De vleugels van de torenvalk wijken af van die van andere valken, de punten zijn namelijk niet zo spits. Daarnaast herken je de torenvalk ook aan het 'bidden': de vogel hangt dan op een plek in de lucht en blijft hier hangen door snelle vleugelslagen te maken.
5 Torenvalken kunnen vliegend stilstaan
Torenvalken 'bidden' vaak langs de kant van de weg. Bidden is eigenlijk vliegend stilstaan in de lucht, zoals te zien in de foto boven dit artikel. Hij slaat snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt zijn kop stil.
Wiekelen is het woord dat vroeger gebruikt werd voor het stil hangen van vogels in de lucht. Waarom we nu 'bidden' zeggen heeft twee mogelijke verklaringen. De eerste stamt uit twee Engelse woorden die erg op elkaar lijken: praying (bidden) en preying (jagen).
Uilen. De zeearend is de grootste Europese arend, en hoewel hij hier niet broedt of overwintert, kan je hem toch jaarlijks waarnemen. Uilen zijn nachtroofvogels. Ze hebben ook klauwen zoals de dagroofvogels, maar met twee tenen naar voren en twee naar achteren.
Als de torenvalk een prooi ziet, zoals een veldmuis, dan klapt hij zijn vleugels in en laat hij zich vallen. Zo'n aanval gaat super snel! Helaas resulteren de meeste duikvluchten niet meteen tot het vangen van een prooi. De torenvalk blijft soms op halve hoogte hangen om opnieuw te bidden. .
Laag boven de grond zoeken ze de beplanting af naar prooien. Dit met een “hobbelige” vlucht. Hoog in de lucht vallen ze op door hun smal lichaam (bruine iets breder), lange vleugels met vingers. Dit zijn de handpennen die los van elkaar kunnen onderscheiden worden.
Opvallende wenkbrauwstreep.Bandering alleen van dichtbij te zien.Stevige, gele poten.Jonge vogels bruin van boven en gestreept van onderen, in tegenstelling tot jonge sperwer.
Watersnip heeft bandering op de flanken. Vliegt zonder geluid vlak voor je voeten op om meestal na een korte vlucht weer te landen. Drukt zich bij onraad heel stil op de grond, waarbij de vogel helemaal versmelt met de omgeving. In vlucht herkenbaar aan het kleine formaat, de korte snavel en de ietwat puntige staart.
Vooral jonge exemplaren belanden wel eens in de achtertuin op zoek naar iets lekkers. In ideale omstandigheden kan je ook nachtroofvogels in de tuin op bezoek krijgen: de kerkuil (Tyto alba), de bosuil (Strix aluco) en de steenuil (Athena noctua) worden vooral in de ochtend of bij valavond waargenomen.
Een grutto heeft het officieuze record non-stop vliegen verbroken. De trekvogel, die gevolgd werd met een zender, vloog in één keer van Alaska naar Nieuw-Zeeland. Dat is 12.200 kilometer.
Omdat de ogen van een roofvogel zo groot zijn, zitten ze vast in de schedel. Roofvogels kunnen hun ogen dus niet, zoals wij bewegen. Om naar rechts of naar links te kijken moet een roofvogel het hele hoofd bewegen.
Jaagt op kenmerkende kiekendiefmanier: laag zwevend en rustig flappend, schommelend, regelmatig biddend en draaiend, waarna hij zich op een prooi stort. Leeft van kleine zoogdieren, jonge vogels, eieren, kikkers, aas.
De buizerd gebruikt vaak paaltjes of bomen als uitkijkpost. Ze bidden ook maar minder vaak dan ruigpootbuizerds. Ze jagen ook vaak langs snelwegen, waarschijnlijk omdat daar veel muizen zitten maar ook eten ze van doodgereden dieren.
Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op.
Vroege Vogels - Buizerd probeert een rat te eten - YouTube.
Sommige vogels doen het gewoon. Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
Veel mensen kennen de buizerd, de meest voorkomende roofvogel van Nederland. Je vindt hem veel op paaltjes naast de snelweg, of hoog in lucht. Als de zon schijnt gebruikt hij de warme opstijgende lucht om op te zweven. Hij vliegt in cirkels en je kunt hem herkennen aan zijn roep.
De vleugels van sperwers zijn relatief kort en meer rechthoekig, terwijl die van de havik langer zijn in verhouding tot de staart, en puntiger van vorm. Een goed kenmerk is de vorm van de staartpunt: duidelijk afgerond bij haviken, de staart van sperwers heeft recht afgesneden hoeken.
Krekel geluid
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid door hun vleugels heel snel over elkaar te wrijven. Alleen de krekel mannetjes maken dit geluid. Dat doen ze om de aandacht van vrouwtjes te trekken.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen.
Aan de achterkant van hun vleugels hebben ze een soort franje die ook dempend werkt. ' Uilen vliegen zo stil, omdat ze hun prooi willen horen en omdat ze die niet willen alarmeren. 'Visetende uilen maken meer geluid', aldus Matthysen.
Havik kan betekenen: Havik (vogel), een roofvogel. Havik (politiek), een politicus die om zijn harde of onverzoenlijke beleid of standpunten bekendstaat.
Tamelijk korte, brede vleugels en lange staart met scherpe hoeken. Kop steekt niet ver uit. Lange en dunne gele poten en tenen. Kenmerkende vlucht: paar keer snel slaan met de vleugels en dan glijden.
Slimme slechtvalk
Kleine vogels vliegen dus 's nachts voor de veiligheid, maar hoe veilig zijn ze nog? Een van de roofvogels, de slechtvalk, is erachter gekomen dat kleine vogels 's nachts veel doortrekken, zegt bioloog en vogelspotter Hoogenstein.