De inhoud van onze Olvarit potjes kun je het beste opwarmen in de magnetron, maar het kan ook verhit worden in een pannetje. Schep eerst de inhoud uit op een bakje geschikt voor de magnetron. De Olvarit 4 maanden potjes verwarm je in de magnetron gedurende ca. 20 sec op 600 Watt.
Potjesvoeding opwarmen
Een potje baby- of kindervoeding warm je op: in een pannetje heet water; in een flessenwarmer; in de magnetron.
Jampotten steriliseren in de magnetron
Laten ze moeilijk los? Week de pot dan eerst in een warm sopje. Was de pot af om ervoor te zorgen dat deze goed schoon is voordat je begint met steriliseren. Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan.
Olvarit Friends zijn groentehapjes en maaltijden voor je kindje en dus bedoeld om warm te eten uit een bordje. Koud mag, maar warm is lekkerder.
Je kan een vers gemaakt babyhapje voor de dag erna in de koelkast bewaren en de rest vries je in. Gebruik voor het invriezen van babyhapjes goed afsluitbare diepvriesbakjes, deze kan je makkelijk stapelen. Ijsblokjesvormen of diepvrieszakjes zijn ook geschikt.
Laat de hapjes ontdooien in de koelkast of ontdooi ze vlak voor gebruik in een potje in een pannetje met heet water (au bain-marie), in de flessenwarmer of in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt.
Hoelang kun je babyvoeding bewaren? Na het openen van een Olvarit potje kun je de resterende inhoud nog 48 uur afgesloten bewaren in de koelkast. De meest optimale temperatuur om ongeopende Olvarit potjes te bewaren is bij 15 – 25 graden Celsius.
Potjesvoeding is dus niet zo zeer ongezond, maar er kunnen wel wat andere nadelen aan zitten. Nadelen: In een potje worden vaak verschillende smaken met elkaar gemengd, waardoor je baby niet goed kan wennen aan de ''echte'' smaken van de groenten en fruit.
Het is belangrijk dat je niet eerder of later begint met de eerste hapjes. Als je eerder dan 4 maanden begint, is het spijsverteringskanaal van je kleine nog niet klaar voor vast voedsel. Dit kan zorgen voor voedselovergevoeligheid, zoals koemelkallergie.
Hoeveel oefenhapjes geef je? De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.
Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser.
De bakjes die magnetron bestendig zijn worden vaak aangegeven met de tekst microwave safe (magnetron geschikt) of door middel van een rechthoekig symbool met 3 golfjes erdoor: Verpakkingssymbolen voor magnetron, vaatwasser, invries en voedselveilig.
Metaal in de magnetron kan schade aan de magnetron of aan het metalen voorwerp veroorzaken, en er kunnen vonken ontstaan met als mogelijk gevolg brand. Het is dan beter om het gerecht op een bord of in een magnetronbestendig bakje te doen.
Is de verpakking geopend, dan kun je het poeder nog 4 weken bewaren op een koele, donkere plaats (niet in de koelkast). We adviseren om de voeding altijd per fles klaar te maken. Dit is het meest hygiënisch en daardoor wel zo veilig. Drinkt je baby de fles niet leeg, bewaar dit restje dan niet langer dan 1 uur.
In principe geldt de regel dat je klaargemaakte kunstvoeding maximaal acht uur in de koelkast mag bewaren (max 4°C) en maximaal een uur zonder koeling.
In de koelkast kun je babyvoeding maximum twee à drie dagen bewaren. Zorg dat je de potjes of zakjes steeds goed afsluit, zodat het vrij blijft van bacteriën. In de diepvries kun je babyvoeding tot wel drie maanden lang bewaren.
Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Hoe vaak geef ik hetzelfde hapje? Je begint met losse en zachte smaken en die geef je een aantal, bijvoorbeeld 3 dagen, achter elkaar. Bijvoorbeeld 3 dagen pompoen, 3 dagen bloemkool, 3 dagen worteltjes en daarna op die manier fruithapjes. Zo leert je baby de smaken beter herkennen en waarderen.
Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken: Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd.
Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:
Pasta, rijst, brood, en aardappel. Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is. Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee.
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.
Als je zelfmaakt en invriest mag je het ook niet na ontdooien nog een keer invriezen, zo moet je het bij die potjes ook zien. Als ze open zijn moeten ze binnen een uur op, of als je er wat uitschept en de rest in de koelkast zet, binnen 24 uur op zijn.