Vinken, spreeuwen, graspiepers, koperwieken, kolganzen, kievieten, kokmeeuwen, boerenzwaluwen, aalscholvers, veldleeuweriken, zanglijsters en nog veel meer. Met miljoenen gaan ze op de vleugels.
Vogels zijn warmbloedig (evenals zoogdieren) Vogels kunnen vliegen (behalve bijvoorbeeld struisvogels, emoes, nandoes, kasuarissen, kiwi's en pinguïns), alhoewel sommige zoogdieren deze eigenschap ook hebben, bijvoorbeeld vleermuizen.
Vleugels. Een kiwi kan niet vliegen maar heeft wel vleugels. De vleugels van een kiwi zijn erg klein, ongeveer vijf centimeter, en zitten verstopt onder zijn veren. Ze hebben nog wel een functie!
Een grutto heeft het officieuze record non-stop vliegen verbroken. De trekvogel, die gevolgd werd met een zender, vloog in één keer van Alaska naar Nieuw-Zeeland. Dat is 12.200 kilometer.
Buiten de trek vliegt de kwartel weinig en stuntelig.
Voorbeelden van standvogels zijn de merel, de huismus, de zwarte kraai, de specht en de ekster. Deze vogels kunnen de koude winters aan en blijven lekker in Nederland.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar. Ook slapen doen ze in de lucht.
Bij vogels vinden we de kampioenen onder de kleinste en de grootste soorten. Kolibries vliegen gemiddeld 2200 kilometers, zo blijkt uit een onderzoek uit 2016. De gigantische albatros kan afstanden tot wel 5500 kilometer afleggen. Er is er zelfs een gevolgd die in 46 dagen de aarde rondvloog.
Sommige vogels doen het gewoon. Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
En wijkt uiterlijk sterk af van de grotere loopvogels. Kiwi's hebben zachte, afhangende, borstelige, warrige veren en geen staart. Ze hebben piepkleine restanten van vleugeltjes, slechts 5 cm groot, waardoor zij niet kunnen vliegen.
Doordat ze zo zwaar zijn, is dit een van de redenen waarom struisvogels niet kunnen vliegen. Een andere reden zijn de veren. Struisvogels hebben niet de juiste veren om te kunnen vliegen en hebben te kleine vleugels.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen. Dat lijkt toch maar onhandig.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten.
Het zijn vogels die hun voedsel op de grond zoeken. 's morgens vroeg en 's avonds scharrelen ze rond en eten zaden, granen, vruchten, bessen, insecten, wormen, veel groen en soms een muisje. De nacht brengen ze graag door in een boom. Pauwen zijn erg nieuwsgierig. Ze kunnen hard rennen en goed vliegen.
De ogen van vogels lijken op die van mensen.Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker.Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
De gierzwaluw is een van de weinige dieren die zich vrijwel permanent in de lucht bevinden, en kan zich op de grond slechts uiterst moeizaam voortbewegen.
Watersnip heeft bandering op de flanken. Vliegt zonder geluid vlak voor je voeten op om meestal na een korte vlucht weer te landen. Drukt zich bij onraad heel stil op de grond, waarbij de vogel helemaal versmelt met de omgeving. In vlucht herkenbaar aan het kleine formaat, de korte snavel en de ietwat puntige staart.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
Hoewel de ekster een brutale vogel is, die ook wel luidruchtig kan zijn met zijn schorre geluid, komt ekster niet al te dicht bij mensen, zoals zijn familielid de kauw wel doet.
Buizerden nam men nog waar op 3200 meter; eenden op 2200, een adelaar op 3000, zwanen op 2000, ooievaars op 1800, een toren- valk op 2300 meter. De leeuwerik stijgt zin- gend lot 600 meter, men zegt zelfs tot 1400 meter, omhoog. Gieren zouden de 4 of 5 K.M. halen.
Slechtvalk is 's werelds snelste dier
De slechtvalk vouwt zijn vleugels, poten en staartveren in en kan daardoor door de lucht duiken met een snelheid van wel 390 km/h. Deze extreme snelheid maakt de slechtvalk de snelste van alle vogels - en alle dieren. Maximumsnelheid: 390 km/h.