatie voor bijna elk land geadviseerd.
Hoe weet je dat je hepatitis A hebt? Je huisarts kan denken aan hepatitis A als je een gele huid of geel oogwit hebt en koorts. Vooral als je in het buitenland bent geweest. Je huisarts onderzoekt je buik en let vooral op de plek waar je lever zit.