Heb je recht op Ort tijdens ziekte?

Wanneer u ziek bent, wordt uw salaris doorbetaald. Dit wordt op uw loonstrook vermeld als ziekengeld. Ontvangt u onregelmatigheidstoeslag (ORT), dan wordt ook bij ziekte het gemiddelde aan ORT van de afgelopen maanden uitbetaald. Dit vindt u op uw salarisstrook terug als ziekengeld ORT.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ambtenarensalaris.nl

Heb ik recht op loondoorbetaling bij ziekte?

De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Waar heb je recht op als je ziek bent?

Als u in dienst bent bij een werkgever en ziek wordt, dan moet uw werkgever in de meeste gevallen uw loon doorbetalen. Of u kunt in sommige gevallen toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Als u geen werkgever heeft, heeft u in bepaalde gevallen recht op een Ziektewet-uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat moet de werkgever betalen bij ziekte?

De eerste 7 kalenderdagen 100% van het brutoloon. De 8e tot de 14e kalenderdag 85,88% van het brutoloon. De 15e tot de 30e kalenderdag 25,88% van het begrensde brutoloon plus 85,88% van het deel boven deze grens.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Wat gebeurt er met overuren bij ziekte?

Moet je structurele overuren ook uitbetalen bij ziekte? Als een werknemer structureel een aantal uren overwerkt, moet je deze extra uren in principe ook doorbetalen bij ziekte. Het gaat dan om overwerk en overwerkvergoedingen die ook zouden plaatsvinden als de werknemer niet ziek zou zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op salure.nl

#73 | Welke sancties heb je als een werknemer controlevoorschriften bij ziekte niet naleeft?

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn mijn rechten als werknemer bij ziekte?

Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Hoelang 100% salaris bij ziekte?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan je baas je verplichten om te werken als je ziek bent?

Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoeveel dagen per jaar mag je ziek zijn?

Hoeveel dagen mag een werknemer per jaar ziek zijn? In Nederland is er binnen de eerste twee jaar van ziekte of arbeidsongeschiktheid geen wettelijk maximum aantal ziektedagen per jaar bepaald. Wel is het onder voorwaarden toegestaan dat de werkgever één of twee onbetaalde wachtdagen instelt per ziekmelding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op personio.nl

Kan je ontslagen worden als je ziek bent?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak moet ik mijn werkgever bellen als ik ziek ben?

Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.indeed.com

Wie bepaalt of je beter bent?

Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lenaadvocaten.nl

Heb je recht op loonsverhoging als je ziek bent?

Kan ik loonsverhoging krijgen tijdens mijn ziekte? Ben je langdurig ziek?Dan kan het zijn dat je geen jaarlijkse salarisverhoging krijgt. Maar, als er een structurele salarisverhoging per periode is toegekend, mag deze niet worden teruggedraaid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cnv.nl

Heeft zieke werknemer recht op 100% loon voor tijdens ziekte gewerkte uren?

Als u ziek bent moet uw werkgever meestal maximaal 2 jaar uw loon doorbetalen.U heeft dan recht op minimaal 70% van uw loon. In het eerste jaar dat u ziek bent, heeft u recht op minimaal het minimumloon, ook als dit meer is dan 70% van uw loon. In het tweede ziektejaar mag uw loon minder zijn dan het minimumloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op arbeidsrechter.nl

Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?

Huisarts versus bedrijfsarts

Een huisarts is verantwoordelijk voor de medische behandeling van de werknemer, de bedrijfsarts beslist of de werknemer wel of niet arbeidsongeschikt is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cumela.nl

Wie bepaalt bedrijfsarts of werkgever?

De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art.14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hrpraktijk.nl

Wat verandert er na 1 jaar ziekte?

Langdurig ziek, salaris en loondoorbetaling

Tijdens je ziekte heb je recht op loon. In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen. Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Hoeveel geld krijg je als je volledig wordt afgekeurd?

Doorbetaling maandinkomen. Uw werkgever betaalt uw maandinkomen gedurende de eerste 52 weken van uw arbeidsongeschiktheid volledig door. Als u daarna niet kunt werken en er is geen sprake van een beroepsincident, dienstongeval of beroepsziekte, krijgt u na die eerste 52 weken 70% van uw maandinkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op p-direkt.nl

Heb ik recht op een Transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak moet een zieke medewerker naar de bedrijfsarts?

Uw werknemer werkt verplicht mee

Met de bedrijfsarts de gezondheidssituatie bespreken. Met u iedere 6 weken de voortgang bespreken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemersplein.kvk.nl

Kan je je voor 50% ziekmelden?

Daarnaast is ziekmelden voor 50% (of elk ander percentage dan 100%) eigenlijk wettelijk gezien niet toegestaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op community.visma.com

Hoe lang moet er tussen 2 ziekmeldingen zitten?

Wanneer er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken liggen, gelden deze namelijk als één ziekteperiode. Andersom geldt dat er een nieuwe termijn van twee jaar begint te lopen als de werknemer tussen twee ziekteperiodes vier weken en één dag de bedongen arbeid heeft verricht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lagrogeelkerken.nl

Populaire vragen