Welk bitje je moet kiezen hangt af van het type schroef dat je wilt gaan schroeven. Je moet een bitje kiezen dat past bij de aansluiting van de schroef. Hieronder vind je de meest voorkomende types aansluitingen. Aan de hand hiervan kun je herkennen met wat voor schroef je te maken hebt.
Y-bits: Y-bits met een gele kleurmarkering kunnen gebruikt worden voor schroeven met een hoek groter dan 90 graden, waarbij je te maken hebt met de vorm van een verzonken kop.
Dit bitje kan gebruikt worden om oude lagen acryl, gel of gellak te verwijderen maar ook om de glans van de nagelplaat te verwijderen. Dit is wel geheel afhankelijk van welke grit je gebruikt. De cylinder bitjes komen in verschillende varianten en gradaties. Het bitje is er ook met een afgeronde punt.
Tip 1: bekijk jouw doos met schroeven om te checken welke bit geschikt is voor de betreffende schroef. Tip 2: schaf een complete bitset aan zodat je altijd de juiste bits kan gebruiken, dit werkt een stuk sneller, gemakkelijker en zorgt voor een kwalitatief beter resultaat.
Ben je aan het klussen en wil je iets bevestigen of ergens een schroef in draaien met een kruiskop boormachine, maar wil de schroef niet op zijn plaats blijven voor bevestiging? Lees dan meer over de voordelen van square drive bits en schroeven.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Torx maten zijn er vanaf T1 tot en met T100. De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters.
Een nog complexere vorm is de XZN. Dit is een veeltand (ster) en wordt ook wel multi-torx of spline genoemd. Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes.
Door de grote populariteit van de slagschroefmachines heeft WERA een speciale bit ontwikkeld, de zogenaamde Impaktor-bit, die de piekkrachten kan weerstaan die ontwikkeld worden bij elke klap die de slagschroefmachine uitdeelt.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
De bolkop houtschroef is geschikt voor hout en blijft op het materiaal liggen. De schroefdraad loopt niet helemaal door tot aan de kop. De bolkop houtschroef heeft meestal een gleufkop.
Een Philipskop heeft langere sleuven, wat hem handiger maakt voor een schroevendraaier, terwijl de Pozidriv met zijn diepere centrum wat makkelijker werkt met een schroefboormachine. Schroeven met Philips gaat iets sneller omdat het minder secuur werken vereist.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskop aandrijving.
Torx is een type schroef- en boutkop; de insparing in de kop lijkt op een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. Eind 20ste en begin 21ste eeuw wordt dit type steeds meer een alternatief voor de kruiskopschroef. De afmetingen van de torxschroeven en -bouten staan beschreven in ISO 10664-2014 - Torx.
De maat van een PZ kruiskopschroevendraaier wordt net als de PH kruiskopschroevendraaier aangeduid met PZ gevolgd door een getal. Ook hier gelden de maten PZ0, PZ1, PZ2, PZ3 en PZ4. Schroeven met een PZ kop kun je tevens ook aandraaien met een gewone kruiskop schroevendraaier (PH schroevendraaier).
Voordeel van torx
De meest eenvoudige vorm is de rechte streep die op een schroef is aangebracht. Hierop kan een (platte) schroevendraaier worden geplaatst om de schroef aan te draaien. Er zijn ook schroeven met een kruis of een zeskantig binnenvlak (inbus).
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Een bit is een korte, verwisselbare schroevendraaierstift met meestal een zeskante schacht voor het plaatsen in een bithouder van bijvoorbeeld een boormachine of in een met de hand aangedreven bithouder. Voor elke soort schroef bestaat er een aparte bit.
Een bithouder is, zoals de naam al zegt, een houder voor bits. Bits zijn verwisselbare koppen die aan de voorkant van een schroevendraaier of boormachine bevestigd kunnen worden om verschillende maten schroeven te kunnen draaien zonder dat je voor elke schroef een nieuwe schroevendraaier moet kopen.
Een bitje, ook wel bit of gebitsbeschermer genoemd, is een kunststof beschermhoes voor het gebit (de tanden en kiezen) en de kaak. Veel bitjes worden gemaakt van de kunststof ethyleenvinylacetaat.
Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan is een internetsnelheid tot 300 Mbit/s geschikt voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.