Dat blijkt uit een rondgang van deze krant langs tankstations, supermarktketens en brancheorganisaties. Supermarktketens Jumbo, Albert Heijn, Dirk, Aldi en Coop laten weten dat zij niet nu, maar per 2024 zullen stoppen met de verkoop van rookwaren zoals ook in de wet- en regelgeving staat.
De beslissing van Lidl loopt vooruit op de algehele sigarettenban voor supermarkten: vanaf 2024 mag er geen rookwaar meer in supermarkten worden verkocht. De ban is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Blokhuis in 2018 aankondigde.
Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om online tabak te kopen en in 2024 gaat het verbod in voor alle supermarkten. Na 2030 zijn tankstations en tabaks- en gemakswinkels aan de beurt, waarna de verkoop van tabak is voorbehouden aan speciaalzaken.
Geen verkoop meer van sigaretten in meeste horeca
Alle horeca met een vergunning op basis van de Alcoholwet mag daarom vanaf 2022 geen tabak meer verkopen. Sigarettenpakjes hebben per 1 oktober 2020 allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. De afschrikwekkende foto's blijven op de pakjes staan.
Werkt u in een supermarkt? De verkoop van tabak in supermarkten wordt verboden. De ministerraad wil het aantal verkooppunten van tabak terug dringen. In 2024 stopt de verkoop van tabak in ongeveer 6.400 supermarkten.
Jongeren vragen meestal aan hun vrienden en klasgenoten (60%) of ze sigaretten willen kopen. Een klein aantal jongeren (6%) krijgt sigaretten van ouders. Er is ook een klein deel (3%) dat sigaretten krijgt van zijn of haar broer of zus. Studenten die roken helpen minderjarigen soms ook de wet te omzeilen.
“Op dit moment is de winstmarge tussen de 20 en 25 cent per pakje van de C-merken (goedkopere merken als West en Winston). Op de A-merken (duurste sigaretten, Marlboro, Camel) is de marge 50 tot 75 % hoger. Wij vinden het onderhand tijd worden dat deze marge wordt verdubbeld.
De internetverkoop van tabak is vanaf 2023 niet meer toegestaan en vanaf 2024 mogen ook supermarkten geen tabaksproducten meer verkopen. Tankstations en zogenoemde gemakszaken, zoals Bruna, Primera en AKO mogen daar nog tot minstens 2030 mee doorgaan.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Meer accijns
Een pakje sigaretten is 1 euro duurder geworden vanaf 1 april 2020. De Rijksoverheid hoopt dat meer mensen daarom gaan stoppen met roken. Het plan is om een pakje sigaretten 10 euro te laten kosten in 2023.
Huizen, 1 oktober 2021 – Lidl Nederland stopt per vandaag met de verkoop van sigaretten en tabak in al haar winkels. Lidl heeft zich aangesloten bij de beweging 'op weg naar een Rookvrije Generatie'.
Ook Jumbo en Aldi houden tabak graag in de verkoop, ondanks roerende praatjes over het stimuleren van een gezondere levensstijl. Supermarkten zijn niet alleen blij met de omzet die ze van tabak hebben. Marlboro staat nog altijd met stip op 1 in de A-merken-top-10 met een omzet van 477 miljoen.
Sinds begin dit jaar mogen rookwaren alleen nog in neutrale verpakkingen worden verkocht. Bij supermarkten mogen ze ook niet meer in het zicht liggen. Vanaf 2021 is dat ook bij andere verkooppunten, waaronder tankstations, niet meer toegestaan.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Bijna kwart bevolking EU rookt dagelijks
Van alle inwoners van de EU van 15 jaar en ouder in 2012 rookte 23 procent dagelijks. Het laagste percentage rokers was te vinden in Zweden (13 procent).
Als u sigaretten in grootverpakking wilt kopen, dan kunt u ze het beste bij gespecialiseerde tabakswinkels kopen in plaats van bij de krantenkiosken, omdat de prijzen daar waarschijnlijk een stuk concurrerender zijn.
Jazeker. In verschillende steden rijden zogenoemde 'bierkoeriers' rond, met niet alleen bier, wijn en snacks in hun bestelbusje, maar ook sigaretten.
Primera winkels verkopen sigaretten, shag, pijptabak, sigaren en e-sigaretten. Voor de verkoop van tabak geldt een minimum leeftijdsgrens. Tabaksartikelen mogen niet verkocht worden aan jongeren onder 18 jaar, dit is een wettelijke verplichting.
Een roker levert geld op
Een Roker kost 7.000 euro aan zorgkosten, maar levert 50.000 euro op doordat hij eerder komt te overlijden. Ziekteverzuim door rokers kost 5.000 euro, accijns en BTW levert de schatkist weer 65.000 euro op. De AOW, min de gederfde belasting zorgt voor 70.000 euro in de schatkist.
Antwoord: Het is verboden om sigaretten te verpakken in kleine pakjes die minder dan 20 sigaretten bevatten. Dat is omdat deze goedkopere pakjes makkelijker door jongeren worden gekocht.
Het nieuws komt van retailvakblad Distrifood dat jaarlijks met zijn Merken top 100 hitlijst samenstelt van de merken die het meeste omzet voor 's lands kruideniers opleveren. Helemaal bovenaan staat Marlboro met €455,5 miljoen, een stijging van een slordige €15 miljoen ten opzichte van vorig jaar.