Welk maandverband je kiest, hangt af van hoeveel bloed je verliest en de maat van je ondergoed. Als je maat S of M hebt is bij een lichte tot gemiddelde menstruatie Normal maandverband vaak voldoende. Als je maat L hebt is het vaak prettig om de Long variant te gebruiken. Deze past beter in je ondergoed.
Normaal had Libresse bij mij gewonnen, maar door hun nieuwe design met loslatende toplaag en het niet meer goed blijven zitten vind ik het toch een stuk minder geworden. Always wint daarom omdat hij goed blijft zitten, comfortabel zit en het vocht goed en snel opneemt.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Als jouw menstruatie deze maand bijzonder zwaar is, dan kun je ook proberen twee maandverbanden te dragen zodat je echt je hele onderbroek hebt bedekt met verband. Eentje aan de voorkant, en een aan de achterkant. Veel vrouwen zweren hierbij!
Inlegkruisjes is het aller dunste type maandverband. Ze zijn zodanig gevormd dat ze goed passen of je nu gewoon ondergoed draagt of een string. Aan de onderzijde zit een plak laag waarmee je het inlegkruisje in je slip kunt bevestigen.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Het enige dat je hoeft te onthouden is dat je maandverband gedurende de dag ongeveer elke 4 uur moet vervangen. Dit is afhankelijk van je hoeveelheid bloedverlies. Als je niet zeker weet of het tijd is, controleer dit dan wanneer je naar het toilet gaat.
een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Het is vaak alleen nodig op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest. De verschillende NSAID's werken even goed tegen veel bloedverlies bij ongesteld zijn.
Menstruatie uitstellen
Een andere anticonceptie waarmee je ongesteldheid kunt uitstellen is de hormoonring of de hormoonpleister. Als je net zoals de pil de stopweek overslaat, kun je je ongesteldheid uitstellen. Met een ring of pleister kan dit maximaal 6 weken. Met de anticonceptie pil kan dit wel langer.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Tamponziekte. Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.
We raden aan om iedere 4-6 uur je maandverband en inlegkruisjes te verschonen, maar doe wat goed voelt en verwissel zo vaak als jij wilt.
Aangeraden wordt om maandverband en tampons in een gesloten verpakking en uit de buurt van vocht te bewaren. Libresse adviseert bij consumentenvragen om de producten bij voorkeur binnen drie jaar te gebruiken, zodat optimale kwaliteit kan worden gegarandeerd.
In de jaren 40 van de 20ste eeuw introduceerde Libresse het eerste maandverband. Dit maandverband werd gemaakt van crêpepapier! Om de boel stevig op z'n plaats te houden, droegen vrouwen het met een soort gordeltje om de heupen.
Yoni inlegkruisjes zijn gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Gezonder en milieuvriendelijker dan zijn synthetische tegenhangers.
De blaas en darmen reageren ook op de krampen van de baarmoeder tijdens de menstruatie. Dit alles zorgt ervoor dat je vaak aandrang kunt voelen en dat het plassen en ontlasten pijnlijk kunnen zijn.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Wat is veel bloedverlies bij ongesteld zijn? Veel bloedverlies als u ongesteld bent wil zeggen dat u langer of meer bloed verliest dan u gewend bent: U moet uw maandverband of tampon vaak verschonen, ook 's nachts. Het maandverband of de tampon is steeds helemaal vol of gaat lekken.
Samengevat kun je stellen dat wanneer de menstruatieperiode langer dan zeven dagen duurt, er bloedarmoede optreedt en/of de menstruatie het sociale leven bepaalt, er sprake is van hevige menstruatie.”
Hevig bloedverlies kan de volgende klachten veroorzaken: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede); hevige pijn; mentale klachten waardoor vrouwen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten, sport of hun werk.
Je kunt tijdens het zwemmen het beste een tampon gebruiken, omdat deze het vocht van binnenuit absorbeert en je een veilig gevoel geeft. Een tampon neemt veel minder water op dan een maandverband.
Hoe zit het op de basisschool? Nog niet altijd zijn er goede voorzieningen op basisscholen voor meisjes die ongesteld zijn, stelt Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Basisscholen moeten voor afsluitbare prullenbakjes op de meisjestoiletten zorgen en voorraadjes maandverband.