Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon. De ontlasting kan wel drie weken besmettelijk blijven. Houd het toilet daarom goed schoon. Was je handen met water en zeep voor je eten klaar maakt of opeet, na toiletbezoek, na verwisselen van luier en na hoesten, niezen of neus snuiten.
Na 2 dagen zijn de klachten meestal al veel minder. Als de klachten weg zijn, bent u nog 3 dagen besmettelijk. Was uw handen zeer zorgvuldig na toiletgebruik.
Als je het virus gehad hebt, kun je tot 3 maanden immuniteit opbouwen voor de ziekte. Daarna heb je weer net zoveel kans als een ander om besmet te worden. Hoe begint het norovirus? Het overbrengen van het virus gebeurt vaak via de handen.
Sommige maag-darminfecties veroorzaken zelfs helemaal geen diarree of braken.Dat is echter uitzonderlijk.
Buikgriep is bij de meeste mensen binnen 4 dagen over en u hoeft er meestal niet mee naar de dokter. Mensen met een zwakker afweersysteem, of hele jonge kinderen, hebben langer de tijd nodig om te herstellen.
Ook thee en bouillon kunnen worden gedronken. Het is verstandig niet te werken of naar school te gaan met buikgriep. Niet alleen kunnen de symptomen erg vervelend zijn, buikgriep is ook erg besmettelijk. Er zijn zelfzorgmiddelen die acute diarree behandelen en tevens de rehydratie (vocht-aanvulling) ondersteunen.
Kan iemand met het norovirus naar het kinderdagverblijf, school of werk? De GGD raadt mensen die betrokken zijn bij de voedselbereiding of zorg dragen voor patiënten of kinderen aan om niet te werken als zij last hebben van braken of diarree. Zodra deze klachten over zijn, mogen zij weer aan het werk.
Binnen een tot drie dagen na besmetting kan men last krijgen van buikgriepverschijnselen, die enkele dagen kunnen duren.
Wat eet je best in geval van een maag-darmontsteking? Als je niet moet braken, doe je er goed aan om te blijven eten. Geef de voorkeur aan makkelijk verteerbare voedingsmiddelen (crackers, rijst, gekookte wortelen, appels, bananen …) en neem kleinere porties dan gewoonlijk.
Verklein de risico's op virale besmetting
niet kussen en knuffelen, en elk direct contact met de zieke vermijden; geen voedsel, keukengerei (bestek, glazen, borden...) of handdoeken uitwisselen met de patiënt; berg tandenborstels afzonderlijk op; laat de zieke geen maaltijden bereiden.
Drink vaak kleine slokjes. Was uw handen goed als u naar de wc bent geweest en voor het eten. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel uw huisarts bij niet of weinig plassen of heel veel dorst.
Er wordt aangenomen dat iemand vanaf 1-3 dagen voor de start van symptomen besmettelijk kan zijn (Wei 2020).
Verschoon dagelijks de handdoek in het toilet of gebruik een keukenrol om de handen te drogen. Spoel het toilet door met de deksel dicht. Maak zeker 1 keer per dag het toilet schoon. Dit kan met een doekje en gewoon zeepsop, bijvoorbeeld met allesreiniger.
Als u maar één of twee keer heeft overgegeven, kunt u rustig even afwachten. Laat de maag eerst tot rust komen voordat u weer gaat drinken of eten. Als u meerdere malen moet overgeven, kunt u veel vocht verliezen. Neem dan iedere 5 of 10 minuten een slokje water of een lepeltje slappe thee.
Probeer dan een gedroogde kruidenthee gember. Deze is minder pittig dan verse gember. Verse muntthee is goed voor de spijsvertering en de darmen en helpt tegen misselijkheid. Ook bij verkoudheid is het een geschikte thee vanwege de slijmoplossende werking.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Veel mensen zweren bij cola als ze buikgriep hebben. Maar werkt dit eigenlijk wel? Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren.
Diarree is meestal zeer besmettelijk. Was altijd je handen nadat je naar het toilet bent geweest en voordat je gaat eten.
Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties
Er komt weinig griep voor in Nederland. De afgelopen weken is het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht licht aan het stijgen, maar nog op een laag niveau. De afgelopen weken wordt er in een klein aantal monsters griepvirus aangetroffen.
Medewerkers die ziek zijn (geweest) en bij wie de klachten wijzen op het Norovirus, moeten thuisblijven tot drie dagen nadat de klachten over zijn.
Men spreekt van “buikgriep” bij acute diarree terwijl je niets verkeerd gegeten hebt. Bij een voedselvergiftiging zijn vaak meerdere mensen besmet en weet je meestal wel welk voedsel de klachten veroorzaakt. Een virale infectie komt vaak voor, vooral bij kinderen.
Er zitten meestal één tot drie dagen tussen besmet raken en ziek worden. De meest voorkomende klachten zijn diarree, misselijkheid, soms lichte koorts, hoofdpijn, buikpijn, buikkramp en braken. Het braken is vaak heftig en kan heel plotseling beginnen. Het virus zit in ontlasting en braaksel van een besmet persoon.