Standplaatsvergunning – Wanneer je producten verkoopt vanuit een kraam of wagen, heb je een standplaatsvergunning nodig. Deze kost gemiddeld € 28 en is maximaal vijf jaar geldig. Houd er rekening mee dat je tot wel acht weken op je vergunning moet wachten. Vraag deze dus op tijd aan.
Vergunningen foodtruck
Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid.
Foodtruck op eigen terrein
Verkoop van eten -ook op eigen terrein- is in 95% van de gevallen wetelijk niet toegestaan zonder de benodigde vergunningen. Hiervoor is een festivalvergunning of standplaats,- ventvergunning nodig.
Dit begint, afhankelijk van het seizoen, bij zo'n € 750, of een minimumaantal gasten van rond de 50. Begrijpelijk, als je bedenkt met welke kosten een foodtrucker zoal te maken heeft. Als je een foodtruck boekt voor een groep groter dan 100 personen dan bedragen de gemiddelde startkosten ergens tussen de €150 en €500.
Zo'n vergunning vraag je aan bij de gemeente waar je met je truck wilt staan. De vergunningen worden op gemeentelijk niveau geregeld en per gemeente zijn er behoorlijk wat verschillen. Afhankelijk van de gemeente zijn er regels voor bijvoorbeeld een vaste of tijdelijke standplaats.
De gemiddelde omzet van foodtrucks liggen rond de 80.000 euro. Sommige ondernemers hebben meerdere foodtrucks en daar zitten uitschieters van 500.000 euro tussen.
De regels voor een standplaatsvergunning kunnen verschillen per gemeente. Het kan ook zijn dat een gemeente bepaalde plekken heeft uitgesloten, en dat je hier sowieso nooit zou mogen staan met een mobiele wagen. Vraag dit even na bij jouw gemeente, als je hier zekerheid over wilt.
Dat betekent dat ook een foodtruck verplicht het 12% horeca btw-tarief aan te rekenen op verkoopprijzen.
Je bent als eigenaar van een foodtruck voortaan verplicht om 12% btw aan te rekenen. Tenminste, wanneer de onderstaande voorwaarden op jouw truck van toepassing zijn. Het nieuwe tarief geldt wanneer je: Bestek aan je klanten geeft.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet jij je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als je een catering vanuit huis gaat beginnen, moet jij je dus inschrijven bij de NVWA, omdat jij levensmiddelen verkoopt.
Wilt u op straat of aan de deur spullen of diensten verkopen (huis-aan-huis verkoop)? Dan heeft u soms een ventvergunning nodig of u moet een melding doen. U vraagt de ventvergunning aan bij de gemeente waar u wilt verkopen.
Je hebt daarentegen wel veel papieren en vergunningen nodig. Voor een restaurant en een eetstalletje/foodtruck heb je een bedrijfsvergunning nodig. Als je alcoholische dranken verkoopt, dan is een drankvergunning ook verplicht. Je hebt zelfs een verklaring van goed gedrag nodig.
Algemeen moet je voor het prijskaartje van een Foodtruck rekening houden met een minimum bedrag van €600 (excl. btw) en een minimum aantal van 50 gasten. Een Foodtruck huren voor een kleiner aantal gasten gaat uiteraard ook, maar dan zal je nog steeds hetzelfde minimum bedrag betalen.
Welke vergunningen je nodig hebt, hangt uiteraard af van wat je precies gaat doen en verschilt ook per gemeente. Check daarom goed bij jouw gemeente welke regels op jou van toepassing zijn. Je hebt bijvoorbeeld een standplaatsvergunning nodig, zodat je op een openbare weg of standplaats je producten mag verkopen.
Hoe werkt het? Met een ventvergunning mag u uw goederen of diensten verkopen op openbare plekken zoals de openbare weg, aan openbaar water of aan de deur. Venten betekent dat u uw goederen steeds op een andere plek verkoopt. Dus niet op een vaste plaats.
Kosten standplaats foodtruck
Wanneer je op een foodtruck festival wilt staan, moet je hier meestal voor betalen. Bij sommige evenementen betaal je een vast bedrag (bijvoorbeeld 200 euro per dag). Bij andere evenementen sta je een deel van je omzet af aan de organisatie.
Een gemiddelde foodtruck maakt bij Rollende Keukens in 5 dagen €15.000 omzet. Er staan er zo'n 130, dat is bijna €2 miljoen omzet. Tel daar andere festivals bij op en de markt blijkt tientallen miljoenen groot. Toch houden de meeste foodtruckers er niet veel geld aan over.
Een goede vuistregel is dat een enkele truck minimaal 60 tot 100 gasten per uur wil bedienen. En hier is het natuurlijk ook mogelijk om een foodtruck af te kopen voor een bepaalde prijs.
Een standplaatsvergunning geeft toestemming voor het verkopen van goederen of het leveren van diensten vanaf een standplaats. Bijvoorbeeld een viskraam, een oliebollenkraam of een snackwagen. Bij standplaatsvergunningen wordt onderscheid gemaakt tussen vaste en tijdelijke vergunningen.
Wilt u goederen of eten verkopen vanuit een kraam of wagen? En doet u dat op of aan de (openbare) weg? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig. U vraagt de standplaatsvergunning aan bij de gemeente waar u met uw kraam wilt staan.