EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Dit zijn alle handelingen die iedereen kan uitvoeren als er medische hulp nodig is, in afwachting van professionele hulpverlening.
EHBO'er (Eerste Hulp Bij Ongevallen)
Wat is het? EHBO is de afkorting van Eerste Hulp Bij Ongevallen. Hieronder verstaan we alle handelingen die iedereen, ook wie niet medisch opgeleid is, kan uitvoeren als er medische hulp nodig is in afwachting van professionele hulpverlening.
De term “EHBO” staat voor “Eerste Hulp Bij Ongevallen”. Een EHBO'er is dus iemand die dat kan doen: eerste hulp bij ongevallen verlenen. Iemand mag zich pas EHBO'er noemen wanneer hij/zij een EHBO cursus met goed resultaat heeft gevolgd en het EHBO diploma heeft ontvangen.
De focus ligt op de 4 stappen in eerste hulp : 1).zorg voor veiligheid, 2).beoordeel de toestand van het slachtoffer, 3).alarmeer de hulpdiensten, 4).
Het verschil tussen EHBO en BHV
Een BHV'er kan wel EHBO verlenen, maar alleen levensreddende eerste hulp. Een BHV'er is dus minder goed opgeleid in EHBO, want bij een EHBO-cursus leert u naast levensreddende eerste hulp, ook aanvullende eerste hulp en hoe u een AED moet bedienen.
Belangrijkste punten van de EHBO
let op gevaar. probeer er achter te komen wat er met het slachtoffer aan de hand is. praat tegen het slachtoffer en stel hem gerust. laat iemand de ambulance bellen.
Elke burger heeft volgens deze artikelen de plicht om een ander in levensgevaar te helpen. Help je niet dan ben je strafbaar. Dit hulpverlenen is naar wat je kan. Er wordt in ieder geval verwacht dat er hulp geregeld wordt.
Begin met de reanimatie: de borstcompressies
Haak je handen in elkaar en zet ze midden op de borstkas. Strek je ellebogen en breng je schouders recht boven je handen. Druk het borstbeen loodrecht 5 tot 6 centimeter in. Geef 30 borstcompressies in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut.
In een cursus EHBO aan volwassenen van het Rode Kruis leer je precies wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen. En dat niet alleen. Je leert tijdens een cursus ook hoe je een ongevalssituatie beoordeelt, hoe je zorgt voor veiligheid voor jezelf en het slachtoffer en hoe je hulpdiensten inschakelt.
Ga gebukt achter de linkerschouder van de gewonde zitten en plaats uw rechtervoet achter zijn hoofd. Schuif vervolgens uw handen in de oksels van het slachtoffer en trek hem in een haal omhoog, waarbij uw eigen lichaam hem ondersteunt.
Basistraining Eerste Hulp Bij Ongelukken (EHBO)
De vrijwillige eerste hulp komt uit Engeland. De arts John Furley richtte in 1877 een organisatie op om mensen op te leiden voor een EHBO-diploma. In 1893 was het in ons land ook zover en werd de Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken opgericht.
Regel 5: Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt
Uiteraard alleen als er geen gevaarlijke situatie is en de plaats waar het slachtoffer ligt voldoende beschutting biedt. Het verplaatsen van een slachtoffer brengt risico's met zich mee en kan verergering van de letsels van het slachtoffer veroorzaken.
Controleer ademhaling
Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift). Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is. Geen normale ademhaling en ben je alleen?
Mond-op-mond beademing
Adem normaal in en sluit je mond goed om de mond van het slachtoffer. Denk aan het happen in een appel maar dan zonder tanden te gebruiken. Blaas gedurende 1 seconde gelijkmatig lucht in de longen van het slachtoffer. Kijk tijdens het inblazen of de borstkas iets omhoog komt.
Sinds de invoering van de derde fase Arbowet 1994 is het niet meer verplicht dat in ieder bedrijf EHBO'ers aanwezig zijn.
Met een EHBO certificaat (Eerste Hulp Bij Ongevallen) toon je aan dat je in staat bent om snel en goed eerste hulp te verlenen.Ook kun je herkennen wat je moet doet in acute medische situaties.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar. In de ARBOwet is bepaald dat men de BHV periodiek moet herhalen. Wie een BHV certificaat heeft gehaald, mag zichzelf een jaar lang gecertificeerd BHV-er noemen.
Een eerste hulpverlener mag geen handelingen uitvoeren die zijn voorbehouden aan mensen met een beroep zoals omschreven in de Wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), zoals artsen en verpleegkundigen (zie ook pag. 07 en 08). Reanimatie en het bedienen van een AED vallen hier niet onder.
Bij reanimeren geef je een combinatie van 30 borstcompressies en 2 beademingen. Voor een succesvolle reanimatie zijn borstcompressies cruciaal. Goede beademingen zijn belangrijk en verbeteren de slaagkansen van de reanimatie.