8 van de 10 vrouwen met PCOS krijgen door medicijnen een eisprong. 4 van deze vrouwen worden zwanger binnen 6 maanden. Bij de andere 4 duurt het langer. 2 van de 10 krijgen geen eisprong en worden dus ook niet zwanger.
Ongeveer 30% van de vrouwen met PCOS raakt spontaan zwanger zonder behandeling. Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (ook wel eiblaasjes genoemd) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt.
Vrouwen met PCOS hebben gemiddeld 80% kans om binnen een jaar zwanger te worden wanneer de eisprong met behulp van medicijnen weer regelmatig is. Is je menstruatie een jaar regelmatig en ben je nog niet zwanger, dan is IUI (intra-uteriene inseminatie) de volgende optie.
Oudere, kleine studies lieten zien dat PCOS mogelijk vaker voorkomt bij vrouwen met herhaalde miskramen. Daarentegen hebben vrouwen bij wie PCOS is vastgesteld geen verminderde kans op een levendgeboren kind.
PCOS kan door echoscopisch en bloedonderzoek worden vastgesteld. Dit gebeurt vaak als iemand graag zwanger wil worden en merkt dat de menstruatie steeds uitblijft zonder zwangerschap. Maar ook als je geen kinderwens hebt, kan worden vastgesteld of je PCOS hebt.
Er is wel een licht verhoogde kans op een meerling en stemmingswisselingen, maar ruim 50% van de vrouwen raakt uiteindelijk zwanger. Als bovenstaande tabletten weinig of geen effect hebben, kun je overgaan op injecties met hormonen.
Er bestaat geen 'genezing' voor PCOS, maar de symptomen en gezondheidsrisico's kunnen wel worden beperkt. Vaak bestaat de behandeling eenvoudigweg uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, waarbij bloedingen kunstmatig kunnen worden opgewekt.
Verzadigd vet kan ook de inflammatie verhogen, de insuline resistentie verergeren en het hyperandrogenisme doen toenemen in mensen met PCOS (20). Voeding wat veel verzadigd vet bevat zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei, palmolie en kokosnootolie.
“PCOS is de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Het is geen ernstige diagnose, maar het kan lastig zijn als je een kinderwens hebt. Vaak komen jonge meiden er achter als ze stoppen met anticonceptie en ze (bijna) niet menstrueren.
In de normale menstruatiecyclus treden ongeveer dertien tot veertien menstruaties per jaar op; bij PCOS minder dan acht per jaar. De periode tussen de menstruaties wordt dus langer dan vijf tot zes weken (oligomenorroe) of de menstruatie blijft gedurende een half jaar of langer weg (amenorroe).
Naar schatting heeft 1 op de 5 vrouwen PCOS. Zij ervaren vaak klachten zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, gewichtsproblemen, acne, haaruital, overbeharing, vermoeidheid en stemmingswisselingen of een (nog) onvervulde kinderwens. Deze klachten zijn wél omkeerbaar!
Bij PCOS zijn er meer blaasjes, maar groeien ze niet goed. Ook knapt er vaak geen. Er is dan geen eisprong. Daardoor word je ook niet ongesteld.
Drukkend gevoel rond de baarmoeder en eierstokken rondom de menstruatie. Pijn onder in de buik. Vochtverlies. Winderigheid.
Omdat overgewicht tegenwoordig vaker voorkomt, komt PCOS mogelijk ook vaker voor. Erfelijkheid: vrouwen van wie de moeder of zus PCOS heeft, hebben een hogere kans PCOS te krijgen. Vrouwen kunnen PCOS ook krijgen via de vader. Deze mannen hebben dan symptomen, zoals insulineresistentie en overgewicht.
Dé vrouw met PCOS bestaat niet; iedereen is anders. De één heeft overgewicht, de ander niet. Sommige vrouwen hebben ondanks PCOS toch een regelmatige menstruatie, bij anderen blijft het helemaal uit. Er zijn vrouwen die spontaan zwanger worden, maar helaas ook vrouwen die jarenlange trajecten moeten volgen.
PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden. PCOS is niet te genezen. Op dit moment is er helaas geen remedie voor PCOS.
PCOS komt voor bij 5 tot 10 procent van alle vrouwen. In sommige families komt PCOS vaker voor. Ook overgewicht speelt een rol. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS hebben krijgen PCOS als ze dikker worden.
Vrouwen met PCOS hebben rond of na de overgang een grotere kans op gezondheidsproblemen. Dit zijn diabetes mellitus type II (suikerziekte), hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op baarmoederslijmvlieskanker (endometriumcarcinoom).
Als je nog niet of niet meer zwanger wilt worden, adviseren we meestal de pil of een Mirena-spiraal. In deze middelen zit een soort progesteron hormoon. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies van de baarmoeder dun blijft.
Vrouwen met PCOS kunnen vaak moeilijk zwanger worden. Als je soms wel een eisprong hebt, is er een kans dat je zwanger wordt zonder behandeling.
Vitamine D
Mede daarom belangrijk voor vrouwen (met PCOS). Onderzoek laat zien dat veel vrouwen een tekort aan vitamine D hebben. Suppletie van vitamine D (15 mcg vitamine D3 per dag) is dan ook aan te raden.
Als hormoon is vitamine D betrokken bij de werking van insuline. Vitamine D heeft ook invloed op de voortplanting; het is betrokken bij de rijping en de ontwikkeling van het follikel. Suppletie van vitamine D verbetert de ovulatie en de bevruchting bij vrouwen met PCOS.
De reguliere behandeling van PCOS bestaat uit het onderdrukken van de eisprong met behulp van de pil. Het grootste probleem bij PCOS is echter dat je niet kunt ovuleren, dan is het slikken van de pil geen oplossing.
PCOS of Polycysteus Ovarium Syndroom is een aandoening waarbij er cysten groeien op de eierstokken. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de vruchtbaarheid, maar ook je hormonen en insulinegevoeligheid worden aangetast. Hierdoor kan het voor vrouwen met PCOS moeilijker zijn om af te vallen.
Van PCOS kun je behoorlijke stress ervaren wat weer kan leiden tot een verergering van je PCOS: een vicieuze cirkel.