Het belfort van Brugge, of de Halletoren, bevindt zich op de Grote Markt van Brugge. Het belfort van Brugge is sinds 4 december 1999 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Sinds 2019 maakt het onderdeel uit van Musea Brugge.
Na de brand van 1741, en tot op vandaag, bestaat de beiaard uit 47 klokken, gebouwd door Joris Dumery, samen zo'n 27,5 ton. Daarvan zijn de 26 grootste nog steeds in gebruik.
Gemaakt door Bruno Christiaenssens, 1844. Men begon waarschijnlijk te bouwen aan het belfort voor 1313, het jaar waaruit de eerste rekeningen dateren. Een ontwerptekening bewaard in het STAM is van Jan van Haelst, meestermetselaar. In 1323 waren reeds vier bouwlagen (van de zes geplande) klaar.
Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een indrukwekkend zicht op Brugge en haar omgeving. Op weg naar boven, kun je halt houden in de schatkamer waar de stadskeuren, het stadszegel en de stadskas werden bewaard in de middeleeuwen.
Het woord belfort is ontleend aan het Franse beffroi, uit Oudfrans berfroi, op zijn beurt ontleend uit het Oudnederlandse *bergfriþu "vredebewaarder" Bergfried, uit Oergermaans *bergan "bergen, bewaren" en *friþuz "vrede, bescherming".
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw) en domineert de Grand-Place met een hoogte van 72 meter.
Naast de 26 Vlaamse belforten werden in 1999 ook zes Waalse belforten erkend als Werelderfgoed, namelijk de belforten van Bergen, Binche, Charleroi, Doornik, Namen en Thuin.
De Saaihalle of Natiehuis van de Genovezen, is een bouwwerk in Brugge. Het dateert uit de 14e eeuw en is het oudste gebouw van Brugge waarvan de datum vermeld is op de gevel.
De belangrijkste Brugse toren stamt uit de 13de eeuw, is 83 meter hoog en beschermd als werelderfgoed. Wie de 366 trappen beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over Brugge en omstreken.
Om uitdrukking te geven aan hun vrijheid en welvaart bouwen ze monumentale torens in het centrum van hun steden. Een belfort is het symbool bij uitstek van de onafhankelijkheid van een stad. Het deed dienst als wachttoren en als bergplaats van de stedelijke voorrechten en wapens.
De derde, achthoekige geleding van de toren werd tussen 1482 en 1486 opgetrokken en is 27,40 meter hoog. Deze slanke 'lantaarntoren' in Brabantse kalkzandsteen is opengewerkt door grote galmgaten, die het geluid van de beiaard over de stad moeten uitdragen.
wikipedia: “Een belfort of hallentoren is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok. Meer algemeen wordt met 'belfort' een stedelijke toren in de Zuidelijke Nederlanden aangeduid, waarin de stadsklokken werden gehangen en die vaak op of aan een stadhuis of commerciële lakenhal werd gebouwd.”
symbool van macht en onafhankelijkheid
Het Belfort was de plaats waar de gemeentelijke charters bewaard werden. De draak moest deze beschermen en stond tevens symbool voor de vrijheid en de macht van de stad.
Brugge wordt al meer dan 600 jaar bestuurd vanuit een van de oudste stadhuizen van de Nederlanden.
Dit is de eerste keer dat de naam van de stad opduikt in de geschiedenis. Brugge is wellicht een afleiding van het Oudnoorse woord voor 'pier' of 'landingspunt' (Bryggja) of afkomstig van het Germaanse 'brugjo' wat ongeveer hetzelfde betekent.
De magnifieke toren is het belfort van de stad Antwerpen van waaruit op geregelde tijdstippen een prachtige beiaard weerklinkt. In de stedelijke bouwregels is gestipuleerd dat geen enkel gebouw hoger mag zijn de 123 meter van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwetoren.
Belforten. In totaal zijn er 56 belforten in België en Noord-Frankrijk erkend als werelderfgoed, waarvan er zich maar liefst 26 belforten in Vlaanderen bevinden.
Het belfort staat sinds 1999 samen met de andere Belgische en Franse belforten op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebouw is 72 meter hoog; er is geen lift en de klim naar boven duurt 257 treden lang.
Aline verblijft sinds 2009 in woonzorgcentrum St. Jozef in Ruiselede. De oudste West-Vlaamse vrouw werd geboren op 6 december 1911 als enig kind van René Vandewalle en Sidonie Vandeweghe.
Göbekli Tepe (Nederlands: Navelheuvel) is een bergheiligdom dat met een ouderdom van circa 11.500 jaar het oudst bekende tempelcomplex ter wereld is.
Het belfort van Doornik is het oudste van België (12de eeuw). Het gebouw, dat deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO, is 72 meter hoog en domineert de Grand-Place.
En inderdaad, meest van al treft men belforten aan in Vlaanderen, Henegouwen en Artesië.
Het Belfort is samen met de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Baafskathedraal beeldbepalend voor de Gentse skyline. Al van in de middeleeuwen is de toren hét symbool van de stedelijke welvaart en onafhankelijkheid.
Op de plaats van het huidige belfort stond oorspronkelijk een aantal hallen. De handelselite in Brugge besloot rond 1240 om de houtbouw te vervangen voor een stenen complex en ook een belfort op te trekken in steen met een houten spits, als symbool van de stedelijke welvaart.