“Je hoort vaak dat mensen denken 'als ik mag kiezen, doe mij dan maar een keizersnede'. Omdat men denkt dat dat makkelijker is; geen weeën, geen pijn. Maar dat 'geen pijn' is echt uit de lucht gegrepen! Anders dan bij een natuurlijke bevalling heb je bij een keizersnede op het moment zelf inderdaad geen pijn.
Als de weeën eerder beginnen
Als u kiest voor een geplande keizersnede, kunnen de weeën al beginnen voor de afgesproken datum. Maak afspraken met uw gynaecoloog wat u dan doet.
Na de keizersnede
Op de uitslaapkamer worden je bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden. Hier begint de verdoving ook al langzaam uit te werken. Dit kan aanvoelen als een jeukend of tintelend gevoel. Binnen een paar uur na een ruggenprik kun je je benen alweer bewegen.
En al tijdens de operatie kun je jouw baby zien, horen en aanraken. Je hebt tijdens de operatie geen pijn. Soms voel je wel dat er getrokken wordt of op je buik wordt geduwd. Heel soms komt de verdoving iets hoger dan alleen je onderlichaam.
Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede. Een paar weken na de bevalling voelen beide groepen zich evenzeer hersteld. Ook de bewering dat je na een keizersnede geen zwaarder gewicht mag tillen dan dat van je eigen baby, is achterhaald.
Risico is nog steeds heel laag
En 1 op de 10 sterftegevallen na een keizersnede was het directe gevolg van de operatie. Maar er is ook goed nieuws. Het absolute risico om te overlijden na een keizersnede is nog steeds erg laag, namelijk 13 vrouwen per 100.000 keizersneden, en sterk gedaald sinds de jaren '90.
U mag één persoon meenemen. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik. Dat is veiliger dan narcose. De operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Het kan na de bevalling een paar dagen duren voor je ontlasting weer op gang komt. Hier zijn verschillende oorzaken voor: je darmen hebben bijvoorbeeld weer meer ruimte en je beweegt vaak minder dan normaal. Ook kan het zijn dat het poepen tijdens de zwangerschap al lastiger ging dan anders.
Nadelen voor toekomstige zwangerschappen
Als je een keizersnede krijgt is de kans groter dat de placenta voor de uitgang van de baarmoeder komt te liggen. De placenta kan ook in het litteken van de baarmoeder ingroeien. In beide gevallen heb je een grotere kans op hevig bloedverlies tijdens de bevalling.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
U mag geen nagellak of make-up op hebben, omdat de anesthesioloog tijdens de operatie onder andere aan de natuurlijke kleur van uw huid kan aflezen hoe het met u gesteld is. Contactlenzen en gebitsprotheses moet u voor de operatie uit doen.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in uw beslissing als u graag nog meer kinderen wilt krijgen.
15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen.Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.
Traplopen is te belastend voor je bekken en bekkenbodem en wordt daarom afgeraden de eerste dagen.
De eerste 1-2 dagen na je operatie verblijf je samen met je baby in het ziekenhuis om te herstellen. Zo kunnen de artsen alles in de gaten houden en voor je zorgen. Meestal mag op de tweede dag je blaaskatheter eruit en kun je zelfstandig weer naar de wc, weer douchen en een stukje lopen.
Als u bijvoorbeeld 4 dagen in het ziekenhuis moet blijven omdat u een keizersnede heeft gehad, dan krijgt u nog maximaal 6 dagen kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg dat u ontvangt hangt van een aantal factoren af en wordt tijdens het intake gesprek bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).
Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijg je pijnstillers. Je buik doet vaak pijn, niet alleen rond het litteken maar ook hoger, tot aan je navel. Bij het hechten van de huid gebruiken we meestal materiaal dat uit zichzelf oplost.
Slaaphouding. Geadviseerd wordt om de baby op de rug te leggen omdat de kans bij zijligging bestaat dat de baby doordraait op de buik. De baby mag niet op zijn buik slapen vanwege het risico op wiegendood. Het is verstandig om hem niet altijd op dezelfde kant van zijn hoofdje te leggen.
Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad. Seks (penetratie) mag weer als je geen vaginaal bloedverlies meer hebt.
Het inademen van de dampen van nagellak (of de remover) kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de moeder en de baby. Zorg er daarom voor dat je in een goed geventileerde ruimte bent en probeer het gebruik te beperken tot een keer per maand.
Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis. De snelheid van uw herstel en de gezondheid van uw kind spelen natuurlijk een rol.
Verwijder nagellak, piercings
Je mag tijdens de keizersnede geen nagellak, kunstnagels of make-up dragen. De anesthesist moet je huid en nagels goed kunnen zien om de doorbloeding van je lichaam te kunnen beoordelen. Ook mag je geen piercings dragen omdat deze een grotere kans op ontstekingen geven.