Naast pasta, aardappelen en rijst heeft je baby nu ook voedsel nodig waar eiwitten inzitten. Je kunt hem bijvoorbeeld een gekookt ei (wel hard koken), stukjes kipfilet of gehakt geven. Voor kip en vlees geldt dat je deze helemaal moet doorbakken.
Probeer na een maand of 8 ook eens eiwitrijk voedsel, zoals gehakt, vis, pasta, bonen en tofu. Als je baby eenmaal een breder scala aan smaken waardeert, kan je toewerken naar combinaties. Je kan producten mixen, maar ook bordjes maken met verschillende smaken.
Rauw vlees (zoals bv.rauw gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën.Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Voor kindjes van 6-7 maanden kun je voor de totale warme maaltijd ongeveer 200 gram aanhouden. Denk hierbij aan ongeveer 75 gram groente, 50 gram vlees of vis en 75 gram aardappelen, rijst of pasta.
Je mag vanaf nu mager vlees, vis, een half ei of een vleesvervanger toevoegen. Varieer voldoende. Als je op 6 maanden start, laat je baby dan even wennen vooraleer je vlees of vleesvervanger bijvoegt. Je baby komt in een fase van beginnende kauwbewegingen.
Het meest gegeten rood vlees is gehakt (rund, varken, half-om-half) met een aandeel rond de 23%. Hierna volgen (magere) varkensvlees producten zoals hamlappen, karbonade en kotelet met een aandeel samen van bijna 10%.
Na 6 maanden kunnen baby's vlees eten (bijvoorbeeld kip, varkensvlees, rundvlees en lamsvlees) om ijzer binnen te krijgen. U kunt de volgende methode gebruiken om vleespuree te bereiden die uw baby kan proberen. U kunt de '7-daagse gezonde maaltijdplanningsgids voor kinderen van 6 tot 24 maanden' raadplegen voor meer methoden om gehakt te bereiden.
Gehakt moet worden gekookt tot een interne temperatuur van 160 graden Fahrenheit . Voor een gladdere textuur kun je het rundvlees pureren in een blender. Voeg water, moedermelk of zuigelingenvoeding toe en mix tot het glad is.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Mag een baby kaas eten? Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
De aanbeveling voor peuters (1,5-3 jaar) bedraagt 25 tot 50 g vlees, vis, ei of een vervangproduct per dag, voor kleuters (3 tot 6 jaar) 50 tot 75 g per dag en voor lagereschoolkinderen (6-11 jaar) 75 tot 100 g per dag.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden heeft je baby meer nodig dan alleen borstvoeding of flesvoeding. In de periode van 4 tot 6 maanden kunnen de eerste oefenhapjes gegeven worden als je ziet dat je baby hier klaar voor is. Het zijn echt nog oefenhapjes, dus de melkvoedingen worden nog niet afgebouwd.
Dit mag je baby van 7 maanden nog niet eten
Veel zuivelproducten bevatten te veel ijzer en eiwit voor een baby van 7 maanden. Cherrytomaten en druiven. Hier kan je baby zich in verslikken. Zoete en zoute producten en sterk verwerkte voeding.
Net als in rauwe vis en vlees kunnen er ziekmakende bacteriën inzitten waar ze ziek van worden als ze het eten, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E.coli. Kleine kinderen hebben vaak nog een lage weerstand waardoor ze makkelijker een voedselinfectie krijgen en daar minder snel van herstellen.
7 – 9 maanden
Hoewel een baby eigenlijk helemaal geen tanden nodig heeft om mee te kauwen, hij kan ook met zijn kaken malen. Je kunt je baby nu ook zetmeelrijke voedingsmiddelen geven als aardappelen, pasta, brood en rijst.
Rundergehakt wordt niet gekruid verkocht, en kan dus wel wat smaakmakers gebruiken. Hou er rekening mee dat gebakken rundergehakt snel uitdroogt. Rundburgers blijven daarom best een beetje rosé vanbinnen.
Het geheim echter sappige gehaktballen
Het paneermeel en de melk die door het vlees worden gemengd zijn de sleutel tot sappige gehaktballen. Melk voegt vocht toe, terwijl het zetmeelrijke paneermeel het vocht vasthoudt. Welk vlees je gebruikt voor de gehaktballen, heeft ook invloed op de textuur ervan.
(Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij kinderen jonger dan 4 jaar raden we daarom af om (smeer)leverworst en paté op de boterham te geven.
Wat houdt gemalen voeding in
Gemalen voeding is fijngesneden of gemalen en bevat geen harde stukjes. Je kunt het makkelijk met een lepel of vork eten. Voeding kun je fijnmalen met een blender, staafmixer, aardappelstamper en/of keukenmachine. Het eten van gemalen voeding kan nodig zijn als je moeite hebt met kauwen.
Conclusie: volg je buikgevoel!
Ruikt, lijkt of voelt er iets niet juist, of heb je er gewoon geen goed gevoel bij, gooi het gehakt dan weg en haal een nieuw pakje bij de slager. Better safe than sorry!
Wanneer mogen baby's mayonaise hebben? Verse zelfgemaakte mayonaise wordt gemaakt van rauwe eieren en is daarom niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar. In de winkel gekochte mayonaise is echter gepasteuriseerd en is technisch veilig om te eten vanaf de leeftijd van 6 maanden.
Per kind is het verschillend hoeveel tussendoortjes ze mogen. Belangrijk is dat ze voldoende eten bij het ontbijt, lunch en avondeten. We adviseren om maximaal 3-5 BABY MAISFINGERS per dag te geven.