Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar iets langer mee te wachten. In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.
Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
De verloskundige klemt de navel af met een navelklem of navelveter en aan de andere kant een kocher (een soort schaar die de navelstreng afklemt). Daartussen mag (meestal) de papa, de navelstreng doorknippen met een schaar. Dit is een mooi moment en ook goed voor de band tussen vader en kind.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
De navelstreng bevat drie vaten; twee slagaders (arteriae umbilicales) voor de toevoer van zuurstofarm bloed vanaf het hart van de baby naar de placenta en een ader (vena umbilicalis) die zuurstof en voedingsstoffen naar het kind brengt.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Een halve lotusbevalling
In plaats van een lotusbevalling kan je er ook voor kiezen om de navelstreng pas door te knippen nadat de placenta geboren is. Bijvoorbeeld na een uur, een paar uur, een dag of wanneer het voor jou goed voelt. Dit heet een halve lotusbevalling.
Bij een lotusbevallig is dit 3-5 dagen en bij een gewone bevalling 6-7 dagen, maar soms kan dit ook langer duren. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een baby waarbij de navelstreng gelijk bij de geboorte is doorgeknipt.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur na het breken van de vliezen plaats. Het opwekken van de bevalling is niet pijnlijker dan een normale bevalling, wel kan het soms langer duren en is het mogelijk spannender omdat het gepland is. Indien nodig kijkt een kinderarts na de bevalling uw kind na.
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Een cordring is een ring van natuurrubber die je kan gebruiken om de navelstreng af te klemmen. Hij wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als alternatief voor de navelklem.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een stukje achter, dit wordt het navelstompje genoemd. Dit stompje droogt vrij snel in en zal daarna langzaam krimpen, verschrompelen en zwart worden. Tussen de 5 en 14 dagen na de geboorte, valt het zwart geworden stompje er vanzelf af.
Door te bewegen kan het gebeuren dat de navelstreng om de nek van je kindje komt te zitten. Hier heb je het dus over de navelstreng om de nek bij de bevalling, dit noemen we ook wel een omstrengeling. Dit vormt in de meeste gevallen geen probleem, maar toch is het iets waar ouders vaak erg angstig over zijn.
Een velamenteuze navelstreng kan een delicatere oorsprong en een risico voor scheuren en breken hebben. Er kunnen wel of geen consequenties voor de foetale groei en voor het Twin Transfusion Syndroom zijn -- volgens sommige niet erg onderbouwde waarnemingen in sommige medische artikelen.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Na 5 tot 14 dagen valt het stompje met de navelklem er vanzelf af. Nu kan je eindelijk de zachte buik van je baby helemaal knuffelen! Soms duurt het langer dan 2 weken voor het navelstompje eraf valt. Dat is normaal, want alle baby's zijn anders.
Hoe komt een schimmelinfectie navel tot uiting? Een schimmelinfectie in de navel geeft symptomen als een rode, jeukende huiduitslag die lijkt op eczeem. De navel kan rood en erg pijnlijk zijn. Huidschimmel wordt ook wel schurft genoemd omdat het gepaard kan gaan met schubachtige huidschilfers.
Het navelstompje en de navelklem vallen er na een dag of acht vanzelf af. Maak het naveltje elke dag schoon met een watje met afgekoeld gekookt water. Als er een beetje bloed uit het naveltje van je baby komt, is dat niet erg. Dep het goed droog en dek het af met een steriel gaasje en doe een navelbandje om.
Je kindje wordt direct na de bevalling goed afgedroogd, hij of zij krijgt eventueel een mutsje op en er worden warme doeken over jullie heen gelegd. Allemaal om afkoeling van je kindje te voorkomen. Je kindje zal de eerste twee uur na de bevalling heel wakker en alert zijn en is aan het bijkomen van alle prikkels.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.